Deniz Şehitlerini Anma Günü: Dumlupınar Denizaltısının, 60 Yıl Önce İsveç Gemisiyle Çarpışarak Batması Sonucu Şehit Olan 81 Denizci ile Diğer Şehit Denizciler İçin Gelibolu İlçesinde Anma Töreni Yapıldı.

Çanakkale Boğazı'nda, 4 Nisan 1953'te İsveç gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci ile diğer şehit denizciler, Gelibolu ilçesinde törenle anıldı.

Deniz Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla Feneraltı mevkisindeki Denizaltı Şehitleri Anıtı önünde yapılan tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı atışıyla başladı.

Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Mehmet Ertürk, törende yaptığı konuşmada, denizlerdeki hak ve menfaatleri korumak uğruna hiç tereddüt etmeden hayatlarını feda eden, mezarları engin denizler olan şehitler için toplandıklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehit denizcileri rahmetle andıklarını bildirdi.

Derneğin Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç ise mezarları denizler olan 247 şehidi temsil eden anıtın, dünyadaki en büyük denizaltı anıtı olarak tarihe geçtiğini ifade etti. Atatürk'ün, "Denizciliği, Türk'ün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız" sözünü hatırlatan Dalgıç, şehitlerin ruhlarının şad olmasını diledi.

Daha sonra, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkan Vekili Selçuk Bartan, Ertürk ve Dalgıç'ın yanı sıra Dumlupınar denizaltısından sağ kurtulan gazi Hüseyin İnkaya (93), şehitler anısına denize çelenk bıraktı.

Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Dumlupınar denizaltısı, 4 Nisan 1953'te, NATO manevralarından dönerken Çanakkale Boğazı'nda Naboland adlı İsveç gemisiyle çarpışarak batmış, 81 Türk denizcisinin şehit olduğu bu gün, "Deniz Şehitlerini Anma Günü" ilan edilmişti.

Editör: TE Bilişim