DAK-SAR, Denizdeki gönüllülerin hikâyesi

1993 yılında kurulan Denizciler Dayanışma Derneği bünyesinde 2001 yılında emekli tümamiral Varol Atalay tarafından kurulan Marmara Denizi’nde ve İstanbul Boğazı’nda yardıma ihtiyacı olan herkese koşan Denizde Arama Kurtarma Derneği, denizde başı derde giren kişilere acil yardım ve can kurtarma hizmeti veren, personeli eğitimli gönüllülerden oluşan bir Sivil Toplum Örgütü. Hibe şeklinde alınan 2 özel kurtarma botu, 2 adet pasifik 22 bot ve diğer destek tekneleri ile hizmet veren DAK-SAR gönüllülerinin İstanbul Kalamış Koyundaki merkezlerinde acil yardım ve can kurtarma hizmeti vermek için hazır bulunuyorlar. Kalamış Koyu’nda 12 mil yarıçapındaki alanda bulunan gönüllüler, bazen karaya oturan bir tekneye bazen makinesi bozulan bir bota yardıma gidiyor. Denize düşen insanları sürat botlarıyla kurtarıp 24 saat kendi istekleriyle nöbet tutuyor.Bugüne kadar ise  2000'in üzerinde olaya müdahale edildi ve 551 can kurtarıldı.

Foto:Soldan sağa ayaktakiler;Deniz Kara Urgancı ( Emlak Danışmanı), Eda Ayakatik ( Antikacı), Deniz Öztan ( Serbest Meslek), ElifÇalışkan ( Avukat), Betül Arslan ( Matematik Müh.), Serpil Çam ( Sigortacı), Yağmur Tezel ( Öğrenci), Gelengül İmamoğlu (Bio Enerji Uzmanı),Bensu Yurdakul ( Öğrenci), Oturanlar ; Şebnem Begüm Türker ( Diş Hekimi), Özden Güven ( İnşaat Mühendisi), Gülşah Göymen ( IT Proje Yöneticisi)

DAK-SAR'da Avukat, Mühendis, Antikacı vs. gibi birçok meslekten kadın gönüllüler de nöbet tutuyor, denizde arama kurtarma faaliyetlerine katılıyor. Deniz Haber.Com geceli gündüzlü nöbet tutan denizde zor durumda kalan insanların yardımına koşan kadınlarla "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde" bir söyleşi yaptı.

Antika dükkânı sahibi Eda Ayakatik DAK_SAR botlarında arama kurtarma gönüllüsü olarak görev yapıyor. Daha önceleri denizle ilgisinin sadece yüzmek olduğunu söyleyen Eda Ayakatik mağazasında karşılaştığı gönüllü bir üye  sayesinde DAK-SAR ile tanışmış. Eda Ayakatik DAK-SAR gönüllüsü olma hikâyesini şöyle anlattı: “ Dükkanımıza uğrayan bir gönüllü üye DAK SAR’ın can, mal, hayat kurtarmanın manevi tarafı ile beni ikna etti. İlk hafta sonu üye oldum ve ilk açılan derslere girdim. 2,5 yıl oldu şimdi olabildiğince bilgi sahibi oldum. Burada her gün yeni şeyler öğrenmek mümkün. Herkese tavsiye ediyorum. Biz denize atlayıp kimseyi kurtarmıyoruz. Botlarımızla profesyonel ekipmanlarımızla kurtarma yapıyoruz. Kadın erkek, 20-60 yaş arası herkes gelebilir. Bütün derneklerde olduğu gibi bizim derneğimizin de en önemli sorunu maddi. Masrafları karşılamak gerekiyor.8 adet kurtarma botumuz var. En büyük masraf ise yakıt, bakım ve tamir... Bunları üye aidatları ve bağışlar ile karşılıyoruz. Kurumsal üyelerimiz de var. Bunların başında da Deniz Ticaret Odası geliyor. Ama bunlar yetmiyor, duyarlı halkımızdan bağışlarını bekliyoruz.” Dedi.

Yine gönüllü üyelerden Serpil Çam ise sigortacı. DAK-SAR botlarında kaptan olarak görev yapıyor. 9 senedir gönüllü olduğunu anlatan Serpil Çam hem gönüllü bir kuruluşun içinde olmak, hem de denizle ilgili bir faaliyet yapmanın çok keyifli olduğunu söylüyor. İki çocuk annesi  Serpil Çam “ Çocuklarım üniversiteye hazırlanıyor. Ben de vaktim olduğunca ve gücüm yettiğince burada olup faaliyetlere katılıyorum. Burada çok ciddi bir eğitim yapıyoruz. Yaptığımız işi de çok ciddiye alıyoruz. Burada olmak çok farklı… Denizin değişkenleri farklı, şakası yok. Biz amatör olarak denizde faaliyet yapan insanlar için buradayız. 12 millik bir alanda görev yapıyoruz. Burada 24 saat telsiz dinleniyor. Hazır bir ekibimiz var. Benim gönüllü olduğum süre içerisinde şahit olduğum 10’a yakın kurtarma olayı gerçekleşti. Yardımına gittiğimiz insanlardan aldığımız teşekkür, onların kurtarıldığına yüzlerindeki ifade bizim için çok büyük mutluluk. Ayrıca buradaki arkadaşlarla yapılan üretim gerçekten kayda değer.” Şeklinde konuştu.

Bio Enerji Uzmanı Gelengül İmamoğlu ise 2002 yılında Amatör Denizcilik Ehliyeti almak için doğru adresi ararken DAK-SAR ile tanışmış. Önceleri denziden korktuğunu, vapura binerken bile tedirgin olduğunu anlatan İmamoğlu DAK SAR’ın eğitimleri ile denizle barışmış şimdi ise botlarda kaptan olarak görev yapıyor. Gelengül İmamaoğlu DAK SAR öyküsünü şöyle anlattı” DAK SAR’a katılma kararı aldım. Amatör Denizcilik Ehliyeti almak için başladım. Sonrasında burada çok güzel bir iş yapıldığını gördüm. Herkesin içinde yetiştiği toplumda sivil toplum örgütlerinde destek olması gerektiğine inanıyorum. Bunun insanın vatanına ve milletine gerçekten bir borcu olduğunu düşünüyorum. Onun için DAK SAR’dayım ve iyi ki buradayım.”

Editör: TE Bilişim