“YIPRANMA PAYIMIZI” GERİ İSTİYORUZ

Türkiye Denizciler Sendikası “Deniz çalışanları yıpranma paylarını geri istiyor” şiarıyla başlattığı kampanyanın ilk etkinliğini 29 Aralık 2015’de Kadıköy Şehir Hatları Vapur İskelesinde kamuoyuna yapılan açıklama ve imza kampanyasıyla gerçekleştirdi.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa 1987 yılında getirilen değişiklikle “Gemi Adamları, Gemi Ateşçileri, Kömürcüler, Dalgıçlar” görevlerinde geçen sigortalılık sürelerine bu sürelerin her tam yılı için 90 günlük sigorta süresine hak kazanıyorlardı. Bir başka deyişle, fiilen çalışılmış süreye “itibari hizmet süresi” ekleniyordu.

Ancak 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasıyla denizcilik “riskli işler” kapsamından çıkarılmış farklı bir düzenlemeyle risk taşıyan diğer iş kollarında çalışanlara “fiili hizmet süresi zammı” getirilmiştir. Genel Başkan Dr. Hasan Pekdemir yaptığı açılamada kamuoyunun gemi adamlarının çalışma ve yaşam koşulları hakkında pek fazla bilgi sahibi olmadığını oysa ömürlerini açık denizlerde ailelerinden uzakta ve her şeyden önce 24 saat tehlikeyle burun buruna geçirdiklerini belirterek, meslek yaşamları boyunca zor koşullarla mücadele eden, stres ağır yük altında çalışan gemiadamlarının iş koşulları nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalandıklarını ve meslek ömürlerinin kısaldığını belirtti.

Ayrıca 50 yaşının üzerindeki gemiadamlarına iş verilmediğini vurguladı. Deniz çalışanlarına daha kısa sürede emeklilik hakkı sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması için TDS’nin bugüne Mecliste grubu bulunan siyasi partilerden destek istenmesi dahil birçok girişimi olduğunu ancak başlatılan kampanyanın yıpranma hakkı elde edilene kadar sürdürüleceğini söyledi.

 

Editör: TE Bilişim