Danimarkalı gönüllüler sığınmacıları bedava taşıyacak

Şefkatli İnsan Kaçakçıları" adlı Danimarkalı grup, sığınmacıları gemi ile Danimarka'dan İsveç'e gizlice taşıyabileceklerini açıkladı.

Son aylarda yoğun sığınmacı akınına hedef olan İsveç'in yarım asır sonra Danimarka'dan gelecekler için sınır kontrollerini dün yeniden başlatma kararı, insan hakları aktivistlerini harekete geçirdi. "Şefkatli İnsan Kaçakçıları" adlı Danimarkalı aktivist grup, sığınmacıları gemi ile Danimarka'dan İsveç'e gizlice taşımaya hazır olduklarını açıkladı.

İnsani yardım amacıyla sığınmacıları sınırlardan geçiren aktivistler, İsveç'in sınır kontrollerini aşmak için kaçak yollara başvuracaklarını belirtti. Danimarka'nın TV2 kanalına konuşan "Şefkatli İnsan Kaçakçıları" grubu üyesi Annika Holm Nielsen, "Siyasetçilerin sorumluluk almaması nedeniyle biz, mültecilere güvenlik sağlamak için farklı yöntemler bulmaya çalışıyoruz" dedi.

İsveç'te insan kaçakçılarına 2 yıl hapis cezası veriliyor. İsveç sahil güvenliği, insan kaçakçılığını engellemek amacıyla Kopenhag ve Malmö'yu birbirine bağlayan Öresund Köprüsü civarında ilave tedbirler aldı. İsveç'e geçen yıl 160 binden fazla iltica başvurusu yapıldı.

Refah sistemine önem veren İsveç, Avrupa'da nüfusuna oranla en çok sığınmacı kabul eden ülke konumunda. İsveç'in sınır kontrollerine geçme kararının hemen akabinde Danimarka polisi Almanya sınırında kimlik kontrollerine başlamıştı. Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, İsveç'in kararı sonrasında başka seçenekleri kalmadığını söylemişti.

Editör: TE Bilişim