SIĞINMA YERLERİ VE KAZA İNCELEMELERİNE DAİR YAPILMASI GEREKENLER 
 
Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Cahamber of Shipping -ICS) Genel Sekreteri Peter Hinchliff'e göre, denizciliğin halihazırda oldukça etkileyici durumdaki deniz güvenliği sicilini geliştirmesi için gerkli olan açıkça tanımlanabilir bazı önlemler bulunmaktadır.

Bu hafta Bahreyn'deki IMO Alternatif Dünya Denizcilik Günü Etkinliğinde konuşan Hinchliffe, yardım ihtiyacındaki gemiler için sığınacak bir liman sağlamak üzere uyulması zorunlu hükümlere olan gereği ve ayrıca kaza incelemelerinin Bayrak Devletleri tarafından Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne(Internatıonal Maritime Organization -IMO) zamanında ve zorunlu olarak bildirilmesi ihtiyacını vurguladı.

Hinchliffe, çevre korunmasının ve yolcuların ve mürettebatım güvenliğinin, bir sığınma yeri sağlanmaya dair şimdiki rehberlik düzeyinin yeni bir zorunluluk düzeyine yükseltilmesiyle daha iyi yöneltilebileceğini berlirtmiştir.

Hinchliffe, en katı düzenleyici rejimlerde bile kazaların olabileceğinie dikkat çekerek, kaza soruşturmaları zamanında yapılmadığında ya da soruşturmaların suçları IMO'ya bildirilmediğinde, denizcilik endüstrisinin bu tür kaalardan ders çıkarma yeteneğinin engelllendiğini belirtmektedir.

ICS Genel Sekteri, IMO etkinliğinde katılanlara ''denizcilik endüstrisinin çevreye olan etkisinin hızla azaltmakta olduguna dair kayıtlar, gemilerin emniyetli tasarımı, inşası ve faaliyetindeki istikrarlı yükselişin en güçlü ölçütüdür''demiştir.

Hinchliffe, sürdürülebilir kalkınma üzerine olan son Birleşmiş Milletler Rio 20 Zirvesi'nde vurgulandığı gibi;sürdürülebilirliğin denizcilik için önemli bir sorun olduğunu belirtmiştir.Güvenlik, çevrenin korunması ve fosil yakıta azalan bağımlılık için küresel arayışın ''ayrılmaz biçimde bağlantılı''oldugunu önemle dile getirmiştir.

Hinchliffe, önemli alanlardaki dikkatli ayarlamaların, denizciğin sürdürülebilirliğin çevre ayağına ilişkin olarak başlıca oyuncu olamaya devam etmesini yakıngelecek için garantiyte alacağını söylemektedir.Fakat IMO'nun yeni bir denizcilik mevzuatı tasarladığı zaman ekonomik sürdürülebilirği hesaba katmasına olanak sağlayacak resmi bir ''etki ve sürdürebilirlik değerlendirmesine'' olan ihtiyacı da savunmuştur.Hinchliffe, ''etki değerlendirmesi konusu IMO'da tanınmıştır; fakat yine de bunun gerçeğe dönüşmesini görmemiz gerekiyor'' demiş ve bu meselenin, uluslararası taşımacılık üzerindeki etkisini meuhtelen hesaba katamayacak olan bölgesel ve yerel yasamaya karşı olan tartışma üzerine dikkatleri çektiğini de eklemiştir.

''Denizcilik olmaksızın dünyanın sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği gerçekten tehlikededir'' uyarısında bulunan Hinchliffe, ''dünya taşımacılığının yüzde doksanı, dünya Karbondiyoksit envanterinin yüzde üçlük çevresel maliyeti pahasına sürdürülmekte ve mevcut veya onaylanmayı bekleyen yasalarla, denizciliğin çevresel etkilerinin halen yönetilmeste ve sınırlandırılmakta olduğu görülmektedir''demiştir.

Hinchliffe, denizcilik ''dünya taşımacılığının%90'ı için tercih şekli''olmayı sürdürdüğü sürece, dünyanın ekolojik sürdürülebilirliğinin korunmuş olacağını belirtmiştir.
 
 
Editör: TE Bilişim