5312 sayılı “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun” ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde; T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilen UZMAR Uzmanlar Denizcilik Tic. ve San. Ltd. Şti. Acil Müdahale Teşkilatı Koordinatörlüğünde, Nemrut Körfezinde faaliyet gösteren Liman İşletmeleri ve Nakliyecilik Sanayi Ticaret A.Ş., BATIÇİM Batı Anadolu Çimento Sanayi A.Ş., İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş., NEMPORT Limanları adına 16.05.2012 tarihinde ortak olarak deniz kirliliğine acil müdahale tatbikatı gerçekleştirildi. İlgili mevzuat gereği, söz konusu tatbikatların kıyı tesisleri tarafından 6 ayda en az bir kez icra edilmesi zorunludur.

Dört Kıyı Tesisi adına ortak olarak gerçekleştirilen tatbikata Aliağa Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı ve ilgili Kıyı Tesislerine komşu olan PETKİM Limanı yetkilileri gözlemci olarak katıldı.

Bir masabaşı planlama ve koordinasyon safhası icra edilen tatbikat, UZMAR Denizcilik Şirketi’nin Gn. Müd. Yard. Kpt. Murat YILMAZEL’in Genel Koordinatörlüğü ve Baş Kılavuz Kaptan Mehmet TOGAY ile Kılavuz Kaptan Barbaros ERGEZGİN’in operasyonel liderliğinde icra edilip yaklaşık 2,5 saatte tamamlandı.

Tatbikat senaryosu gereği, BATIÇİM iskelesinde yakıt ikmali yaptığı sırada “ASLI 1” adlı gemide taşıntı meydana gelmiş ve yaklaşık 20 Ton marin dizel oil denize dökülmüştür. Kirliliğe acil müdahale amacıyla UZMAR tarafından BATIÇİM iskelesinden 250 metre kadar çit bariyer ve emici (sorbent) ped ve bariyerler serilerek kirliliğin komşu tesisler olan Liman İşletmeleri ve Nakliyecilik Sanayi Ticaret A.Ş (EGEÇELİK) ve İDÇ Liman İşletmeleri A.Ş. iskelelerine ulaşması engellendi. Akıntı-rüzgar etkisiyle kirliliğin NEMPORT Limanı tarafına doğru hareketi gözlemlendi ve UZMAR’ın sürekli olarak NEMPORT iskelesinde konuşlandırdığı şişirilebilir liman bariyerinin yaklaşık 200 metresi NEMPORT iskelesi önüne serilerek kirliliğin bölgeye ulaşması engellendi. Senaryo kirlilik; denizde UZMAR’a ait römorkör ve bot vasıtalarıyla sıyırıcılar (skimmer) kullanılıp toplanarak, karada basınçlı yıkama makinesi ve emici ped ile temizlenerek portatif depolama tanklarına alındı. Toplanan kirlilik vidanjör yardımıyla lisanslı atık alım tesisine gönderilerek tatbikata son verildi.

Acil müdahale tatbikatları tekrarlandıkça bölgedeki farkındalık ve hazırlıklı olma/müdahale düzeyi, kaynak ve kabiliyetlerdeki gelişme, planlama ve koordinasyon bakımından iyileşme dikkat çekmekte olup, tüm sosyal paydaşlar tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır.

Nemrut Limanı ve Aliağa Bölgesindeki bu söz konusu 6 aylık periyodik tatbikatlara önümüzdeki günlerde anlaşmalı oldukları PETKİM Limanı ve TOTAL petrol terminali tatbikatlarının UZMAR tarafından icrası ile devam edilecektir.

Editör: TE Bilişim