Dalgaların Getirdiği Günlük

 İZMİR'in Dikili İlçesi'nden geçen 5 Ocak günü denize açılan ve fırtınada botları batan 31 mültecinin cansız bedeni sahile vurdu.

Avrupa hayaliyle çıktıkları umut yolculuğunda canlarından olan sığınmacıların yürek burkan hayat hikayelerine de bir yenisi eklendi. Facianın hemen ardından sahile vuran Suriyeli bir genç kıza ait olan günlük, batı dünyası için sayı ve istatistikten ibaret sığınmacıların umutları, acıları, hayal kırıklıkları, aşklarıyla insan olduğunu bir kez daha hatırlattı. Ege Denizi'nde son yılların en büyük mülteci facialarından biri geçen 5 Ocak günü yaşandı. Dikili Salihleraltı'ndan denize açılanların içinde bulunduğu bot, fırtınanın da etkisiyle alabora oldu ve aralarında çocuklar ile kadınların bulunduğu 31 kişinin cesedi Dikili ile Altınova arasındaki sahillere vurdu. Facianın hemen ardından kumsalda bulunan Arapça yazılı ıslanmış bir defter de DHA muhabirlerine ulaştırıldı. Defterdeki Arapça yazılar tercüme ettirildiğinde, yarım kalan bir aşk hikayesiyle karşılaşıldı.

SEVGİLİSİ TERK EDİYOR

Bir genç kızın son iki yılını anlattığı günlük şeklinde tutulan defterde, iki gencin savaş ortamından kaçıp Türkiye'ye gelmeleri anlatılıyor. Genç kızın günlükteki anlatımına göre, sevdiği Besil adındaki erkek, İzmir'de kendisini bırakıp Almanya'ya geçmeyi başarıyor. Sevdiği adamın ardından umut yolculuğuna çıkan genç kız, deftere adını yazmadığından ölen 31 kişinin arasında olup olmadığı bilinmiyor.

BÜYÜK AŞKTAN GERİYE SAHİLDEKİ ISLAK SATIRLAR KALDI

Deniz suyundan sayfaları ıslanıp yıpranan günlükte, Suriyeli genç kızın umutsuzca sevdiği Besil'e duyduğu büyük aşkı anlatılıyor. Bir bölümünde 2013, bir bölümünde de 2015 yılına ait satırlar okunabilen günlükte, Suriyeli kadın, ülkelerindeki iç karışıklık zamanında başlayan aşkını anlatıyor. Çatışma ortamında ailesi Şam'a kaçan sevgilisi Besil'in yanına gitmesi, ardından birlikte Türkiye'ye gelip, sonrasında terk edilmesinin acısını da satırlara döküyor.

SEVGİLİSİNİN YAŞADIĞINI SOSYAL MEDYADAN ÖĞRENDİ

Suriyeli genç kız Almanya'ya ulaşan Besil'in hayatta olduğunu sosyal medyadan öğrenince yaşadığı duyguları, "Senin Facebook'una bakıyorum. Açık olduğunu görünce, sanki yeniden hayata başlıyordum, çok seviniyorum. Senden uzak kaldığım günlerde, bin defa ölüyorum. Senden uzak olduğum zaman, normal insan gibi yaşayamıyorum, ölü gibiyim" sözleriyle anlatıyor.

UMUTSUZ AŞK

Kendisini terk eden sevgilisine sık sık sitem eden Suriyeli genç kız, "Beni, sevgisiz bir kadın gibi gördün. Beni bırakıp Avrupa'ya gittin. Sen zalim bir insansın. Benim ne kadar sıkıldığımı, üzüldüğümü biliyor musun? Oraya gidince benden kurtuldun mu? Kalbimde, canımda yaşıyorsun. Her dakika seninle beraber olmak istiyorum. Seninle beraber yaşıyorum" cümleleriyle umutsuz aşkına haykırıyor.

"BİR GÜN BU YAZILANLARI GÖRECEKSİN "

Günlüğünde yazdıklarının, sevdiği adam tarafından bir gün okunacağını da uman Suriyeli genç kız, günlüğünde şu satırlara çaresizliğini ortaya koydu:"Bir gün bu defterde neler yazdığımı sen de göreceksin. O zaman gelecek bu defteri, okuyacaksın. Bu sevgide sen, benim kadar yorulmadın. Seni unutmalıyım biliyorum ama unutamıyorum. Çok özledim, yüreğim seni görmek istiyor. Sesini duymak istiyorum. Benden çok uzaktasın. Sen gittiğin yerde yeni hayat yaşıyorsun. Yeni insanlarla birliktesin. Ben ise, seni unutmadım, yüreğimde boşluk var, senin gibi bir adamı bulamadım. Senden başkasını sevemedim." Suriyeli genç kızın yazdıkları yürekleri sızlattı.

HÜRRİYET

Editör: TE Bilişim