Dalgıçların vazgeçilmezi Kızıldeniz

Su altı zenginlikleriyle dünyanın önde gelen dalış merkezlerinden olan Kızıldeniz, mercan resifleri ve balık çeşitliliğiyle dalgıçların vazgeçilmezi.
Dalış eğitmeni Kemal Çalışkan, tropikal iklimin hüküm sürdüğü Kızıldeniz’de dalış yapmanın, akvaryuma giriyormuş hissi yaşattığını söyledi.
Kızıldeniz’in, dünyanın önde gelen dalış merkezlerinden biri olduğunu, mercan resifleri, rengarenk melek balıkları, kelebek balıkları, balon balıkları, büyük sürü balıkları, denizyıldızları, süngerler, kaplumbağalar gibi deniz canlılarını barındırdığını belirten Çalışkan, Kızıldeniz’de su altı yaşamının korunması için birçok yasak bulunduğunu, teknelerin ve dalıcıların belli kurallara uymak zorunda olduklarını kaydetti.

Çalışkan, özellikle mercanlara zarar verilmemesi için dalış teknelerinin suya çapa atarak demirleyemediklerine, dalgıçlar için de dalış eldiveni ve bıçağı kullanmanın yasak olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Kızıldeniz, Malezya, Avustralya, Maldiv adaları gibi dünyadaki en iyi dalış yerleri arasında yer alıyor. Zira Kızıldeniz, iklimin de etkisiyle sahip olduğu mercan resifleri, balık çeşitliliği ve popülasyonuyla dünyanın ender noktalarından biri. Kızıldeniz’de dalmak, dalgıçlar için hacca gitmek gibidir, her dalgıç bir gün Kızıldeniz’de dalmak ister. Dört mevsim boyunca dalışa elverişli olan bu bölgeyi tüm dünya tercih ediyor.”
“EN HESAPLI DALIŞ CENNETİ”
Çalışkan, Kızıldeniz’in Türkiye’ye 2 saat 15 dakika uçuş mesafesinde, ulaşım ve konaklama fiyatlarının cazip olduğunu, bu nedenle Türkiye’de su altı sporlarıyla ilgilenenlerin yurt dışındaki ilk tercihlerinin Kızıldeniz olduğunu belirtti.
Mısır’ın Şarm El Şeyh sahil kentinin ise Kızıldeniz’deki en önemli dalış merkezi olduğuna işaret eden Çalışkan, “Mısır, Kızıldeniz’de en iyi dalış noktalarına sahip ve dünyanın diğer önemli dalış merkezlerine göre en hesaplı dalış cenneti; hem Türkiye’ye daha yakın hem de maliyet olarak diğer yerlere göre daha ucuz” dedi.
Çalışkan, Kurban Bayramı’nda Türkiye’den yaklaşık 700 kişinin dalış amaçlı olarak Mısır’a gittiğini, bir haftalık Mısır turunun, konaklama, uçak ve transfer bedelinin yanı sıra dalışlarla birlikte 750 Euro’ya mal olduğunu kaydetti.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim