Antalya'nın Kemer ilçesi yakınlarındaki Paris 2 batığı, Avrupa'nın en büyük su altı dergisi “Unterwasser” tarafından, “Dünyadaki en iyi 100 dalış bölgesinden biri” seçildi.

Antalya'nın turistik ilçelerinden Kemer, su altı turizmi çerçevesinde her yıl yaklaşık 25 bin turisti ağırlıyor. Yaklaşık 100 dalış okulunun bulunduğu Kemer'de, 1917 yılında Türk zabiti Mustafa Ertuğrul tarafından topla batırılan “Paris 2” adlı Fransız gemisinin bulunduğu batık büyük ilgi görüyor. Dalış eğitmeni Martin Henke, Kemer'in su altı zenginlikleri konusunda çok şanslı bir turizm merkezi olduğunu belirtti.

Dalış turizminin geliştiği yabancı ülkelerde turistik tesis azlığı nedeniyle rahat dalış ortamlarının bulunmadığına değinen Henke, şunları kaydetti:"Kemer'e dalış için gelen turistler, hem aileleriyle güzel bir tatil olanağı buluyor, hem de dalış yapabiliyor. Sualtı yönünden çok zengin bir ilçe. Binlerce insan dalış için Kemer'e gelirken, Türk insanı bu zenginliğin farkında değil. Buraya pek çok Rus, İsviçreli ve Alman dalış amacıyla geliyor. Türk insanının dalmaması çok üzücü.”

Kemer açıklarındaki Fransız uçak gemisi Paris 2 batığının dünya çapında bir üne kavuştuğunu da kaydeden Henke, batığın ziyaretçi akınına uğradığını bildirdi. Henke, şöyle devam etti: “Batığın bulunduğu bölge, denizin 30 metre altında ve gemi duruş olarak düz bir zeminde. Yani dalış süresince turistler geminin etrafında tam tur atabiliyorlar ve gemiyi inceleyebiliyorlar. Bu özelliğiyle Paris 2 batığı, Avrupa'nın en büyük sualtı dergisi Unterwasser tarafından, dünyadaki en iyi 100 dalış bölgesinden biri seçildi.”
 
Henke, geçen yıl oluşturulan Sualtı müzesinin de dalgıçlar tarafından ziyaret edildiğini, sergiye yapılan ilavelerle heykel sayısının 13'e yükseldiğini kaydetti.
   
ANTALYA-KEMER İNSANLIK VE BARIŞ ANITI
   
Öte yandan, Paris 2 batığının yanında sualtında projelendirilen Antalya-Kemer İnsanlık ve Barış Anıtı'nın, su üstünde yapılması planlanıyor.

Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker, Paris 2 batığının sadece dalgıçlar tarafından görülebildiğini, kendisi gibi dalamayan insanlar için ise o batığın maneviyatını su üstünde taşıyabilecek bir anıt projesinin gündeme alındığını bildirdi.  

Ancak konunun Kemer Belediye Meclisinden geçmediğini belirten Şeker, “Zamanında bir gemi bu sahillere gelmiş ve Mustafa Ertuğrul tarafından top mermisiyle vurularak, batırılmış. Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Anzak askerleri için her yıl o bölgeye binlerce insan geliyor. Paris 2 batığı için neden gelmesinler ki? Projenin hayata geçmesi, Kemer için büyük kazanç olacaktır” dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim