DENİZ TAKSİ PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

İstanbul'da trafiği rahatlatacak projelerden biri olan deniz taksi hayata geçiyor. 2006 yazından itibaren İstanbul'un 60 ayrı noktasında deniz taksi durağı olacak.

Yıllardır çalışmaları süren deniz taksinin ilk müşterileri Tasarım Fuarı'nın ziyaretçileri oldu. T-Design tarafından geliştirilen katamaran tipi deniz taksiler fuarın gözde tasarımları arasında yer alıyor.
 
10 kişilik deniz taksiler önümüzdeki yaz aylarından itibaren İstanbul Boğazı'nda hizmet verecek.
 
Deniz taksiyi geliştiren T-Design, taksileri verimli kullanacak bir işletme programı da hazırladı. Deniz taksiler, boğazlardam güvenli geçiş sistemi (VTS) gibi çalışacak. Hangi taksi nerede, içinde yolcu var mı, hepsi GPS'le uydudan kontrol edilecek.
 
Taksi ücretleri ise henüz belirlenmedi ancak yolcu kapasitesinin 10 kişi olduğu gözönüne alındığında yolculuğun çok da pahalı olmayacağı sanılıyor. Tarifelerde ise kilometre yerine deniz mili kullanılacak.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı da, deniz taksi için yönetmelik hazırlıyor. Yani sadece taksi satın alıp Boğaz'a açılmak mümkün olmayacak. Deniz taksilerden oluşacak bir filo kuracak kişilerin nasıl bir sistemle çalışacaklarını da projelendirmeleri gerekiyor.
 
İstanbul'da şehiriçi trafikte deniz ulaşımının payı hala yüzde 3. Şehir hatları, deniz otobüsleri ve motorlar yılda ortalama 61 milyon yolcu taşıyor.
 
Deniz taksiler hem kara trafiğinin rahatlamasını hem de ortasından deniz geçen İstanbul'da Boğaz'ın ulaşım için çok daha etkin kullanılmasını sağlayacak.

DenizHaber.Com

guncelbonus.org
Editör: TE Bilişim