DenizHaber'in önceki gün sorduğu 'Denizcilik Federasyonu ölü mü doğdu?' sorusu cevabını buldu. Federasyonu kuran ana derneğin (DEFAMED) Başkanı Müh. Selçuk Şenkal; Denizcilik Federasyonu içerisinde görev almayacaklarını açıkladı.
Federasyon Yönetim Kurulu; önceki akşam Kadıköy'de bir restoranda yaptıkları toplantıda Bülend Temur'un Başkanlık emelini gerçekleştirmişlerdi. DenizHaber.Com bunun gerçekleşeceğini tüm planların buna göre yapıldığını daha önce okuyuculara duyurmuştu.
İstifa açıklamasında kimi suçladı?
DEFAMED Başkanı Müh. Selçuk Şenkal'ın yaptığı istifa duyurusunda Federasyon başkanı da seçilen DEFAV Başkanı Bülend Temur'u 'Her şeye tek başına sahip çıkmaya çalışmakla' suçladı. Bülend Temur'un işi 'Federasyonun kuruluşunu tek başına gerçekleştirdiğini iddia etmeye kadar vardırdığına' değinen Şenkal, çalışmalara emek verenlerin de bu sahip çıkışa tepkisiz kaldıklarını belirtti.
Yönetim Kurulu toplantısında yapılan görev dağılımında bencilliğin içselleştirildiğini savunan Müh. Şenkal; seçimi bu şekilde gerçekleştiren tüm üyeleri kişisel muhasebelerini yapmaya davet etti.
Müh. Şenkal; bu koşullarda federasyonun kendisinden bekleneni veremeyeceğine inandığını belirttiği açıklamasında; 'bencillikten uzak, eşitliğe, adalete ve karşılıklı anlayışa dayalı bir yapı için cesaret ve kararlıklıkla çalışmaya devam edeceğini' vurguladı.
DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal'ın Kamuoyuna duyurduğu istifa açıklamasının tam metni şöyle:
'2008 Mayıs ayında yapılan seçimler sonrası üstlendiğim Defamed Yönetim Kurulu Başkanlığı görevim boyunca gerek üyelerimiz gerekse denizcilik camiamız içerisinde her türlü ayrımcı ve dışlayıcı tutuma karşı duran bir yol izledim. Bu tavrım hem insanlar hem kurumlar için geçerli olmuştur.
Daima, ön kabullerden arınmış bir şekilde, birbirlerinin meselelerine muhatabının tarafından da samimiyetle bakabilmenin en adil yaklaşım olduğuna inandım ve böyle davranmaya gayret ettim.
Denizcilik camiamız içerisinde herbirinin kendine özgü sosyal, kültürel ve mesleki yapısı olan birçok sivil toplum kuruluşumuz var. Bu sosyal yapıların ve üyelerinin faaliyet alanımızdaki yaşamı düzenleyen, özellikle ekonomik yansıması olan kanun, yönetmelik, genelge vb. kararlar sonucu çatıştıklarını ve haksızlığa uğradıklarını düşündüklerini, bunların neticesinde de denizcilerimizin ve denizciliğimizin zarar gördüğünü üzelerek gördüm.
Bu olumsuz durumun giderilmesinin tek yolu, dayanışma ve güçbirliği içerisinde ortak aklı oluşturmaktır. Bunun için de biraraya gelinmeli her türlü mesele birlikte görüşülmelidir. Böyle bir ortamı sağlamak için en uygun yapı profesyonel denizcileri barındıran sivil toplum kuruluşlarının kurumsal olarak temsil edildiği bir federasyondur.
DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanlığım süresince ilk günden itibaren tüm sivil toplum kuruluşları ile bu amaca hizmet eden temaslarda bulundum, çalışmalar yaptım. Bu süreçte farklı nedenlere dayalı önyargıların oluşmuş olduğunu gördüm. Ön yargıları kırmak ve geriletmek için çalıştım.
Öteden beri kamuoyunda bilinen, üyelerinin tamamına yakını YDO mezunlarından oluşan beş sivil toplum kuruluşumuzun arasına gene üyelerinin tamamı YDO mezunlarından oluşan diğer iki sivil toplum kuruluşunu katabilmek için çalıştım. Nasıl bir dirençle karşılaştığımın tanıkları İDOKABAD ve DTOD lerinin o süreçte başkanlığını ve yöneticiliklerini yapan meslektaşlarım ve DEFAMED Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımdır.
Tüzük çalışmaları Defamed YK üyesi bir arkadaşım tarafından hazırlanan ham taslak üzerinde başlatılmış ve çok geniş katılımlı yoğun emek içeren bir çalışmanın eseridir. Ancak bu çalışmanın sekretaryasını yürüten arkadaşımız bu gerçeği gözardı ederek işi Federasyonun kuruluşuna tek başına sahip çıkmaya kadar vardırmıştır. Bu çalışmalara emek veren arkadaşlarımın bu söylemler karşısındaki tepkisizliklerini ibretle izledim.
Genel Kurul öncesi yeni Yönetim Kurulu oluşturma sürecinde, gerekçesini açıklayarak yönetim kurulu adaylığı için önerdiğim bir arkadaşımızın yanlış ve yanıltıcı bilgilendirme ile adaylığı engellenmeye çalışılması üzerine arkadaşımı aday gösterdim. Seçimin yapılış şekli, sonucu ve ilan tarzı doğal olarak bu arkadaşımızı rencide etmiştir.
Şahsen, maruz kaldığım duruma tepki göstermek sureti ile, bir şekilde bu duruma sebebiyet veren kişilerden biri olarak çok üzgünüm, herkesin huzurunda kendisinden özür dilerim.
Yeni Yönetim Kurulu görev dağılımını yaparken, bahsettiğim bencil yaklaşımı içselleştirmiş yönetim anlayışını kabul eden bir seçim yapmıştır. Seçimin bu şekilde sonuçlanmasına dolaylı katkı yapan herkesi kişisel muhasebelerini yapmaya davet ediyorum.
Bu yönetim anlayışının federasyondan beklenen, bütün denizci sivil toplum kuruluşlarını içine alan, adil, hakkaniyete dayalı bir yapıyı oluşturabileceğine ve sürdürebileceğine inanmıyorum.
Bu nedenle yeni oluşturulan Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu içerisinde görev almayacağımı, bencillikten uzak, eşitliğe, adalete ve karşılıklı anlayışa dayalı bir yapı için cesaret ve kararlıklıkla çalışmaya devam edeceğimi denizcilik kamuoyuna bildiririm.'
MÜH. SELÇUK ŞENKAL
DEFAMED BAŞKANI
Ben kişisel izlenimlerimi aktarmak isterim. Federasyonun Genel Kurulu'na Federasyon Başkanı Selçuk Şenkal'ın daveti üzerine katıldım. Yine kendisinin ricası üzerine Yönetim Kurulunda görev almayı bir gün öncesinde kabul etmiştim. İşlerimin yoğunluğu dolayısıyla Federasyonun kuruluş aşamalarını yakından izleyemedim. Ancak oluşturulacak yapıda denizcilik sektöründe bugüne kadar edindiğim birlgi ve deneyimlerimi Federasyonun yararlanmasına sunmam gerektiğini düşündüğüm için, sadece katkıda bulunmak amacıyla Federasyon toplantısına katıldım. 15 kişilik Yönetim Kurulunu fazla bulduğumdan ve geçmişte bu konuda deneyimlerim bulunduğundan Genel Kurulu bu konuda bilgilendirdim. Bu aday gösterilme işlemi ile ilgili şunu söylemek isterim ki; benim şahsen ne 16. kişi olduğumdan, ne de listeye sonradan eklendiğimden haberim yoktu. Bu konuda hiç kimse beni bilgilendirmedi ve beni uyarmadı. Sonrasında yapılan seçim yöntemi ve benim hazır bulunamadığım seçim sonuçlarının duyurulma işlemi etik bir şekilde ve yeni kurulan bir federasyona yakışır bir şekilde yapılmamıştır. Yöneticilerin yapıcı, sorunlara çözümsel yaklaşan ve kişisel ihtiraslardan uzak yapıda olmaları gerekir. Federasyon Başkanlığında bu niteliklere sahip birisinin olamayacağını hissettim. Elbette ki bu benim kişisel görüşümdür. Ama gelinen noktada yazık edildiğini düşünüyorum. Böyle olmamalıydı. Federasyon işe kendisine destek olmaya gelmiş insanları harcamaya 'çalışarak' (!) başlamamalıydı. Sayın Şenkal'a kişisel hırs ve bencillik gözlemi noktasında katılıyorum. Ne yazık ki bunu ben de gözlemledim. Sağduyunun hakim olamıyacağını görmek beni ayrıca üzüyor. Bir çok yazımda bahsetmişimdir. Bizim insanımız zekidir, çalışkandır ama organize olma kültürü yeterince gelişmemiştir. Burada bu bir kez daha görüldü. Uzlaşma kültürü hakim olmalıydı, olamadı. Denize yıllardır Boğaz vapuru dışında çıkmamış kimi kişiler okyanuslardan daha hırçın davrandılar karadaki koltuklar söz konusu olunca. Yine de enseyi karartmamak gerekir. Kaostan düzen doğacaktır. Federasyon daha sağlıklı bir yapılaşma içerisinde belli bir anlayışın belli bir zümrenin değil herkesin federasyonu olacaktır.
Burada bana oy vermemiş olan Kılavuz Kaptan meslektaşlarıma burada bir parantez açmak isterim; onlara kırgın değilim. Benim de içlerinde anlaşamadığım kişiler vardır ama ben olaya böyle bakmadım ve onlardan hiç birisinin ismini çizmedim. Onların toplumun genelinin görüşünü oylarına yansıtmadıklarını ve bu oylamada çok kişisel davrandıklarını biliyorum.