Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, işadamı Kahraman Sadıkoğlu'nun 49 yıllığına kiraladığı Atatürk'ün yatı Savarona'ya müze yapmak için yeniden sahip olmak istediklerini söyledi.

Oramiral Metin Ataç, Deniz Astsubay Okulları’nın 117’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle önceki gün Yalova Karmürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda düzenlenen törene katıldı. Oramiral Ataç, burada yaptığı konuşmada, "Atatürk'ün en sevdiği yatı olan Savarona'ya yeniden sahip olmak istiyoruz. Savarona'yı inşallah müze yapacağız. Ayrıca Alemdar gemisinin aynısını yeniden yaptırıp bunu da müze olarak kullanacağız. Bunun için çalışmalarımız başladı" dedi. Milli gemi projesinin de devam ettiğini ve önümüzdeki yıl eylül ayında Türkiye'nin ilk gemisinin denize indirileceğini söyleyen Oramiral Ataç, "Türkiye Cumhuriyeti kendi dizaynı harp gemisi yapıyor" dedi.

1989’DA KİRALAMIŞTI

Armatör Kahraman Sadıkoğlu, Japon ortağıyla Savarona'yı 1989’da 49 yıllığına kiraladı. İkili 24 milyon dolara aldıkları yatı, dünyanın önde gelen zenginlerine kiralamaya başladı. Sadıkoğlu, bir süre sonra ortağının da payını alarak yatın tek sahibi oldu. İçinde bazılarının genişliği 50 metrekareye ulaşan 19 suit bulunan Savarona'nın haftalık kiralama bedeli 280 bin dolar. 124.36 metre boyundaki yat, 1931’de ABD’de inşa edildi. Yat 1979’daki yangında büyük hasar görünce kullanılmaz hale gelmişti.

Kaynak:Hürriyet

Editör: TE Bilişim