Deniz Hukukçuları Uluslararası Birliği (Comité Maritime International – CMI), temel uluslararası denizcilik Sözleşmelerinin yürürlüğünün teşviki için, Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping – ICS) ve Uluslararası Denizcilik Federasyonu (International Shipping Federation – ISF) ile işbirliği yapmaktadır.

ICS, ISF ve CMI, ortak kampanyalarının bir parçası olarak, Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization – IMO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (International Labour Organization – ILO) tarafından benimsenmiş olan bir dizi sözleşmenin, daha yaygın şekilde onaylanmasını teşvik etmek amacıyla, kendi üye ulusal birlikleri tarafından dünya çapında hükümetlere dağıtılacak olan yeni bir broşür yayınlamışlardır.

Anılan broşür, özellikle gelişmekte olan ülkeler arasından olmak üzere, denizcilik endüstrisi kuruluşlarının onaylanmasını teşvik ettiği temel uluslararası sözleşmelerden biri olarak, IMO Uluslararası Deniz Trafiğinin Kolaylaştırılması Sözleşmesi’ni (Convention on the Facilitation of International Maritime Traffic – FAL) de kapsamaktadır. Kampanya, CMI ve ICS’in özel ilgi alanı olan, uluslararası yükümlülükler ve sigorta kapsamı ile ilgili diğer pek çok sözleşmenin hükümetler tarafından onaylanmasını teşvik etmeyi de amaçlıyor. Broşür aynı zamanda, 2007 yılında benimsenen enkaz kaldırma yükümlülüklerini yöneten IMO sözleşmesini ve Balast Suyu Yönetimi Konvansiyonu’nu da ( IMO Ballast Water Management Convention -BWM) içermektedir. ICS’in BWM Konvansiyonunun yürürlüğe girmesini desteklediği fakat Konvansiyonun daha fazla hükümet tarafından onaylanması konusunda şu anda aktif teşvik uygulamadığı bildirilmektedir.

Bahsedilen broşürde vurgulanan diğer bazı denizcilik sözleşmeleri ise; MARPOL Ek VI, IMO (Hong Kong) Gemi Geri Dönüşümü Sözleşmesi, ILO Denizcilik Çalışma Sözleşmesi ve ILO Konvansiyonu 185’dir.

 

Editör: TE Bilişim