Deniz kirlenmesine acil müdahale

Denizlerin, petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesinde risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı hazırlayacak kurumların asgari özelliklerini belirleyen tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı.

Risk Değerlendirmesi Ve Acil Müdahale Planlarını Hazırlayacak Kurum ya da Kuruluşların Asgari Özelliklerine Dair Tebliğ'e göre, Türkiye'de kurulmuş veya Türkiye'de yerleşik kuruluşlar risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı hazırlayabilecek.

Kuruluşların, kamu veya özel sektörde deniz çevresi kirliliğiyle ilgili en az üç yıl çalışmış lisans veya lisansüstü derecesine sahip bir çevre mühendisini ve bir kimya mühendisini bünyesinde sürekli olarak istihdam etme, bir deniz biyoloğu, deniz kirliliği konusunda ulusal ve uluslararası mevzuata hakim, gemi inşa ve işletme konularına hakim birer personel bulundurma koşullarını taşıması gerekecek.

Tebliğe göre kuruluşun, deniz kirliliği konusunda ulusal ve uluslararası seviyede projeler ve çalışmalarda yer almış olması veya yer almış en az bir personeli bünyesinde bulundurması şartı da aranacak.

Kuruluşun, risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı için gerekli analizleri yapabilecek kabiliyette olması ve bu alandaki projelerde yer almış olması gerekecek.

Kuruluş, risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı hazırlanmasında, bir personelini çalışmanın tüm aşamalarında koordinatör olarak görevlendirecek. Koordinatör, birden fazla kuruluşta görev alamayacak.

Kuruluşlar için yapılacak puanlamada, çalıştırılan personelin niteliği ve eğitim düzeyi, ulusal ya da uluslararası projelerde yer alma, analiz kabiliyeti esas alınacak.

Deniz kirliliği konusunda risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı hazırlamak isteyen kuruluşlar, ilgili şartları taşıdıklarına dair belgelerle Çevre ve Orman Bakanlığına başvuracak. Başvurular, bakanlık tarafından 1 ay içinde değerlendirilecek. Kuruluşlara verilecek uygunluk belgesinin geçerlilik süresi 2 yıl olacak.

Başvurular, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulacak 5 kişilik komisyon tarafından değerlendirilecek. Gerek görülmesi halinde komisyona Denizcilik Müsteşarlığından da personel katılabilecek.

SIKI DENETİM

Risk değerlendirmesi ve acil müdahale planlarını hazırlamak için Çevre ve Orman Bakanlığının uygunluk belgesini alan kurum ya da kuruluşların yeterlik koşullarının sürüp sürmediği, bakanlık ya da yetki devriyle valilik tarafından denetlenecek.

Denetim esnasında yetkili bulundurmayan, istenilen bilgi ve belgeleri vermekten kaçınan kuruluşların uygunluk belgesinin geçerliliği, komisyonca tekrar değerlendirilecek. Denetim ya da bildirimler sonucunda yeterlik koşullarını taşımadıkları ya da taahhütlere uymadığı ve yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kuruluşların uygunluk belgesi iptal edilecek.

Risk değerlendirme ve acil müdahale planlarında yanlış veya yanıltıcı bilgi ve belge düzenledikleri tespit edilen kuruluşların uygunluk belgesi de iptal edilecek. Söz konusu planın koordinatörü ve ilgili bölüm sorumlusu, bir yıl süreyle plan hazırlama görevi alamayacak.

Tebliğin geçici 1. maddesine göre 2007 yılı için risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı hazırlayacak kuruluşlar, tebliğin yürürlüğe girdiği bugünden itibaren 1 ay içinde başvuru yapabilecek.

Kaynak: A.A/Hürriyet
Yayın Tarihi: 10 Şubat 2007

Editör: TE Bilişim