Deniz otobüsleri de özel sektöre geçiyor

İETT hatlarını kiralamaya başlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi deniz otobüsleri için de düğmeye bastı.

İDO’nun filosu için 14 Haziran’da ihale düzenleniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi daha önce halka arz yoluyla satılacağını duyurduğu İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) özelleştirmesinde strateji değişikliğine gidiyor. Belediye İDO’ya ait 5 adet otobüsü ile 2 adet feribotu kiralamak için ihale açtı. Böylece İETT otobüs hatlarından sonra deniz otobüsleri de kiralama yoluyla özel sektöre geçecek.

10 yıl süreyle yapılacak kiralama işleminde tahmini bedel yıllık KDV hariç 18 milyon YTL olarak belirlendi. 14 Haziran’da yapılacak ihaleye katılmak isteyen yatırımcıların geçici teminat olarak 540 bin YTL yatırması gerekiyor.
2006’da 14 milyon yolcu ve 1 milyon 350 bin araç taşıyan İstanbul Deniz Otobüsleri, 130 milyon YTL ciro yapmıştı. Şirket bu yıl 15 milyon yolcu ve 1 milyon 500 bin araç taşımayı ve 170 milyon YTL ciro rakamına ulaşmayı planlıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha önce İDO’yu halka açacaklarını belirtirken, halka açılma işleminin zaman alacağı gerekçesiyle bu planın değiştirildiği belirtiliyor. İşletmeyle yerli ve yabancı grupların ilgilendiği kaydedildi.

Erdoğan’ın deniz otobüsü de var

İDO’nun kiralama ihalesine çıkılan filosunda 4 ayrı tipte 7 deniz aracı bulunuyor. İşte kiralanması için ihale açılan filonun detayları:

Recep Tayyip Erdoğan- Fatih Sultan Mehmet-1: Bu feribotlar Pendik-Yalova hattında kullanılıyor. Sefer süresi yaklaşık 45 dakika.

Osman Gazi-1: Yenikapı-Bursa hattında kullanılıyor. Bin 200 yolcu ve 225 araç kapasitesine sahip.

Adnan Menderes-Turgut Özal: Yenikapı-Bandırma, Yenikapı-Bursa ve Yenikapı-Yalova hattında kullanılıyor.

Turgut Reis 1-Cezayirli Hasan Paşa: Yenikapı-Yalova hattında kullanılıyor. Sefer süresi yaklaşık 1 saat 15 dakika. 490 yolcu ve 94 araç kapasitesi bulunuyor.

Haber: Tebernüş KİREÇCİ/VATAN Gazetesi

Editör: TE Bilişim