İstanbul Kabataş İskelesi'nde Yeditepe-1 adlı deniz otobüsüyleboğazdan Kuzey-Güney yönlü geçiş yapan Amur 2521 adlı nehir tipi gemi saat 19:30 sularında çarpıştı.

Kaza esnasında Amur 2521 7,8 knots hızla seyretmekteydi. Gemi, Kızkulesi dönüşü esnasında yüksek hızda seyreden  deniz otobüsüne  kıç tarafından çarptı. 

 Kızkulesi önlerinde meydana gelen kazada deniz otobüsünde bulunan yolculardan 7 kişi yaralandı. Yaralananlardan birisi deniz otobüsünün mürettebatından.

Olay yerine çok sayıda ambülans sevk edilirken ilk belirlemelere göre 7 kişi yaralandı.

Kazadan sonra Yeditepe-1 Kabataş iskelesine bağlarken, Amur-2521 Ahırkapı'da demirletildi.

Kılavuz Kaptan Almadan Geçmeye Çalışıyordu

Tüm haber bültenleri gemiyi "tanker" diye verdi oysa gemi tanker değil nehir tipi kuru yük gemisi...  Amur-2521 Gürcüstan'ın Batum Limanından İtalya'nın Ravenna Limanı'na gitmekteydi. Deniz otobüsü Yeditepe-1 ise Bostancı-Kabataş seferini yapmaktaydı.

Kazayla ilgili en önemli nokta Amur-2521'in Boğazı kılavuz kaptan almadan geçmeye çalışmış olması.

Bilindiği gibi Uluslararası Denizcilik Örgütü, İstanbul Boğazından geçen tüm gemi kaptanlarına, emniyetli seyir açısından kılavuz kaptan almalarını "şiddetle tavsiye" ediyor.

Amur-2521 gemisinin kaptanı;  kılavuz kaptan almayarak önemli bir emniyet kuralını ihlal etmiş oldu.

Uzmanlar, benzer tüm deniz bölgelerinde bu gibi emniyet kuraqllarını ve tavsiyelerini ihlal eden gemi kaptanlarının yargı aşamasında bu ihlalini mutlaka dikkate aldıklarını belirtiyor.

2 Yolcu Ağır Yaralı

Yaralanan yolculardan 2'sinin durumunun ağır olduğu bilgisi geldi ama doğrulanmış değil.

Kaza nedeni belli olmamakla birlikte Denizhaber'in ulaştığı uzmanlar 7-8 knots hızla ilerleyen bir nehir gemisinin yüksek hızlı 20+ knots hız yapan deniz otobüsüne karşı manevra yapmasının  çok güç olduğunu söyledi. Ayrıca rotaları itibariyle Bostancı-Kabataş seferini yapan geminin diğer gemiyi sancağında göreceğine dikkat çektiler.

Ancak Amur-2521 adlı geminin kılavuz kaptan almamış olması bu durumu aleyhine çevirebilecek.

Kıyı Emniyeti olay yerindeydi

Kazadan hemen sonra olay yerine intikal eden Kıyı Emniyeti'ne bağlı kılavuz kaptan ve römorkörler ve hızlı tahlisiye botları gerekli emniyet önlemlerini aldılar.

Kaza yapan Amur-2521 adlı gemi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı kılavuz kaptan Murat Ertem tarafından Ahırkapı açığında demirlendi.

Römorkörler ve hızlı tahlisiye botları yardım çağrısında bulunan Yeditepe-1 deniz otobüsüne eşlik etti.

Ufuk Tuğcu: "Gemi bize çarptı"

İstanbul Deniz Otobüsleri Gemi Operasyon Direktörü Kaptan Ufuk Tuğcu, kazada 4 yolcunun yaralandığını, yaralıların ambulanslarla hastaneye sevk edildiğini bildirdi.

Bostancı-Kabataş seferini yapan deniz otobüsüne Volga tipi bir geminin arkadan çarpması nedeniyle bir kaza yaşandığını aktaran Tuğcu, deniz otobüsünde 33 yolcu bulunduğunu bildirdi.

Kız Kulesi açıklarında meydana gelen kazada, inceleme amacıyla yük gemisinin demirletildiğini kaydeden Tuğcu, detaylı inceleme yapıldıktan sonra kazanın sebebi hakkında detaylı bilgi verileceğini açıkladı. Tuğcu ayrıca, kazanın deniz otobüsüne arkadan çarptığını hatırlatarak, “Volga tipi gemi, gemimize sancak kıç omuzluktan çarptı” dedi.

İDO'dan kaza açıklaması

İDO meydana gelen kazadan sonra bir basın açıklaması yaptı;

Bugün saat 19:00’da, 33 yolcusuyla Bostancı-Kabataş seferini yapmakta olan Yeditepe 1 adlı deniz otobüsümüze Kız Kulesi açıklarında bir ticari koster sancak kıç tarafından çarpmıştır.

Çarpma dolayısıyla hasar gören gemimiz kendi imkanlarıyla Kabataş İskelesi’ne yanaşmıştır. Bir personelimiz ve dört yolcumuz yaralanmış olup, yolcular Kabataş terminalinden tahliye edilmektedir.

 Deniz Otobüsünde ağır hasar var

Kabataş İskelesi'ne yanaşan Yeditepe-1 deniz otobüsünün sancak kıç omuzluğunda geminin orta kısmına kadar ağır hasarın olduğu görüldü.

Can sallarının tahrip olduğu ve deniz otobüsünün bir kısmının içeriye göçtüğü görüldü.

İDO görevlileri hasarlı bölgeyi branda ile örtüyor.

Kaptanlar sorguda

Son gelen bilgilere göre Yeditepe-1 deniz otobüsü kaptanı ile Amur-2521 adlı nehir gemisi kaptanının polis tarafından sorgulanmakta oldukları öğrenildi.

Armatörü Ukraynalı

Öte yandan, İstanbul Boğazında İDO'ya ait Yeditepe-1 deniz otobüsü ile çarpışan Amur-2521 adlı nehir tipi kuru yük gemisinin armatörü, Ukraynalı çıktı.

Gemi, Odessa merkezli EMERSON SHIPPING LTD. adlı şirkete ait görünüyor. 

Rus Klasına kayıtlı olan gemi 1987 yılında inşa edilmiş. 

İşte çarpan gemi: Amur 2521 adlı Belize Bayraklı 115 metre uzunluğundaki nehir tipi kuru yük gemisi...

 

YEDİTEPE-1 Deniz Otobüsü

 

 

 

Editör: TE Bilişim