Amerikan araştırma gemisi Nautilus’un, 15 günün ardından Güney Kıbrıs denizinde, Eratosthenis denizaltı dağında yaptığı araştırmalarını tamamladığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “ ‘Nautilus’ Ne Kadar Değeri Olduğu Bilinmeyen İki ‘Titanik’ Keşfetti... Bugün Türkiye İçin Yola Çıkacak Balard Önemli Buluntulardan Söz Ediyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, Baf Belediye Başkanı Savvas Vergas’ın dün Nautilus gemisini ziyaret ettiğini yazdı.

Gemiyi gezen ve araştırmalarla buluntular hakkında bilgi alan Vergas, “çok iyi” olarak nitelendirdiği sonuçlardan  memnun olduklarını ifade etti.

Vergas, gemi yetkililerinden bilim adamı Robert Ballard’a çabalarından ve yaptıkları keşiflerden ötürü teşekkür etti.

Ballard ise araştırmaları çerçevesinde iki batık tespit ettiklerini belirtti. Bunların tarihinin ve arkeolojik değerinin henüz bilinmediğini söyleyen Ballard, ayrıca amforalar ve heykeller de bulduklarını ifade etti.

Ballard, yapılan keşifleri “çok önemli” olarak nitelendirerek, “Tekrar gelmeyi ve araştırmalar yapmayı çok isterdim” söyledi.  Ballard ayrıca, buluntuları kaydettiklerini ve Güney Kıbrıs’ın Eski Eserler Dairesiyle iletişime geçeceklerini belirtti.

Rum Eski Eserler Dairesi Müdürü Maria Hacıkosti ise araştırmalarla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, araştırmanın sorumluları, buluntularla ilgili tüm resmi verileri Eski Eserler Dairesi’ne verdiğinde, bunların değerlendirileceğini söyledi.

Gazete, geminin araştırmalarına devam etmek üzere yarın (Simerini ve Politis gazeteleri “bugün” olarak yazdı) Türkiye’ye doğru yola çıkacağını aktardı.

DENİZ DİBİ, ÇÖPLÜK, KAYIP HAZİNE VE URANYUM ARAŞTIRMALARI “MASAL”


Politis gazetesi ise “Keşifler ve Çöpler... Eratosthenis’deki Araştırmalar Tamamlandı – Önemli Biyolojik ve Jeolojik Buluntular” başlığıyla verdiği haberinde, Nautilus araştırmacılarının, ilgi çekici bilimsel jeolojik ve biyolojik veriler dışında, Eratosthenis’de büyük bir çöplük alan saptadığını yazdı.

Habere göre gemideki çalışmalara katılan Rum Jeolojik Araştırmalar Birimi çalışanı İordanis Dimitriadis, dipte uçsuz bucaksız çöplük görüntüsünü veren, her tarafa yayılmış çöplerin bulunmasının üzücü bir saptama olduğunu belirtti.

Gazeteye yaptığı açıklamalarda gemideki deneyimlerini anlatan Dimitriadis, en önemli saptamanın, 800-1000 metre derinlikte, deniz dibindeki biyolojik çalışmayla ilgili değerli veriler verecek olan canlı organizmaların, “bir çeşit solucanın” saptanması olduğunu ifade etti.

Araştırmalar çerçevesinde iki tane batığın tespit edildiğini söyleyen Dimitriadis, öte yandan, uranyum ve kayıp hazine araştırmalarıyla ilgili basında çıkan haberleri “masal” olarak nitelendirdi.
Editör: TE Bilişim