Geleceğin enerji kaynağı, belki de burnumuzun dibinde..." Teorik olarak, bu yolla dünyada elde edilebilecek enerji, Avrupa `nın bugünkü elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacak.

Santral Oslo fiyordlarında kurulacak. Reklam filminde tuzla görüntüsü ve deniz suyuyla çalışacak dünyanın ilk mini santralini kurmaya hazırlanan"Statkraft"ın sloganı şöyle:

"Geleceğin enerji kaynağı, belki de burnumuzun dibinde..."

Teorik olarak, bu yolla dünyada elde edilebilecek enerji, Avrupa `nın bugünkü elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacak.

"Osmoz" esaslı santralde, tuzlu suyla tatlı su arasındaki basınç farkından faydalanılacak.

İki su kütlesinin arasına yarı geçirgen zar yerleştirilince, osmotik basınç kuralı uyarınca, tatlı su tuzlu suya hücum ediyor ve osmotik basınç yükseliyor.

İlk osmoz santralinde tamamen bu doğal çevrimden yararlanılacak ve iki su kütlesi arasındaki akım, türbinle elektrik enerjisine çevrilecek.

Şirket yetkilileri, "osmotik" enerjinin, gelecek vadettiğini düşünüyor: "Çok temiz enerji. Gaz emisyonu yok. Yakın gelecekte iyi bir alternatif olabilir."

Yeni santral, Norveç `in güneyindeki Hurum bölgesinde inşa ediliyor. Seneye bitirilecek santralde saatte 2 ile 4 kilovat enerji üretilebilecek.

Sırf yeni teknolojinin işe yarayıp yaramayacağını sınamak amacıyla yapılacak santral tahmin edildiği gibi başarılı olursa, 15 bin evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güce sahip daha büyüğü inşa edilecek.

Uzmanlar, tatlı suyun geçeceği zarın boyutları ve geçirgenliğini, bu yeni teknolojinin zayıf karnı olarak değerlendiriyor. Yeterince enerji elde edebilmek için çok geniş yüzeye ihtiyaç duyuluyor.

www.denizhaber.com

 

Editör: TE Bilişim