'Deniz seviyesi atmosferdeki karbon emisyonu dursa bile yükselmeye devam edecek'

İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu, Birleşmiş Milletler'in (BM) küresel ısınma raporlarına göre, 2100 yılına kadar dünya genelinde sıcaklıklarda 3-6 derece arasında yükselme görüleceğini, deniz seviyesinin atmosferdeki karbon emisyonu dursa bile yükselmeye devam edeceğini kaydetti.
 
Türksen Başer Kafaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, BM raporlarına göre tropik fırtına ve kasırgaların çok daha güçlü olacağını, kıyılarda güçlü sel baskınlarının görüleceğini belirtti.

Küresel iklim derecelerinin yükselmeye devam edeceğini vurgulayan Kafaoğlu, şöyle devam etti:

''2100 yılına kadar iklimde 3-6 derece arasında yükselme görülecek. Deniz seviyesi, atmosferdeki karbon emisyonu dursa bile yükselmeye devam edecek. 2100 yılında deniz seviyesi 0.43 metre, 2300 yılında ise 0.80 metre yüksekliğe çıkacak. Antarktika'daki buzdağlarının erimesi sürecek, yaz aylarında da tamamen buzsuz kalacak. 2003 yılında Avrupa'nın güneyini etkileyen sıcak hava dalgalarıyla da daha yoğun, uzun ve sıkça karşılaşılacak.''

Türksen Başer Kafaoğlu, küresel ısınma raporlarına rağmen bu konudaki anlaşmalara imza atmayan ülkelerin ve ülkesinde doğal talan ve pazar tercihlerini ön planda tutan politikacıların tavırlarının da endişe verici olduğunu vurguladı.

Dünyaya ilan edilen ve ayrıntıları belirtilen bu raporlara rağmen korunması gereken doğal alanlara, villa kent, gökdelenler ya da tesis yapma kavgası verenlerin bu felaketlerden sorumlu olacağını ifade eden Kafaoğlu, ''İvedi olarak ülke ve tüm dünya sorumlularını göreve davet ediyoruz'' dedi.

Haber: AA
Alıntı: Vatan Gazetesi
www.gazetevatan.com.tr

Editör: TE Bilişim