Deniz Kuvvetleri GENESİS'i tanıtacak

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları İzmir'deki Efes ve Denizkurdu tatbikatları için buluşuyor. Denizkurdu 2007 Tatbikatı'nın cumartesi günü yapılacak gözlemci gününde Türkiye'de geliştirilen komuta kontrol sistemi GENESİS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) projesi tanıtılacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2007 yılı planlı tatbikatlarından olan Efes Tatbikatı İzmir'in Seferihisar İlçesi'ne bağlı Doğanbey Mevkii'nde, Denizkurdu 2007 Tatbikatı ise Ege Denizi'nde devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanlarının izleyeceği tatbikatlardan Efes Tatbikatı'na gözlemci günü yarın, Denizkurdu Tatbikatı'nın gözlemci günü ise 26 Mayıs 2007 Cumartesi günü icra edilecek.

Efes Tatbikatı hakkında bilgi veren Ege Ordu Komutanlığı Basın Bilgi Merkezi Başkanı Albay Yusuf Ersin Büyükhan iki yılda bir yapılan Efes Tatbikatı'nda müşterek harp usüllerinin deneneceğini ve tatbikatta Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nden yaklaşık 10 bin personelin görev yaptığını söyledi.

Denizkurdu 2007'nin cumartesi günü yapılacak bölümünün ilk saatlerinde tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilen GENESİS projesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tanıtılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sabah saatlerinde GENESİS'in tanıtımı için TCG Gemlik gemisine geçecek. Burada sistem Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki F- 16'nın da katılımıyla tanıtılacak. Başbakan Erdoğan sistemin tanıtılmasının ardından tatbikatın sancak gemisi olan TCG Kemalreis'e geçecek. Cumhurbaşkanı Sezer de tatbikatın final bölümünde hazır bulunacak.

Denizkurdu 2007 Tatbikatı hakkında bilgi veren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri Deniz Kurmay Kıdemli Albay S. Okan Kırçiçek, tatbikata Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanı sıra Tunus, Ürdün, İngiltere, İran, Japonya, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Şili ve Macaristan'dan askeri gözlemcilerin katılacağını söyledi. Tatbikata Deniz Kuvvetleri'ne bağlı 10 firkateyn, 17 hücumbot, 2 korvet, 6 denizaltı, 1 karakol gemisi, 6 mkt gemisi, 9 yardımcı gemi, 4 CASA uçağı ve 8 helikopter katılacak.

SİVİL PROGRAMLAR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yarın Efes Tatbikatı'nı izledikten sonra dönecekleri İzmir'de kendi programlarını uygulayacak. Cumnurbaşkanı Sezer saat 15.30'da İzmir Valiliği'ni ziyaret edecek. Sezer ardından hemen valiliğin bitişiğindeki Kemeraltı Çarşısı'na girip burada Kemeraltı Esnaf Derneği yöneticileriyle görüşecek. Cumhurbaşkanı Sezer daha sonra Hilton Oteli'ne geçip burada da üniversite rektörleri, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini kabul edecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise tatbikat dönüşünde AKP İl Başkanlığı'na geçerek burada partililerle toplantıya katılacak. Geceyi İzmir'de geçirecek olan Sezer ve Erdoğan tatbikatın cumartesi günkü bölümünü izledikten sonra Ankara'ya dönecek.

Kaynak: Turaç TOP- Turan GÜLTEKİN/İZMİR, (DHA)

Alıntı: HÜRRİYET

Editör: TE Bilişim