Antalya bölgesinde bulunan kıyı tesisleri, Antalya Limanı Port Akdeniz'in ev sahipliğinde ve petrol kirliliğine müdahalede tecrübeleri ve kirliliğe karşı 7/24 hizmet sunma anlaşmaları ile Martı Deniz Temizliği Ltd. Şti.(SEAGULL) koordinatörlüğünde, olası bir petrol veya türevinin deniz kirliliği yaratma riskine karşı hazırlıklı olmak için deniz kirliliğine müdahale ve temizlik tatbikatı gerçekleştirdi.

Gerçeği aratmayan tatbikat, Acil Müdahale Merkezi olan Port Akdeniz Yolcu Salonu'nda sirenin çalmasıyla başladı. Daha sonra Akdeniz Akaryakıt A.Ş. terminal şamandırasında gemiden motorin tahliyesi sırasında hortumda conta patlaması sonucu yaklaşık 20 metreküplük kaçak meydana geldi. Bölgede yetkili acil müdahale firması Seagull olay yerine çağırıldı ve Seagull yetkilisi Erdem Nevşehir koordinatör olarak atandı. Kötü hava şartları sebebiyle kirliliğin bir kısmı dağılarak ilerlerken denizde bariyerlerle

müdahale edildi. Bir miktar kirlilik de Sıçan Adası'nın kuzeyindeki sahilde 25 metrelik bir alanı kirletirken, tüm tesis kıyı operasyonları personellerinden oluşturulan ekiplerle SEAGULL'in koordinatörlüğünde kıyı temizlik çalışmaları yapıldı. Ekipler tatbikatta, Konyaaltı sahilini emniyete almak için bariyerlerle çevirdi. Liman ağzı bariyer ile kapatarak liman kontrol altına alındı.

Tüm kıyı tesisleri fiili olarak katıldığı ve Port Akdeniz Yolcu terminalinin ana müdahale merkezi olarak ev sahipliği yaptığı tatbikata 7 deniz aracı yaklaşık 60 personel temizlik ekipmanları ve bin 500 metre bariyer kullanıldı.

Planlanan süresi içinde başarı ile tamamlanan ve aktif bölümü 2 saat süren tatbikatı dikkatle izleyen Denizcilik Müsteşarlığı Çevre Yönetimi Daire Başkanı Ömer Tıktık ile birçok gözlemcinin de yorumları ile Port Akdeniz (Antalya Limanı), Akdeniz Akaryakıt A.Ş., Çekisan Depolama Hizmetleri A.Ş. Antalya Terminali, Shell&Turcas Petrol A.Ş. Antalya Dolum Tesisleri ve Asçimport şirketlerinin çevreye ve Antalya Bölgesine verdikleri önem bir kez daha görüldü
Editör: TE Bilişim