5312 sayılı “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun” ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde; T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirilen UZMAR Uzmanlar Denizcilik Tic. ve San. Ltd. Şti. Acil Müdahale Teşkilatı Koordinatörlüğünde, Nemrut Körfezinde faaliyet gösteren PETKİM Petrokimya A.Ş. kıyı tesisi adına 21.11.2012 tarihinde deniz kirliliğine acil müdahale tatbikatı yapıldı.

Tatbikatın Masabaşı, Planlama ve Koordinasyon safhası 20.11.2012 (tatbikattan bir gün önce) tarihinde, PETKİM Limanı toplantı salonunda UZMAR ve PETKİM Yetkililerinin bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi.

Tatbikat, UZMAR Denizcilik Şirketi’nin Gn. Müd. Yard. Kpt. Murat YILMAZEL’in Genel Koordinatörlüğü ve Baş Kılavuz Kaptan Mehmet TOGAY ile Kılavuz Kaptan Barbaros ERGEZGİN’in ve PETKİM Liman ve Gümrük Hizmetleri Yöneticisi Murat İbrahim ILGAZ’ın operasyonel liderliğinde icra edilip yaklaşık 2,5 saatte tamamlandı. Tatbikata; T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Aliağa Liman Başkanlığı, Aliağa Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ve bölgede bulunan komşu kıyı tesisi yetkililerince gözlemci olarak katılımlar gerçekleşti.

Tatbikat senaryosu gereği, PETKİM iskelesine yanaşmış olan ‘AKVARYUM’ isimli kuruyük gemisine denizden tanke vasıtasıyla yakıt ikmali yapıldığı sırada bağlantı hattında hasar meydana gelmesi sonucu yaklaşık 20 Ton Marine Dizel Oil denize döküldü. Kirliliğin oluştuğunu gören PETKİM Yetkilileri tarafından vakit kaybedilmeden petrol kirliliğine acil müdahale kapsamında sözleşmesi bulunan UZMAR Acil Müdahale Teşkilatına (UAMT) haber verildi. PETKİM ve UZMAR Ekipleri kısa sürede kirliliğe müdahale bakımından gerekli koordinasyonu sağlayarak müdahale stratejisini belirledi ve öncelikli olarak UZMAR Ekipleri tarafından 250 metre şişirilebilir bariyer ‘LİMAŞ 1’ adlı palamar botu ve ‘UAMT 1’ adlı zodyak botu vasıtasıyla kirliliğin kaynağına doğru U ve J konfigürasyonları uygulanarak bariyer serme işlemi gerçekleştirildi. Akabinde PETKİM Ekipleri tarafından kirliliğin Nemrut Körfezine çıkmasını engelleme amaçlı Limanın iç havuzu olarak nitelendirilen kısmının giriş-çıkış hattı ‘BARKIN’ adlı palamar botu yardımıyla ayrı bir 250 metrelik şişirilebilir bariyer ile kapatılarak kirlilik liman içerisinde tamamen kontrol altına alındı.

Senaryo kirlilik; UZMAR’a ait ‘B.YUNUS 4’ adlı römorkörü üzerinde bulunan sıyırıcı(skimmer) ve yüzer depolama tankı denize indirilerek temizleme ve toplama işlemleri yapıldı. Yüzer depolama tankında toplanan atıklar PETKİM lisanslı Atık Kabul Tesisinde bertaraf ettirilmek üzere vidanjöre aktarılmasıyla tatbikata son verildi.

PETKİM ve UZMAR’ın mükemmel birlikteliği sayesinde Aliağa Nemrut Bölgesinde acil durumlara hazırlıklı olma ve müdahale bakımından kabiliyetlerin her geçen yıl daha da üst seviyelere yükseldiği bölgedeki sivil toplum ve diğer sosyal paydaşlar tarafından da memnuniyetle izlenmekte ve destek görmektedir.
Editör: TE Bilişim