DENİZ KEYFİNİZ YARIDA KALMASIN

Türkiye'de tekne sektörünün gelişmesi, yatçılığa ilginin artması ve yeni marinaların hizmete girmesiyle yat sigortalarının yıldızı parlamaya başladı. Ülkemizde mevcut ticari ve özel yatların yüzde 60-70'ı sigorta kapsamında bulunuyor. Deniz riskleri gözardı edilmeyecek kadar büyük olduğundan, özel yat sahiplerinin tamamına yakını bu poliçeyi satın almak istiyorlar. Ticari amaçlı yatların sahibi şirketler de, yılın önemli bir bölümünü navigasyon halinde geçirmeleri gerektiğinden her yıl artan bir oranla bu poliçeyi talep ediyorlar.

Deniz kazaları karşılanıyor

Bin 700 yatı sigortalayan ve bu alanda yüzde 25 pazar payı ile lider olan Koç Allianz Sigorta'nın Nakliyat Havacılık Hasar Grup Müdürü Cengiz Karataş, yat sigortalarının temelde deniz kazaları ve fırtına, çarpma, karaya oturma risklerini sigortaladığını açıklıyor. Yat sigortaları, deniz kazalarının yanında yatınızı, yangın, deprem, yıldırım, hava taşıtının çarpmasına karşı da sigortalıyor.

Karataş, yat sahipleri veya işletmecilerinin gerekli özeni göstermiş olmasına rağmen, yakıt, kumanya ve ekipmanların yata alınırken veya indirilirken kaza olması durumunda meydana gelen kayıpların temin edildiğini söylüyor.

Korsanlara da güvence

406 yata garanti verdiklerini açıklayan Finans Sigorta A.Ş. Nakliyat Dept. Müdürü Nur Dalbay da, yarış halinde iken yelkenlerinin, direklerinin ve donanımlarının uğrayacağı kayıp ve hasarların da koruma altına alındığını açıklıyor. Aynı şekilde kaptan ya da üçüncü şahısların kötü niyetli hareketleri, rüzgar nedeniyle yatın çarpması veya oturması, dıştan takma motorlar ve makinelerin çalınması sonucu zararlar da karşılanıyor.

Yat sahibi, çarpıştığı tekne veya üzerindeki mala gelebilecek kayıp ve hasarlara, çarptığı liman, iskele, rıhtım, fener gibi diğer sabit cisimlere vereceği zararları da Jokerbet sigorta şirketinden talep edebiliyor. Yatta gerçekleşen can kaybı, sakatlanmalar, hastalıklar, can kurtarma masrafları da ödeniyor. Dalbay, poliçenin bir avantajının da yat sahiplerini artık sadece uluslararası sularda rastlanan korsanlığa karşı da güvence altına alması olduğunu ifade ediyor. Dalbay, yat sigortalarına ek primle satın alınabilecek teminatları da şöyle sıralıyor: 'Yatın yarışlara katılması durumunda yarış riskleri, harp ve grev riskleri, genişletilmiş makina hasarları ve şahsi eşyaların güvenceye alınması ek primle sağlanabilir' dedi. Yat, poliçesinde yazılı olan coğrafi alan itibariyle denizde, yatma mahallinde, çekek yerinde, çekek yerine çekilirken veya indirilirken de garanti kapsamında bulunuyor.




FİYATI YATIN YAŞI BELİRLİYOR

Yat sigortalarında prim, yatın yaşı, saatteki azami sürati, yapım tarzı (saç, fiberglass vs.), özel ya da ticari olarak kullanılması kriterlerine bakılarak belirleniyor. Ayrıca sigorta bedeli ve yatın ve sahibinin moralitesi, yatma dönemi, motorlarının gücü, teknenin son üç yıl hasar durumu ile hangi kıyı şeridinde navigasyon yapacağı da fiyatlandırma gözönünde bulunduruluyor. Örnek olarak, bir milyon dolarlık yat 6 bin 300 ile 8 bin 400 dolara sigortalanabiliyor. Bedeli 150 bin dolar olan bir yat içinse, bin 575 ile 2 bin 362 dolar arasında bedel ödemek gerekiyor.

Hasarsızlık indirimi

Yat sigortalarında, teknenin geçmiş yıllardaki hasarsızlığı incelenerek indirim yapılabiliyor. Yatın mevcut kondisyonu da indirimde önemli bir etken oluyor. Öte yandan hasar durumlarındamuafiyet de uygulanabiliyor, oran teknenin özelliklerine göre sigorta bedelinin yüzde 0,25 ile 2'si arasında değişiyor.

Sezonluk da yapılabiliyor

Yat sigortaları yıllık olduğu gibi 4-5 aylık sezon için de satın alınabiliyor. Sezonluk yat sigortasının poliçe ücretinin aynı oranda azalmayacağını belirten uzmanlar, yatın maruz bulunduğu tehlikelerden önemli bir kısmının sezon dışında da geçerli olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getiriyorlar. Koç Allianz Sigorta Nakliyat Havacılık Hasar Grup Müdürü Cengiz Karataş, sadece yıllık poliçelerin yenilenmesinde hasarsızlık indirimi uygulanabildiğine dikkat çekiyor. Finans Sigorta Nakliyat Dept. Müdürü Nur Dalbay da, önümüzdeki sezonda asistans hizmetlerini de sunacak farklı bir yat sigorta ürünü çıkacaklarını kaydediyor.

Kaynak:Elçin CİRİK/ [email protected]

KaptanHaber.com


 

Editör: TE Bilişim