DEFAMED'den Mezunlara YDO Ruhu

Dün yapılan İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezuniyet Töreni'ne DEFAMED-YDO Başkanı Selçuk Şenkal'ın yaptığı konuşma damgasını vurdu.

Fakülte tarafından bastırılan davetiyelerde okulun kuruluşunun 16. yıldönümü ibaresinin yer alması eski mezunlar tarafından tepki çekerken, İTÜ DFAMED-YDO Başkanı Selçuk Şenkal yaptığı konuşmada genç mezunlara önemli dersler verdi.

Şenkal, mezunlar tarafından alkışlarla sıkı sık kesilen konuşmasına, "bundan sonra çalışma hayatına atılacaksınız. Denizde, gemilerde çalışarak, yaşayarak, kendinizin ve ailelerinizin geçimini sağlayacaksınız. Sizden öncekilerin yaptığı gibi abilerin tecrübelerinden yararlanacak, kendi deneyimlerinizi ona katacak ve abiden kardeşe aktarılarak büyütülen, zenginleştirilen mesleğimize katkıda bulunacaksınız. Emeğiniz, bilginiz ve deneyimlerinizle çalıştığınız kurumlara değer katacak, ülkemize, milletimize ve insanlığa hizmet edeceksiniz. Denizde çalışırken farklı bir yaşam biçimi ile karşılaşacak, ona uyum sağlayacak ve o yaşam biçimi ile özdeşleşeceksiniz. Bu yaşam biçimi her koşulda yardımlaşmaya ve her koşulda birbirine güven duymaya ihtiyaç duyulan bir yaşam biçimidir. O nedenle tüm meslektaşlarınıza sevgi ve saygı ile yaklaşacak onların birer can yoldaşı olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayacak, asla ve asla ayrımcılık yapmayacaksınız." diyerek başladı.

Sözlerini "Denizcilik mesleği bireysel yapılan bir iş değildir, anne - baba ile, eş ile çocuklar ile ailece top yekun fedakarlık isteyen bir iştir. Ne kendi hakkınızdan nede ailelerinizin haklarından vazgeçmeyeceksiniz. Haklarınızı korumak için güçlü ve dayanışma içinde olacak örgütlü hareket edeceksiniz. " şeklinde sürdüren Şenkal, şöyle devam etti:

"Türk Milletinin ihtiyacı nedeni ile zamanın padişahı II. Abdülhamit Han’ emretmiş, Deniz Ticaret ve Taşımacılığına üst düzey insan gücü yetiştirilmesi için 1884 yılında Leyli Tüccar Kapudan Mektebi kurulmuştur.Kuruluşundan 24 yıl sonra zamanın deniz ticaret filosunun bakımsızlık ve işsizlik nedeni ile küçülmesi sonucu mezunları iş bulamadığı gerekçesi ile 1908 yılında kapatılmıştır. O süreç ülkeyi Balkan, 1. Dünya ve Kurtuluş savaşlarına sürükleyen bir süreçtir.Türk milleti her zaman olduğu gibi içinden vatansever, bilgili, ileri görüşlü ve cesur bir evladını çıkarmış; 1909 yılında Kaptan Hamit Naci Özdeş tarafından Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kaptan ve Çarkçı Mektebi kurulmuştur. Bu okul para kazanmak amacı ile kurulan bir özel okul değildir, Türk Milletinin zorunlu bir ihtiyacının karşılanması için fedakarca kurulmuştur."

Daha sonraları okulun adının 6 kez, yerinin 2 kez değiştiğini, bağlı olduğu kurumun 4 kez değiştiğini ve bugünlere gelindiğini belirten Şenka, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem okulumuz hem de mezunları içinde bulunduğu her kuruma çok önemli değer katmıştır bunu hiç kimse göz ardı edemez, yok sayamaz. Sadece özel ve kamu denizcilik şirketlerinin gelişmelerine değil aynı zamanda son yıllardaki deniz ticaret sektörümüzün hızlı yükselişine yönetim kademelerinde yer alan bu okulun mezunlarının katkısı büyüktür. Ülkemize bu olanağı sağlayan ve mezunlarımıza güvenenlere bir kez daha teşekkür ederiz.  Bu eğitim öğretim kurumunun ilk kuruluşundan bugüne 124 yıl, yeniden açılışından ise 99 yıl geçti. Önümüzdeki yıl kuruluşunun 125. ve yeniden açılışının 100. yılını kutlayacağız."

Konuşmasına devamla, Denizcilik Fakültesi'nin YDO ve diğer okulların devamı olduğunu vurgulayan Şenkal; öğrencilerden büyük destek aldığı konuşmasının bu bölümünde şunları söyledi:

"Bu gün sadece 16 yıllık İTÜ Denizcilik Fakültesinden değil, Aynı zamanda 124 yıl önce Türk Milletinin bağrından çıkan Leyli Tüccar Kapudan Mektebi, Milli ve Hususi Ticaret-i Bahriye Kaptan ve Çarkçı Mektebi, Ali Deniz Ticaret Mektebi, Yüksek Deniz Ticaret Mektebi
Yüksek Denizcilik Okulu, Denizcilik Yüksek Okulu’ ndan da mezun oldunuz. Mezuniyet günleri biz denizcilerin doğum günleridir. Doğum gününüzde kendinizi bu tarihi camiaya ait hissediyorsanız bunu yazılı olarak bir kez daha beyan etmeli ve bundan sonrada üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirmelisiniz."

Şenkal; "Mesleki doğum gününüz kutlu olsun. Özgürlük, bağımsızlık ve egemenliğimizin somut bir ifadesi olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramınız kutlu olsun. Allah selamet versin." diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim