Deniz bisikleti faciasında şirket sahibine 15 yıl hapis istendi

Deniz bisikletini kiralayan Garden Beach Clup şirketinin sahibi Sinan Önügören hakkında "Taksirle birden fazla kişinin ölümün neden olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Kumburgaz Kamiloba sahilinden 17 Ağustos 2014 tarihinde 5 kişinin bindiği, bir kişinin cesedine ulaşılabildiği, kalan 4 kişinin kayıp olduğu deniz bisikleti faciası ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Deniz bisikletini kiralayan Garden Beach Clup şirketinin sahibi Sinan Önügören hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümün neden olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İDO Kaptanına Takipsizlik

Bir yolcunun uyarısına rağmen kayıp gençleri denizde aramamakla itham edilen İDO kaptanı Yavuz Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında da takipsizlik kararı verildi.

Soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen fezleke sonucu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, maktul Serdar Demir'in 17 Ağustos 2014'te kardeşi Doğan Demir ile arkadaşları Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'yle birlikte şüpheli Sinan Önügören'e ait Büyükçekmece Kamiloba Mahallesi I·stanbul Caddesi üzerinde deniz kenarında bulunan Garden Beach Club'a giderek yeğeni Burak Önügören’den bir adet deniz bisikleti kiralayarak denize açıldıkları belirtildi.

İddianamede saat 14.00 sıralarında denize açılan maktüllerin dönmeleri gereken saat olan 16.00’da dönmedikleri, fırtınaya yakalanarak denizde kayboldukları, Burak Önügören’in bu durumu amcası olan şüpheli Sinan Önügören’e bildirdiği halde Sinan Önügören’in durumu derhal Sahil Güvenliğe ve kolluk kuvvetlerine bildirmediği kaydedildi.

İddianamede, “Denize açıldıktan sonraki gün 5 kişinin ailelerinin durumu emniyete bildirmesi üzerine şüpheli Sinan Önügören'in emniyete gittiği, olaydan sonra 23 Ağustos 2014'te ölen Serdar Demir'in cesedinin Balıkesir Marmara ilçesinde bulunduğu, diğer kişiler Doğan Demir, Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'nin cesetlerinin denizde kaybolduğundan ulaşılamadığı görüşüne yer verildi.

Sinan Önügören asli kusurlu

Olay sonrası dosyada kusur durumunun incelenmesi için bilirkişilerce 12 Ocak 2015 tarihli rapor hazırlandığı kaydedilen iddianamede, “Raporda, deniz bisikletini kiralayanın 5 kişi olmasına rağmen 4 adet can yeleği verildiği, deniz bisikletini kiraya veren Garden Beach Club isimli işyerinin sahibi ve işleteni olan şüpheli Sinan Önügören'in deniz bisikletinin dörtten fazla kişiye kiraya verilmemesini sağlaması gerektiği" anlatıldı.

4 kişilik deniz bisikletini 5 kişiye kiraladı

Deniz bisikletinin niteliği gereği, dört kişinin kullanımına göre imal edildiği belirtilen iddianamede bilirkişi raporuna atıf yapılarak, şu ifadelere yer verildi: "Şüpheli Sinan Önügören'in deniz bisikletine dörtten fazla kişinin binmemesi hususunda gerekli gözetimin yapılmasını sağlaması, deniz bisikletine binen her kişinin can yeleğini giymesinden sonra deniz bisikletinin denize açılmasına izin vermesi, deniz bisikletinin denizde seyri esnasında kontrol ve gözetim altında tutulmasını sağlaması, deniz kenarında can kurtarma konusunda eğitim almış personel ile can kurtarma botu bulundurması, sabit bir gözetleme kulesi ve dürbünlü nöbetçi görevlendirmesi, deniz bisikletinin takip edilmesini sağlayarak kiralandığı yerden takip edilemeyecek şekilde uzaklaşmasını önlemesi gerekmektedir."

Şüpheli Sinan Önügören'in olay günü kayıp kişilerin arama kurtarma çalışmasını bir an önce başlatmadığı, bir gün sonra arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı aktarılan iddianamede, “Eğer şüpheli bu hususa riayet etseydi kayıp şahısların kıyıdan fazla uzaklaş¸masından önce arama kurtarma faliyetlerinin başlatılmasının sağlanabileceği ve bulunma olasılıklarının artabileceği" anlatıldı.

15 yılla yargılanacak

Şüpheli Sinan Önügören’in yukarıda bahsedilen tedbirleri almayarak olayda asli kusurlu olduğu belirtilen iddianamede, Önügören için, "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Davanın tek sanığı Sinan Önügören, önümüzdeki günlerde hakkında açılan iddianameyi kabul eden Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim huzuruna çıkacak. İddianamede ölen 5 gencin yakınları Evin Emine Demir, Mahmut Kahraman, Oğuz Büyükizgi, İsmail Çelik, Mehmet Can Demir, Mine Çelik ve Hediye Büyükizgi şikayetçi sıfatı ile yer aldı.

İDO kaptanı dahil 4 kişi hakkında takipsizlik verildi.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, deniz bisikletini kiraya veren Mehmet Burak Önügören, Garde Beach Club çalışanı Cem Bekdemir, olayın meydana geldiği yerde cankurtaran olarak görev yapan İBB personeli Serkan Tunç ve bir yolcunun denizde el sallayan birilerini gördüğünü bildirmesine rağmen gerekli arama çalışmasını yapmamakla itham edilen İDO’ya ait deniz otobüsü kaptanı Yavuz Yılmaz hakkında takipsizlik kararı verdi.

Takipsizlik kararında, gençleri rüzgarlı havada denize açıldığı için tali kusurlu bulan bilirkişi raporuna atıf yapılarak, kaptanın yolcunun ihbarı doğrultusunda gözle ve dürbünle arama yaptıktan sonra yoluna devam ettiği görüşüne yer verildi.

8 gün tutuklu kalmıştı

17 Ağustos 2014 tarihinde Kemerburgaz Kamiloba sahilinde şezlong ve deniz bisikleti kiralayan Garden Beach Club’den deniz bisikleti kiralayan serdar Demir, kardeşi Doğan Demir, Mikayil Çelik, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi, kiraladıkları deniz bisikleti ile açıldıktan sonra kayboldular. Sedat Demir’in cesedi olaydan bir hafta sonra Balıkesir Marmara İlçesi’nde bulunurken, diğer 4 kişinin cesedine hala ulaşılamadı. Garden Beach Club’un sahibi Sinan Önügören 21 Ağustos 2014 tarihinde tutuklandı.

Avukatının itirazı üzerine 8 Eylül 2014 tarihinde yurtdışına çıkış yasağı ve haftada 2 gün karakolda imza ama koşulu ile serbest bırakıldı.

Editör: TE Bilişim