Sırrı çözülmeyi bekleyen cisim

Baltık Denizi'nin derinliklerinde bulunan gizemli cisim, kimilerine göre bir meteor, kimilerine göre UFO, kimilerine göreyse Nazi döneminden kalan ve taşlaşan bir cihaz. Ancak kimse sırrını çözemiyor

İnsanoğlu, Peru'da İnka Medeniyeti'nden kalan antik şehir Machu Picchu'nun koca bir dağın üzerinde nasıl inşa edildiğini veya Mısır'daki piramitleri oluşturan taşların birbiri üzerine nasıl o denli düzgün dizildiğini henüz tam olarak keşfedememişken, denizin 87 metre altında dev bir sütun üzerinde bulunan yuvarlak cisim, bilim insanlarının kafasını hayli karıştırdı.


Her şey, 19 Haziran 2011'de Baltık Denizi'nin İsveç ve Finlandiya arasındaki Aland Adaları'nda hazine aramaya çıkan Ocean Explorer gemisi mürettebatının sıradışı keşfiyle başladı. Define buldukları sanan dalgıçlar İsveçli Peter Lindberg ve Dennis Aasberg'ı şoka sokan silindirimsi bir şeydi gördükleri. Şey diyorum, çünkü hâlâ ne olduğu bilimsel olarak anlaşılamadı. Bilim insanları bu 'şey'e "anomali" diyor.

Görüntülerden de anlayabileceğiniz üzere cisim, bir UFO'ya veya Amerikalı yönetmen George Lucas'ın Yıldız Savaşları filminde hayal ettiği uzay gemisi Millenium Falcon'a benzeyen, mantar şeklindeki bir yapı. Hayal ürünü gibi gelebilir, ama dalgıçlar Ocean Explorer gemisi cismin üzerinde demir attığında elektrikli cihazlarla uydu telefonlarının çalışmadığını söylüyor. İki balık adam, bu cismi keşfettikleri andan itibaren şu notları tuttu: "Denizin 87 metre derinliğinde bulundu. Sütun üzerinde yuvarlak bir kubbesi var. Tamamen taşlaşmış bir yapı.

Kubbenin 60 metre genişliğinde yarıçapı var. Çevresi 180 metre uzunluğunda. 1.2 metre kalınlığındaki kubbe deniz yatağından 8 metre yükseklikte. Toplam yüksekliği ise deniz yatağından ölçüldüğünde, tam 12 metre. Kubbenin üzerinde duvarlar var. Sütunun yüzeyi yumuşak ve üzerinde bazı oyuklar mevcut. Sütunla yuvarlak kubbenin yapısıysa biraz farklı. Kubbenin yüzeyi graniti andırıyor. Kubbenin içinde bazı koridorlar var. Bazı koridorlar sanki bir merdivene çıkıyor. Kubbenin tam ortasında 25 genişliğinde bir delik var.

Bu delik cismin derinliklerinde bir yere varıyor olabilir mi?" Gördükleri karşısında sudan çıkmış balığa dönen iki adam, cismin ne olduğunu anlamaya çalıştı. UFO, taşa dönmüş bir meteor, buzul çağı öncesinden kalan bir medeniyete ait kalıntı, Ruslara ait bir denizaltı, II'nci Dünya Savaşı'ndan kalan gizli bir Nazi cihazı? Kendilerine Ocean X takımı adını koyarak ikinci kez dalan Peter Lindberg ve Dennis Aasberg'in aklı daha beter karışmıştı. Aasberg, "Cismin ne olacağına dair soru işaretine cevap bulacağımıza, soru işaretleri giderek attı" dedi. 10 Temmuz günü üçüncü kez daldılar. 21 Temmuz'da döndüler. Tarihçiler, gökbilimciler, sualtı bilimcileri, ufolara inananlar, bilim-kurgu filmi hayranları onlardan cevap bekliyor. Ama üzgünüm; soru hala aynı: "Bu cisim neyin nesidir?"(sabah)

Editör: TE Bilişim