CUMHURİYETİMİZ 84 YAŞINDA...

-CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI...
-GÜL: -''ÜLKE VE MİLLET OLARAK DAHA DA KUVVETLİ OLMAK VE KARŞIMIZA ÇIKAN ENGELLERİ AŞABİLMEK İÇİN İHTİYACIMIZ OLAN EN ÖNEMLİ HUSUS, BİRLİK VE BERABERLİKTİR. İSTİKLAL MÜCADELESİNDEKİ BAŞARIMIZI NASIL BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE BORÇLUYSAK, BUGÜN ÖNÜMÜZE ÇIKABİLECEK ENGELLERİ AŞMAK İÇİN YİNE BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VARDIR''
-''CUMHURİYETİMİZ KURULURKEN BU ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDAN ÇIKIP BU VATANIN BAĞIMSIZLIĞI UĞRUNA CEPHELERDE CAN VEREN ŞEHİTLERİMİZ NEYSE, BU KEZ CUMHURİYETİN BEKASI İÇİN TERÖRLE MÜCADELE EDERKEN CANLARINI FEDA EDEN ŞEHİTLERİMİZ DE BİZLER İÇİN AYNIDIR''

ANKARA (A.A) - 28.10.2007 - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk milletinin daha da kuvvetli olması ve karşısına çıkan engelleri aşabilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli hususun, birlik ve beraberlik olduğuna dikkati çekerek, ''İstiklal mücadelesindeki başarımızı nasıl birlik ve beraberliğimize borçluysak, bugün önümüze çıkabilecek engelleri aşmak için yine birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, 29 Ekim Cumhuriyeti Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajına, ''Bugün, Cumhuriyetimizin 84. yıldönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz'' sözleriyle başlayan Gül, bu anlamlı günde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanlarını ve aziz şehitleri rahmet ve minnetle andığını ifade etti. Gül, ''Yine bu vesileyle, ülkesine ve milletine hizmet için büyük fedakarlıklar gösteren, Türkiye Cumhuriyeti'nin yücelmesine katkı sağlamış devlet adamından sanatçısına, iş adamından siyasetçisine, işçisinden esnafına, çiftçisine herkesi şükranla anıyorum'' dedi.

Cumhuriyetin ilanının, Türk milletinin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, cumhuriyetin, ''milletin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesi, çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesi, birlik ve beraberlik içinde hareket edildiğinde olmaz denileni başardığının kanıtı'' olduğunu kaydetti.

''Ne mutlu ki, 84 yıl önce büyük önder Atatürk'ün önümüze koyduğu 'muasır medeniyetler seviyesine ulaşma' hedefinde büyük mesafeler aldık'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkenin cumhuriyetin kuruluş ideali olan hedeflere bugün her zamankinden daha yakın olduğunu belirtti. Gül, artık hedefin ülkeyi çağdaş dünyanın da ilerisine taşımak olduğunu ifade etti.

-''DOSTLUĞU ARANAN, HUSUMETİNDEN ÇEKİNİLEN BİR AKTÖR...''-

Cumhurbaşkanı Gül, 84 yıl önce Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı'ndan harap vaziyette çıkan Türkiye'nin, bugün güçlü ekonomisi, insan haklarına dayalı demokratik rejimi, dinamik nüfusu, kuvvetli ordusu ve hepsinden önemlisi devlet ve milleti birbiriyle kaynaştırmayı başaran yönetim anlayışıyla saygın ve güçlü bir ülke haline geldiğini kaydetti. Tarihinin ve coğrafyasının kendisine yüklediği misyonu dikkate almaya ve çağın dinamiklerini doğru okumaya başlayan Türkiye'nin, ''bölgesi ve ötesindeki gelişmelere yön veren, dostluğu aranan, husumetinden çekinilen bir aktör'' konumuna yükseldiğini vurgulayan Gül,Türkiye'nin bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti. Gelinen bu noktayı, ''milletin her kesiminin sarf ettiği ortak gayretin ürünü'' olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

''Bir zamanlar sorunlarla boğuşan ekonomimiz bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer almaktadır. 84 yıl önce bir tarım toplumu olan Türkiye, bugün dünyanın altı kıtasına mal ihraç eden sanayileşmiş bir ülke haline gelmiştir. Türk girişimciler dünyanın dört bir yanında havaalanları, fabrikalar, alışveriş merkezleri inşa etmektedir. Türkiye'nin ekonomide sağladığı başarılar sınırlarımız dışında parmakla gösterilmektedir. İnsan haklarına saygılı demokratik rejimimiz, açık toplumu teşvik eden yaklaşımımız, bireyi esas alan yönetim anlayışımız pekiştikçe Türkiye daha da güç kazanmaktadır. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bir ülkenin, çağdaş insan hakları ve demokrasi standartlarını yakalayabilmesi, hem bölgemizde hem de geniş bir coğrafyada gıptayla izlenmektedir.
84. yılında Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nin demokratik standartlarını yakalamış bir ülke olarak görülmekte, buna göre de itibar görmektedir. Türk toplumu artık sorunlarını açıkça tartışan, böylece birbirini daha iyi tanıyan ve anlayan bir toplum haline gelmiştir. Bu sayede, beklenmedik gelişmeler karşısında süratle akılcı çözümler bulma refleksimiz gelişmiştir. Türkiye, edebiyatta, sanatta, sporda, eğitim ve bilimde bir çeşit Rönesans yaşayarak, adını dünyaya duyurmaktadır.''

-BİRLİK VE BERABERLİK-

Millet ve devlet olarak 84 yılda ulaşılan noktaya ilişkin örnekleri artırmanın mümkün olduğunu belirten Gül, ''Ancak bu kazanımların ve ulaştığımız seviye, bizleri asla rehavete düşürmemelidir. Millet ve devlet olarak önümüzde daha katedilecek mesafe ve atmamız gereken adımlar olduğunun bilincindeyiz'' dedi.

Türkiye'nin jeopolitik konumu, komşu ülkelerde süregiden istikrarsızlık ve ülkenin yanıbaşındaki yangın ve terör belasının her zamankinden daha fazla güçlü olmayı gerektirdiğine işaret eden Gül, mesajını şöyle sürdürdü:
''Ülke ve millet olarak daha da kuvvetli olmak ve karşımıza çıkan engelleri aşabilmek için ihtiyacımız olan en önemli husus, birlik ve beraberliktir. İstiklal mücadelesindeki başarımızı nasıl birlik ve beraberliğimize borçluysak, bugün önümüze çıkabilecek engelleri aşmak için yine birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır.

Büyük ve güçlü Türkiye tasavvurunda farklı renklerin olması doğaldır. Biz farklılıkları zenginlik olarak gören, ortak tarih bilinciyle yoğrulmuş, ortak hedeflere kitlenme kabiliyeti olan bir milletiz. Tarihimiz, farklılıkların yüzyıllarca nasıl bir arada yaşayabildiğinin somut göstergesidir.
Bugün de önümüze çıkabilecek her türlü engel karşısındaki en büyük değerimiz bu birlik ve beraberlik duygusudur. Bu duyguyu güçlü tuttuğumuz müddetçe aşamayacağımız sorun yoktur. Yakın ve uzak tarihimiz bunun örnekleriyle doludur.''

-AB YOLU-

Cumhuriyetin kazanımlarını pekiştirmek için ihtiyaç duyulan bir başka noktanın cumhuriyetin temel ilkelerinin korunması olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ''Anayasamızın değişmez hükümleriyle belirlenmiş olan Cumhuriyetimizin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerini bir bütün olarak savunmalı ve daha da kökleştirmeliyiz'' dedi.

İnsan hakları ve temel hak ve hürriyetlere saygılı demokrasinin daha da iyileştirilmesi, ülkenin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarılabilmesi ve devlet-millet kaynaşmasının sağlamlaştırılması için bunun elzem olduğuna vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, devletin, vatandaşlarının mutluluğu, huzuru, refahı ve güvenliği için var olduğunu kaydetti. Gül, devletin görevini ifa ederken, vatandaşa hizmeti esas alması gerektiğini belirterek, bunların insan hakları ve demokraside yüksek standartları yakalamış ülkelerin vazgeçilmez nitelikleri olduğuna dikkat çekti. Gül, şunları kaydetti:

''Özellikle son dönemde Avrupa Birliği üyeliği yolunda attığımız adımlarla, insana hizmetin esas alındığı, milletin devletine güven duyduğu, kimseye ayrımcılık yapılmadığı bir ortam ülkemize hakim olmaya başlamıştır. Bu ortamı pekiştirmek hepimizin görevidir.
Yarım asırlık milli bir proje olan Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefimiz de, esasen, demokrasisi güçlü, insanları zengin ve müreffeh, dünyayla her alanda rekabet edebilen bir Türkiye hedefinin parçasıdır.''

-''ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ HEPİMİZİN AİLELERİDİR''-

Uzun süredir terörizm belasına karşı milletçe verilen mücadelenin bu günlerde daha da kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelede şehit olan asker, polis, köy korucusu ve diğer görevlilere ve alçakça saldırılarda hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diledi. Gül, gazileri de şükranla andığını belirterek, şunları kaydetti:

''Cumhuriyetimiz kurulurken bu ülkenin dört bir yanından çıkıp bu vatanın bağımsızlığı uğruna cephelerde can veren şehitlerimiz neyse, bu kez Cumhuriyetin bekası için terörle mücadele ederken canlarını feda eden şehitlerimiz de bizler için aynıdır.
Şairin 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' ifadesinde anlamını bulduğu üzere, bu topraklar onların sayesinde vatan hüviyeti kazanmıştır.

Ateş önce düştüğü yeri yakmaktadır. Ancak, şehit ve gazi aileleri hepimizin aileleridir. Kendileri bizlere emanettir. Onlara sahip çıkmanın, dertleriyle dertlenmenin hepimizin borcu olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.''

Türkiye Cumhuriyeti'nin, 84. yılında devlet ve milletiyle el ele vererek muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefine doğru emin adımlarla süratle ilerlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk halkının bugünlere nasıl gelindiğini unutmayacağını, şanlı Türk tarihine, milli benliğe sahip çıkacağını ve çağdaş uygarlık yolunda kararlı biçimde yürümeye devam edeceğini belirtti. Gül, insanlarının her bakımdan mutlu olduğu, güçlü, zengin, müreffeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için vargüçle çalışmayı sürdüreceklerini vurguladı. Gül, mesajını şöyle tamamladı:

''Cumhuriyetimiz 100. yılına geldiğinde, güçlü demokrasisi, dev ekonomisi, birlik ve beraberliğini daha da pekiştirmiş, devlet-millet kaynaşmasını artırmış yapısıyla Türkiye'nin, dünyada hak ettiği yere geleceğine inanıyorum.
Milli hedeflerimize ulaşmak için ihtiyaç duyduğumuz güç, istiklal mücadelemizi zafere ulaştıran birlik ve beraberlik ruhunda gizlidir.

Bu inanç ve coşkuyla, yurt dışında yaşayanlar da dahil olmak üzere tüm vatandaşlarımın Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, çocuklara ve gençlerimize sevgilerimi, bizim kuşağımızı yetiştiren büyüklerimize saygılarımı sunuyorum.''


-TBMM BAŞKANI TOPTAN'IN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI...
-TOPTAN: -''MİLLETİMİZİN CUMHURİYET İLE PERÇİNLENEN ONURLU VE ÖZGÜR YAŞAMA TUTKUSU, ZAMAN İÇİNDE KURUMSALLAŞAN DEMOKRASİ İLE BİRLİKTE ZİRVEYE ÇIKMIŞTIR''

ANKARA (A.A) - 28.10.2007 - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türk milletinin cumhuriyet ile perçinlenen onurlu ve özgür yaşama tutkusunun, zaman içinde kurumsallaşan demokrasi ile zirveye çıktığını belirtti.
TBMM İletişim Daire Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Toptan, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

''İlanı ile birlikte tarihimizde çok büyük bir çığır açan Cumhuriyet, 84 yıldır milletimizin ve devletimizin esin kaynağı olmaya devam ediyor'' diyen Toptan, ''Cumhuriyetimizin temelinde, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz, yani milletimiz ve onun kahramanlığı bulunmaktadır'' dedi.

Ülkenin işgali karşısında tek vücut olan halkın, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kurduğu TBMM ile destanlar yazdığına işaret eden Toptan, şunları kaydetti:

''Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla birlikte, kurtuluşumuzun ve Cumhuriyetimizin önü açılmıştır. Dünya tarihinde Milli Mücadelesini yürüterek devlet kuran, kahraman bir Meclis'e sahip tek ülke olmanın gurur ve onurunu yaşıyoruz. Cumhuriyet, korumamız ve yaşatmamız gereken en değerli varlığımızdır. Hepimiz bu bilinç içerisinde olmalıyız. Milletimizin Cumhuriyet ile perçinlenen onurlu ve özgür yaşama tutkusu, zaman içinde kurumsallaşan demokrasi ile birlikte zirveye çıkmıştır. Bugün, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliğindeki dinamik Türkiye Cumhuriyeti'nde hepimiz, aydınlık günlere doğru ilerlemenin sevinç ve huzurunu yaşıyoruz. Bu durumda her bir vatandaşımıza düşen en büyük görev, birlik ve bütünlüğümüzden taviz vermeden, daha demokratik Türkiye Cumhuriyeti için gayret göstermek olmalıdır.''

-''TÜRK MİLLETİNİN BU TOPRAKLARI KORUMA AZMİ''-

Art arda gelen şehit haberlerinin herkesi derinden üzdüğünü kaydeden Köksal Toptan, ''İnsanlık dışı bu olaylar, devletimizi canıyla, kanıyla kuran; doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisiyle tüm Türk milletinin bu toprakları koruma azmini yeniden canlandırmıştır'' dedi.
Türkiye'nin dört bir köşesinde hiçbir taşkınlık yapılmadan teröre gösterilen tepkilerin bunun en güzel göstergesi olduğunu ifade eden Toptan, bu gösterilerde milletin sağduyusunun da ortaya çıktığını belirtti.

Bu tavırdan taviz verilmemesini isteyen Toptan, aksi takdirde terörün varmak istediği hedefe hizmet etmiş olunacağına işaret etti. Bu nedenle vatandaşları dikkatli davranmaya çağıran Toptan, şunları kaydetti:

''Hepimiz birlik ve beraberlik içerisindeyiz. Terörle mücadelede dünden daha kararlıyız. Bütün devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımız uyum içerisinde terör belasıyla mücadele heyecanı içindedirler. Demokrasimizin kalbi, halk iradesinin hayat bulduğu Meclisimiz, Hükümetimize sınır ötesi operasyon yapabilmesi için yetkiyi geçen hafta vermişti. Bu yetki, hükümetimiz tarafından, devletimizin diğer organlarıyla görüş birliğine varılıp gerektiğinde eksiksiz kullanılacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır.
Bazı devletlerin terörü cesaretlendirdiklerini de yine üzülerek görüyoruz. Şunu herkes çok iyi bilmelidir; Türkiye, teröre teslim olacak bir ülke değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin hangi zorluklarla kurulduğunu hatırlayın. O günkü azim ve inancı hala muhafaza ediyoruz. Şüphesiz en büyük gücümüz budur. Şimdi önümüzde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hepimize gösterdiği çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yolunda, Cumhuriyetimizin 100. yıl vizyonu var. Hiç şüphesiz Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni dönemde yürüteceği çalışmalarla da bu vizyona yakışır önemli hizmetler yapacak, demokrasimizin daha da kökleşmesinde sarsılmaz bir güç kaynağı olacaktır.''


Cumhuriyet idealinin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti devletini kurup cumhuriyetin ilanında emeği geçen herkesi rahmet ve minnetle andığını ifade eden Toptan, vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı da kutladı.
Köksal Toptan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı dileğini yineledi.


-BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI... -ERDOĞAN: -''CUMHURİYETİMİZİN EN BÜYÜK BAŞARISI DA BANA GÖRE MİLLETİMİZİN BÜTÜN FERTLERİNİ VATANDAŞLIK TEMELİNDE BİRLEŞTİRMİŞ OLMASIDIR''
-''BUGÜNLERDE AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN ACISINI, KAHRAMAN GAZİLERİMİZİN FEDAKARLIKLARINI MİLLET OLARAK DERİNDEN HİSSEDİYORUZ. BİR KEZ DAHA İLAN ETMEK İSTİYORUM Kİ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZE ANAYASAL DÜZENİMİZE KAST EDEN BÖLÜCÜ TERÖRE KARŞI YÜRÜTTÜĞÜMÜZ MÜCADELE İŞTE BU SAĞLAM ZEMİN ÜZERİNDE İNANÇ VE KARARLILIKLA DEVAM EDECEKTİR''

ANKARA (A.A) - 28.10.2007 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Cumhuriyetimizin en büyük başarısı da bana göre milletimizin bütün fertlerini vatandaşlık temelinde birleştirmesi olmasıdır. Bugünlerde aziz şehitlerimizin acısını, kahraman gazilerimizin fedakarlıklarını millet olarak derinden hissediyoruz. Bir kez daha ilan etmek istiyorum ki, birlik ve beraberliğimize, anayasal düzenimize kast eden bölücü teröre karşı yürüttüğümüz mücadele, işte bu sağlam zemin üzerinde inanç ve kararlılıkla devam edecektir'' dedi.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyeti Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bugünün Cumhuriyet'in ilan edilişinin 84. yıldönümünü tam bir duygu birliği ve gururla kutlamanın heyecanının hep birlikte yaşandığını belirten Erdoğan, kutlamaları, bu birliği daha da derinleştirmek, milletin hiç bir ferdini dışarıda bırakmadan birbirimizi ve cumhuriyete sadakati en üst düzeyde göstermek için çok anlamlı bir fırsat olarak gördüğünü ifade etti. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bugün Atatürk'ün en büyük eserim dediği cumhuriyet değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür.

Bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimizi daha gür bir sesle yüceltmenin tam zamanıdır. bu anlamlı günde aziz Türk milletinin kardeş kavgası çıkarmak için beyhude bir çaba içinde olan şer ve nifak odaklarına bir kez daha en anlamlı cevabı vereceğine inanıyorum.

Bu duygu birliğini koruduğumuz, kışkırtma ve tahrikler karşısında birbirimizden şüphe duymak yerine daha sıkı kenetlendiğimiz sürece bölücü terörün hain saldırıları asla amacına ulaşmayacaktır.

Ben, etnik kökeni, inancı, yaşam biçimi ne olursa olsun hiçbir vatandaşımızın devletine, milletine, bayrağına, vatanına ve cumhuriyet değerlerine sadakatinden asla şüphe duymuyorum.

Unutmayalım ki biz en zor zamanlarında dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini göstererek bugünlere gelmiş büyük bir milletiz. Cumhuriyetimizin en büyük başarısı da bana göre milletimizin bütün fertlerini vatandaşlık temelinde birleştirmiş olmasıdır.
Bugünlerde aziz şehitlerimizin acısını, kahraman gazilerimizin fedakarlıklarını millet olarak derinden hissediyoruz.

Bir kez daha ilan etmek istiyorum ki birlik ve beraberliğimize anayasal düzenimize kast eden bölücü teröre karşı yürüttüğümüz mücadele işte bu sağlam zemin üzerinde inanç ve kararlılıkla devam edecektir.

nutmayalım ki yokluk ve imkansızlıklar içinde bile umutsuzluğa kapılmayan aziz milletimiz inanç ve kararlılıkla sürdürdüğü Kurtuluş Savaşı'nı zaferle neticelendirmiştir.''

-''EŞSİZ ZAFER''-

Bu eşsiz zafer üzerinden yükselen Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak ebediyen yaşayacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, masajında, ''Devraldığımız bu değerli mirası aynı yüksek ruh ve şuurla her geçen gün daha da güçlendirerek Türkiye'yi Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetlerin ötesine taşımakta kararlıyız. Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan bu hedefe bugün her zamankinden daha yakınız'' dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Ne mutlu bize ki milletimiz, birlik ve beraberlik içinde cumhuriyetimiz bütün değer ve kurumlarıyla özümsemiş, Türkiye'yi çağdaş dünya devletleri içinde hak ettiği saygın konuma yükseltmek için gerekli olan iradeyi her zaman ortaya koymuştur.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti, etrafımızda yaşanan bütün olumsuz gelişmelere rağmen, demokratik gelişme ve ekonomik kalkınmasını birlikte sağlayarak bölgesine istikrar ve refah ihraç eden bir ülke haline gelmiştir. Bunda son yıllarda yakaladığımız siyasi ve ekonomik istikrarın da büyük payı vardır.

