Deniz taşımacılığı atağa geçiyor

Türkiye’nin deniz yolu taşımacılığında transit ülke konumuna gelmesini sağlamak için 2007 yılında önemli adımlar atılacak. Buna göre, öncelikle büyük ölçekli ve ana liman yatırımlarına hız verilecek, liman otoritesi kurulacak, kıyı ve liman güvenliği artırılacak.
Hükümetin 2007 programında deniz yolu taşımacılığı konusunda belirlenen hedefler şöyle:
Liman yönetiminde dağınıklığın giderilmesi ve devlet tarafından belirlenecek politikanın liman ihtiyaçlarını da göz önüne alacak şekilde uygulanmasını teminen Türkiye için liman otoritesi modeli belirlenecek ve gerekli düzenlemeler yapılacak. Bu otorite, limanların devlet politikası doğrultusunda gelişimini yönlendirecek, limanlardaki kılavuzluk, römorkaj ve pilotoj hizmetlerinin standartlarının belirlenmesini sağlayacak, tekelleşmeyi önlemek için gereken tarife düzenlemelerini yönlendirecek.

Büyük ölçekli limanlar

Liman otoritesi tek bir liman için kararlar almaktan ziyade tüm limanları makro açıdan gözeten ve düzeni sağlayan bir yapılanmaya sahip olacak.
Türkiye’nin deniz yolu taşımacılığından hak ettiği payı alabilmesi ve transit ülke olabilmesi için büyük ölçekli limanlar oluşturulacak. Ayrıca bir Kıyı Yapıları Master Planı yapılarak büyük ölçekli liman sahaları belirlenecek ve girişimciler bu sahalara yönlendirilecek.
Türkiye’de yeni liman inşaatlarında, inşaat aşamasından işletme ruhsat alınmasına kadar olan süreçte birçok kamu kurumu ve belediyenin yetki ve sorumluluğuna sahip olmasının getirdiği çok başlılık giderilecek. Yeni liman yapısında bürokratik süreç hızlandırılacak.

Güvenlik artırılacak

Liman tüzükleri yeniden gözden geçirilerek eksiklikler tamamlanacak. Kıyı ve liman devleti güvenliğinin sağlanmasını teminen tüm Türkiye kıyılarında Otomatik Tanımlama Sistemi ile başta Ege ve Akdeniz olmak üzere bölgesel kapsamlı Gemi Trafik Hizmetleri kurulacak.
AB ülkelerinde olduğu gibi, Türk sahipliğinde olup farklı bandıralar altında çalışan gemilerin tekrar Türk bandırasına kazandırılması için Türk gemi sicili yeniden yapılandırılacak.

Arkas: İzmir Limanı ihalesi için kaynak sıkıntımız yok

İZMİR - Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı, İzmir Limanınında yerli ya da yabancı sermayeyi tekel hale getirmekten kaçınılması gerektiğini savundu. Türkkanı, Arkas olarak İzmirli iş adamları ve bir yabancı fonun da yer aldığı 100’ü aşkın hissedarın bulunduğu bir konsorsiyumla İzmir Limanı ihalesine hazırlandıklarını bildirdi. Ortakların 330 milyon dolar sermaye taahhüdünde bulunduğu konsorsiyuma %20 oranında iştirak sağladıklarını belirten Türkkanı, konsorsiyumun kaynak sıkıntısı bulunmadığını dile getirdi. Türkkanı, “İhalede en yüksek fiyatı veren alır. Biz kendi dışımıza odaklanmıyoruz. İzmir’de bölgenin en güçlü firmalarını bir araya getirdik. Yönetimde tekel oluşmamasına özen gösterdik. Bölgenin ihracatçıları bu konsorsiyum içinde temsil ediliyor. Ayrıca şu anda adını açıklayamadığımız yabancı bir fonun yüzde 11’lik hissesi var. İhale için 3 ayrı finans grubu, konsorsiyuma geniş limitler tahsis etti” dedi.

Kaynak: TÜRKİYE Gazetesi/ANKARA-Yücel Kayaoğlu

Yayın Tarihi: 16 Ocak 2007 Salı

Editör: TE Bilişim