Deniz Temiz Derneği Yağ Toplayacak 

Kıyı ve deniz temizliği için yıllardır çok sayıda etkili çalışmaya imza atan TURMEPA Deniztemiz Derneği, yaz mevsimi öncesi yine kolları sıvadı. Dernek önümüzdeki günlerde denizlerin en büyük kirleticisi konumundaki kullanılmış yağların toplanarak biyodizel yakıta dönüştürülmesi için bir kampanya başlatıyor.

TURMEPA’nın yeni etkinlikleri hakkında bilgi veren Genel Sekreter Levent Ballar, ev ve lokantalarda kullanılan yağların doğanın en büyük kirleticilerinden biri olmasına rağmen tüketiciler tarafından lavaboya döküldüğünü hatırlattı.

Derneğin lisanslı atık toplama şirketi Ezici Yağ Sanayi ile önümüzdeki günlerde atık yağları toplama kampanyası düzenleyeceklerini belirten Ballar, “Bu yağlar hem denizleri kirletiyor, hem de kanserojen. Evlerden, lokantalardan kullanılmış yağları 90 araçla toplayacağız. 5 kilo bile olsa bizi çağırdıkları her yere gidip yağları alacağız. Yağlar İstanbul’daki biyodizel yakıt üretim merkezlerine taşınacak” dedi.

Özellikle son 10-15 yıl içinde denizlerin çok ciddi boyutlarda kirlendiğine dikkat çeken Ballar, şöyle konuştu:
“Karadeniz’i hem eski Sovyet teknolojisi işletmelerin kirliliğini denize bırakması, hem Tuna’dan gelen atıklar hem de Türkiye’nin arıtma tesisi olmayan belediyeleri kirletiyor. En önemlisi, Karadeniz, Marmara Denizi’ne, oradan da Ege ve Akdeniz’e aktığı için tüm denizler kirleniyor.”

Milliyet

Editör: TE Bilişim