DEKAŞ/MED MARİNE'DEN ACIKLAMA

İzmit Körfezinde yetkili kılavuzluk/römorkörcülük teşkilatı olan Dekaş/Med Marine Konsorsiyumu; birkaç internet sitesinde Körfez'deki bir iskelede meydana gelen ve günlük liman manevralarında rastlanabilecek bir sürtünmenin kaza başlıklarıyla verilmesi üzerine bir açıklama yaptı. 

Açıklama şu şekilde:

"Misyonu malum bazı haber sitelerinde Çolakoğlu limanında bir kaza olduğu haberi
verilmektedir.

Haber değ
eri olmayan ve her limanda her an yaşanabilen basit bir durum, “kılavuzlu gemide kaza” şeklinde çarpıtılarak sadece gündem yaratmak için neşredilmiş olup, bu haber gerçekleri yansıtmamaktadır.

Öncelikle bahse konu gemiye çıkan kılavuz kaptan, yanaşacağı rıhtımın koşullarını ve burada mevcut deniz akıntısını bildiğinden gemi kaptanına, geminin tonajından dolayı zorunlu olmamasına rağmen, römorkör almasını tavsiye etmiştir.

Ancak, gemi kaptanı buna gerek görmemiştir.

Kılavuz kaptan yerel şartları bildiğinden ve görevi gemi kaptanına danışmanlık olduğundan kendi edimlerini layıkı veçhile yerine getirmiştir.

Gemi kaptanı geminin yasal sorumlusu olarak tavsiyeye uymak zorunda olmadığından uymamıştır.

Manevra esnasında da geminin bulb kısmı ile iskelede ki bir boru arasında hafif  bir sürtünme olmuştur. Bu tip olaylar her limanda her zaman olmaktadır. İstanbul’da şehir hatları gemileri rıhtımlara yanaşırken günde birçok kez rıhtıma sertçe yaslayabilmektedir.


Malum haber sitelerince “kaza” diye verilen olayda, gemi ve liman yetkilileri tarafından kayda değer bir olay ya da hasar olmadığı görülmüştü
r.

Konu sadece bundan ibarettir. Bir “vaka çalışması” olarak ele alındığında burada kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin önemi ve gerekliliği can, mal, seyir ve çevre güvenliğ
inde ki rolü çok daha iyi anlaşılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim