Oyunun kuralları Türk bakanın elinde

Rus basını Davutoğlu’nun girişimlerini çarpıcı başlıklarla duyurdu.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili Türkiye'nin Kafaslar'daki barış sürecinde çok önemli bir rol oynadığını belirterek “Biz sizi örnek alıyoruz. Ruslara tavsiyem onlar da alsın” dedi. Rus basını ise Davutoğlu'nun girişimlerini çarpıcı başlıklarla duyurdu.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Türkiye'nin Bölgesel bir güç olarak çok önemli bir pozisyonu olduğunu söyledi. Saakaşvili Kafasya'daki barış ve istikrar için Türkiye'nin desteğinin şart olduğunu belirterek “”Biz bir çok konuda Türkiye'yi örnek alıyoruz. Barışın kalıcılaşması için Rusya da almalı” diye konuştu.

Resmi temaslar için Gürcistan'da bulunan Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan Cumhurbaşakın Saakaşvili ile bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren başbaşa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Türkiye ve Gürcistan'ın nihai olarak stratejik ilişkilere sahip ülkeler olduklarını belirterek Gürcistan'da tutuklanan Türk gemi kaptanı ile ilgili olarak, “Prosedürlerin tamamlanmasını müteakiben serbest bırakılacağını düşünüyoruz'' dedi. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de geçen günlerde getirdikleri yeni düzenlemeler kapsamında Türkiye vatandaşlarının Gürcistan'a vizesiz girişine izin vermenin ötesinde, 3 gün süreyle pasaportsuz giriş imkanı da tanıdıklarını aktardı.

TÜRKİYE DÜNYAYA BAĞLIYOR

Saakaşvili, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin olarak da, Türkiye'nin her zaman bu bölgede çok pozitif bir aktör olduğunu ifade ederek, Avrupa'ya her gittiğinde Avrupalı liderlere Türkiye'yi, ''Olumlu bölgesel güç''ün bir örneği olarak almaları gerektiğini söylediğini aktardı. Tüm Kafkasya'nın Türkiye'yi de içine alacak şekilde entegrasyonunun ve Türkiye aracılığıyla dünyanın geri kalanıyla bütünleşmesinin çok faydalı bir süreç olacağına işaret eden Saakaşvili, bölgede hassas noktalar da bulunduğunu ve bunlardan doğabilecek sorunları engellemek üzere Türkiye'nin yapılması gerekenleri geniş bir çerçevede ele aldığına inandıklarını söyledi.

SİZDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK

Bölgesel barışta Türkiye'nin önemli bir aktör olduğunu kaydeden Saakaşvili, tarih boyunca Rusya ve Türkiye'nin bölgede oynadıkları etkin rollere değinerek, yaşanan büyük değişimlerden sonra kendilerinin Türkiye'den pek çok şey öğrendiklerini, Rusya'ya da aynı şeyi yapmasını söylediklerini kaydetti. Bu arada, Tiflis'teki ziyareti sırasında şehirde tarihi yerleri de gezen Davutoğlu, ittihatçı Celal Paşa'nın Ermeniler tarafından öldürüldüğü yerin yanı sıra şehirdeki cami, sinagog ve kiliseleri ziyaret etti.

Oyunun kurallarını Davutoğlu hazırlıyor

Ermenistan medyası, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dünyanın barış güvercini olmak istediğini yazdı. Novosti Armenii haber ajansı; “ Davutoğlu, ülkesinin Kafkasya'da ihtilafları barışçıl yollarla çözmek için tüm gücünü seferber ediyor. Davutoğlu'na göre, Türkiye Kafkasya halklarını aynı çatı altında yaşayan bir evin insanları gibi görüyor” denildi. Ermeni ajansına göre, Davutoğlu, Gürcü ve Abhaz halklarının barış içinde yaşamasını destekliyor.

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi ise Davutoğlu'nun yardımcısını Gürcistan'a bağlı Abhazya'ya gönderme kararını, “Türk Bakan bölgede oyunun kuralarını hazırlıyor” şeklinde yorumladı. Haberde, “Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun kendi yardımcısını Abhazya'ya göndereceğini Tiflis ziyaretinde açıklaması, tabii ki Gürcistan'ın hoşnutsuzluğuna yol açtı. Çünkü; Ankara fiiliyatta Abhazya ile uluslar arası topluluğun tüm haklarına sahip bir üyesi gibi diyalog kurmaya karar verdi. Gerçi Ankara, Abhazya'nın daha bağımsızlığını tanımış değil. BuradaTürkiye Dışişleri Bakanı'nın Tiflis'te, yardımcısının ise Abhazya'daki misyonu şu anlama geliyor: 'oyunun kurallarını hazırlamak'. Bu oyunun kuralına göre Ankara kıskanç Tiflis'in öfkelenmesine yol açmadan, Abhazya ile ticaret yapabilir” denildi.

Editör: TE Bilişim