Deniz Kestanesi Temiz Denizin Göstergesi

Dikenleri nedeniyle tatilcilerin ''korkulu rüyası'' olan deniz kestaneleri, koyların temizliğinin simgesi olarak gösterilirken, diğer yandan da ülkemizde yeterince tüketilmezken Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerinde ise afrodizyak özelliği ile popüler ürün olarak sofralarda yer buluyor.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedii Cicik, yaptığı açıklamada, ''Akdeniz'deki koylarda iki türüne yaygın rastlanan deniz kestaneleri, son yıllarda kirlilik tespiti çalışmalarında 'biyotest canlısı' olarak kullanılıyor. Deniz kestanesi, ülkemizde yeteri kadar değerlendirilmediği gibi sahil şeritlerinde tatilciler tarafından istenmeyen canlı türü olarak görülüyor. Oysa ki denizanasının çokluğu ortamdaki organik kirliliğin, deniz kestaneleri ise temizliğin göstergesidir'' dedi.

Deniz kestanesinin Japonya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Şili ve Uzak Doğu ülkelerinde tüketiminin son derece yaygın olduğunu söyleyen Cicik, ülkemizde ise yüksek besin değeri olan deniz kestanesinin tüketilme alışkanlığı olmadığını ifade etti. (aa)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim