Daha çok sayıda gemi işsiz kalacak

Konteyner gemisi veya kimyasal-ürün tankerinden oluşan en az 120 gemi yük bulunamadığından bağlı yatmakta ve önümüzdeki 12 ay içinde en az 130 geminin uzun süreli kiralama sözleşmeleri iptal edilecek.
 
Alman finansman uzmanlık şirketi Deutsche Zweitmarkt'tan yapılan açıklamaya göre 108 KG şirketinin iflastan kurtulması yeniden sermaye artırımına gitmelerine ya da yeni kredi bulmalarına bağlı. Deutsche Zweitmarkt geçtiğimiz ağustos ayında 20 şirketinin durumunun endişe verici olduğunu ilan etmişti.

Halen en az 100 KG Alman şirketinin finansal olarak yeniden yapılandırılmasının kaçınılmaz hale geldiği, fakat yeterli hatta müsait bir yatırımcının ortalıkta görülmediği belirtilmekte. Çok kısıtlı sayıda banka mali krize yaklaşan şirketlere kredi imkanı yaratmaya hazır olduklarını ilan etmelerine karşın, kredi talebindeki kaynağın resmen ortalıktan silinir hale dönüştüğü işaret ediliyor.

Açıklanan yeni rapor verilerine göre, yatırımcıların tamamıyle çekingen hale geldiği ifade edilerek, yıl sonu yaklaşırken KG şirketlerin gemi inşa yatırımları için ancak 360 milyon Euro toplayabildikleri açıklandı. Yıl sonuna kadar kredi toplamımın ancak 500 milyon Euro'ya yükselebileceği tahmin edilirken, geçen sene sonunda bu rakam 2.5 milyar euro olmuştu.

Durumun karamsarlığı körüklediği, Alman KG Şirketlerinin siparişleri verilmiş gemileri tamamlamalarının ve yeni siparişlerin verilmesinin çok ciddi yeni kredi imkanlarına ve yatırımcılara bağlı olduğu görülüyor.
 
Kredi kaynakları kurudu

KG kredi sisteminde çoğunlukla inşa edilecek konteyner gemileri veya kimyasal-ürün tankerleri için küçük yatırımcıların aldıkları hisselerle gemi inşaatları gerçekleştirilebilmekteydi. Bu gemiler ayni şekilde büyük armatörlük firmalarına uzun süreli kiralanarak çalıştırılmak suretiyle yüksek navlunlarla yatırım maliyeti karşılandığı gibi, küçük yatırımcılara pay dağıtımı mümkün oluyordu.

Krizle beraber navlunlar dip yaptığından ortaya çıkan tablo kar beklentisini bütünüyle zarara bıraktığı gibi, gemilerin kredi borçlarının ödenmesini de tehlikeye atmış durumda.

Lehman Brothers'in iflasının ardından dalga dalga gelen finansal çöküşün altında kalan şirketlerden bir grup da KG şirketler grubu olduğundan, bu yılın ilk yarısında KG Houses tarafından toplanabilen gemi yatırım fonları bir önceki yıla nazaran yüzde 83 gerileyerek 160.3 milyon Euro'ya indi.

Alman Scope Grubu'nca yapılan değerlendirmeye göre KG Houses tarafından muhtelif tersanelere verilen ve büyük yüzdesi konteyner gemisinden oluşan toplam maliyeti 9-10 milyar euro olarak belirtilen 200 gemi bulunmakta. Diğer kredi kaynakları ise bu rakamın çok daha yukarılarda olduğu ileri sürmekteler.

Geri ödemeler duruyor

Finans merkezleri tarafından yapılan basın açıklamasına göre en az 100 KG şirketi geriye ödemeleri durdurmuş durumdalar. Buna karşın KG sözcüleri iflastan veya daha derin krizden kurtulmanın kredi mekanizmasını yeniden inşa etmekle mümkün olabileceğini ileri sürmekteler.

Durumları çok ciddi sayılan bazı gemi yatırımlarına karşın bazılarının durumlarının kurtarılmaya çok daha yatkın olduğu hatırlatılırken en az 108 geminin kredi durumunun yeniden düzenlenmesinin kaçınılmaz olduğu haberde yer alıyor.

Scope verilerine göre KG Kredisiyle inşa edilmiş konteyner gemisi veya kimyasal-ürün tankerinden oluşan enaz 120 gemi yük bulunamadığından bağlı yatmakta ve önümüzdeki 12 ay içinde enaz 130 geminin uzun süreli kiralama sözleşmeleri iptal edileceğinden bu gemiler de biryerlerde bağlamak zorunda kalacaklar.

Rapora göre 2011'e kadar küresel ekonomik durgunluk geri dönüş yapmazsa, bu gemilerin yeniden sefere girmeleri daha da zorlaşacak ve ilave kredi bulmak çok daha güçleşecek. KG Kredisiyle inşa edilmiş gemilere kredi sağlamış olan bankalar halen bu gemileri satışa çıkartmak gibi bir şekli öngörmemekle beraber, birçok KG şirketi bankaların köprü kredisi vermeye yanaşmadıklarından şikayet etmekteler.
 

Editör: TE Bilişim