Deniz kirliliğine sıkı takip

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülkenin üç tarafını çevreleyen denizlerdeki kirlilik ve kaliteyi 3 yıl süreyle izleyecek.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) arasında "Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi" hazırlandı.

Proje kapsamında 2014-2016 yıllarında denizlerdeki kirlilik takip edilecek ve ekolojik kalite araştırılacak. Kirleticilerin farklı ortamlarındaki seviyeleri belirlenecek.

Çalışmalar kıyı, geçiş ve deniz sularında sediman, deniz suyu ve biyota matrislerinde fizikokimyasal, kimyasal ve biyolojik izlemeleri içerecek.

Ekolojik kalite tespiti için tuzluluk, sıcaklık, besin elementleri ve çözülmüş oksijen değişimlerine bakılacak. Kirleticilere ve biyolojik parametrelere bakılarak deniz sularındaki durum belirlenerek, kalite sınıflandırması yapılacak. Kalite sınıflandırmasına bakılarak kıyı su kütlelerinde durum tespiti gerçekleştirilecek.

Karadeniz, Akdeniz ve Ege Denizi'nde 228 noktada izleme yapılacak. 14 istasyonda da açık deniz izlenecek.

Çalışmalar TÜBİTAK araştırma gemisi aracılığıyla yürütülecek. Üniversitelerden de destek alınacak.

-İlk kez radyoaktivite çalışması yapılacak

"Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi" kapsamında Türkiye'de ilk kez denizlerde radyoaktivite çalışması yapılacak.

Proje sayesinde kirlilik izlenerek, ulusal deniz yönetimi politika ve stratejilerinin belirlenmesine altlık oluşturulması amaçlanıyor.

İzleme çalışmaları sonucunda denizler için çevresel durumlarının değerlendirildiği raporlar oluşturulacak.

Proje kapsamında 2016 yılında Türkiye'de ilk defa "1. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu" da düzenlenecek.

Editör: TE Bilişim