Deniz Seviyesi 1,5m Yükselecek

VİYANA - İngiltere'deki Proudman Oşinografi Laboratuvarının yaptığı ve Avrupa Yerbilimleri Birliği konferansında sunulan araştırma, deniz suyu seviyelerinde, BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin geçen yılki araştırmasında yer alandan üç kat daha fazla yükselmeyi öngörüyor.

Araştırmacı Svetlana Jevrejeva, Viyana'daki konferansta gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmiş 2 bin yılda deniz suyu seviyelerinin istikrarlı olduğunu belirtirken, gelecek yüzyılda deniz suyu seviyelerindeki yükselmenin 80 santimetre ile 1 buçuk metre arasında olacağını ve bunun milyonlarca insanı yer yerlerinden edeceğini kaydetti.

Jevrejeva, deniz suyu seviyelerindeki artışın 18'inci yüzyılda 2 santimetre, 19'uncu yüzyılda 6 santimetre ve geçen yüzyılda da 19 santimetre olduğunu ifade ederek, 20'nci yüzyılda bu hızlı yükselişe, buz tabakalarının erimesinin yol açtığını bildirdi.

Svetlana Jevrejeva, deniz suyu seviyesinin 1 metre yükselmesi halinde 72 milyon Çinlinin ve Vietnam nüfusunun yüzde 10'unun yerlerinden olacağını sözlerine ekledi.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim