Türk bandırasının sicilinde görülen önemli gelişmelere paralel Türkiye, bu yılın ortalarında kara listeden "gri listeye" geçirilirken, tüm Türk kıyılarında güvenlik ve emniyetin artırılmasını sağlayacak Otomotik Tanımla Sistemi de bu yıl içinde devreye girdi.

Bu arada oldukça meşakkatli bir yolculuk olduğu belirtilen liste değiştirmenin, AB üyesi olunduğunda daha kolay olacağı belirtildi.

Buna örnek olarak Malta ve Güney Kıbrıs gösterilirken, bu ülkeler daha önce kara listede olmalarına rağmen, AB üyesi olduktan sonra beyaz listeye dahil edildi.

Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 50'sinin gerçekleştiği AB ülkeleri nezdinde, Paris Mutabakat Zaptına göre, kara listede bulunan Türkiye'nin, gri listeye geçmesine izin verildi.

Deniz güvenliğinde liste değiştirmenin oldukça meşakkatli bir yolculuk olduğu, geçişlerin, AB üyesi olunduğunda daha kolaylaştığı belirtilirken,''Beyaz Listeye'' geçmenin ise sadece teknik alt yapıyla mümkün olmadığı kaydedildi.

Denizcilik Müsteşarlığından edinilen bilgiye göre, Malta ve Güney Kıbrıs daha önce kara listede olmalarına karşın, AB üyesi olduktan sonra beyaz listeye alınırken, beyaz listeye geçişte, siyasi ve politik kriterlerin etkili olduğu bildirildi.

Bu nedenle, Türkiye'nin Deniz güvenliğinde, şu anda beyaz listeye geçiş konusunda bir hedef koymadığı, bu aşamayı AB ile olan ilişkiler ve üyelik sürecinde katetmeyi hedeflediği belirtildi.

Öte yandan, artan ticaretin kesintisiz ve etkin bir biçimde akışını sağlamak ve Türkiye'nin transit ülke konumuna gelmesini kolaylaştırmak için, büyük ölçekli ana limanların oluşturulması kararlaştırıldı.

Bunun için ön çalışmaların yapılmakta olduğu ve özellikle Çandarlı Limanı'nın yapımına geçilmesi yönünde gerekli adımların 2008 yılında atılmasının beklendiği ifade edildi. Böylelikle, Türk limanlarının AB deniz otoyolları ana aksları üzerinde yer alması yönündeki çalışmaların hızlandırılmış olacağı kaydedildi.

Bu çalışmalara paralel olarak deniz güvenliği konusundaki projelerinde uygulamaya 2008 yılı içinde girmesinin beklendiği ve Türkiye'nin, şu anda bulunduğu gri listenin deniz taşımacılığında performansı artırdığı ve bunun devamı için çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.

Ayrıca, devletin liman işlemeciliğindeki rolünün azalması nedeniyle, bu kezde düzenleyici olabilme rolünün öneminin arttığı, düzenleyici rolünün ifa edilebilmesi için de, ''Liman Yönetim Modeli'' oluşturulmasının tasarlandığı kaydedildi.
 

Kaynak:sondakika.com

Editör: TE Bilişim