Milletçe bu güven ve istikrar ortamını koruyarak birlik ve bütünlüğümüze sahip çıkacak, cumhuriyetimizin temel değerlerini her türlü sosyal ve siyasi tartışmanın üzerinde tutmaya devam edeceğiz.

İnanıyorum ki bundan sonra da cumhuriyetimizin çağdaşlaşma hedefleri doğrultusunda çok daha büyük mesafeler kat edecek, çok daha büyük başarılarla Cumhuriyetimizi taçlandıracağız.

Bizi aydınlık geleceğimize taşılan bu inançla Cumhuriyetimiz 84. kuruluş yıldönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum. Bu anlamlı günde, başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşımızın bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, aziz vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.''

-ORGENERAL BÜYÜKANIT'IN CUMHURİYET MESAJI: -''SON GÜNLERDE MEYDANA GELEN VE HEPİMİZİ ÇOK ÜZEN TERÖRİST SALDIRILARDAN BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYOR, KAHRAMAN ŞEHİTLERİMİZİN ACISINI EN DERİNDEN HİSSEDİYORUZ. ANCAK, BU ACILAR,
BİZİM MÜCADELE AZMİMİZİ ARTIRMAKTADIR''
-''UNUTULMASIN Kİ, BU CUMHURİYETİ KURANLAR BİZDEN ÇOK DAHA BÜYÜK ACILAR ÇEKMİŞTİR''
-''BİZE BU ACILARI YAŞATANLARA, O ACILARI, HAYAL BİLE EDEMEYECEKLERİ BİR YOĞUNLUKTA YAŞATACAĞIZ VE BU KONUDA KARARLIYIZ''

ANKARA (A.A)- 27.10.2007 - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, son günlerde meydana gelen terörist saldırılardan büyük üzüntü duyduklarını ve kahraman şehitlerin acısını en derinden hissettiklerini kaydederek, ''Bize bu acıları yaşatanlara, o acıları, hayal bile edemeyecekleri bir yoğunlukta yaşatacağız ve bu konuda kararlıyız'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, Cumhuriyetin kuruluşunun 84. yıldönümü dolayısıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına hitaben bir mesaj yayımladı.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yayımlanan mesajda, ''Yüce Türk ulusunun kahramanlığına ve Atatürk’ün vurguladığı yüksek Türk kültürüne dayanan Cumhuriyetin kuruluşunun 84’üncü yıl dönümünü kutlamanın engin coşkusunu yaşandığını'' belirten Büyükanıt, şunları kaydetti:

''Ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısı üzerinde yükselen anayasal düzeniyle 'kendisine bağlı olanları en ileri zirvelere taşıyan' Cumhuriyet, 'ulusal egemenlik ülküsünü en iyi ve en güvenilir biçimde uygulayan devlet şeklidir'. Kurulduğu günden beri Türk ulusunun çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmasının itici gücü olan Cumhuriyet, hem her alanda ilerleyişin kaynağı hem de çatısı altında toplananları her türlü tehditten koruyarak ulusal birlik ve beraberliğin sağlanmasının en büyük güvencesidir.

Ancak, cumhuriyet bayrağı altında toplanan Türk ulusunun bütünlüğüne zarar verme çabaları ne yazık ki dün olduğu gibi bugün de sürmektedir. Bu çabalar, çağdaş uygarlık hedefine ulaşma hedefimizi engellemekten, bilim ve aklın yol göstericiliğinden uzaklaşarak ulusumuzu karanlık devirlere çekmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir.

-CUMHURİYET'İN KAZANIMLARINA YÖNELİK SALDIRILAR-

Bugün, amaçlarına ulaşabilmek için önlerinde en büyük engel olarak gördükleri Cumhuriyet'e ve onun kazanımlarına yönelik saldırılar, yoğunluk kazanmıştır. Bir taraftan bu saldırılarla, diğer taraftan etnik milliyetçiliğe ve irticaya dayalı tehditlere zemin hazırlamaya çalışan çabalarla, devlet yapımıza zarar vermek hedeflenmiştir.

Değişik anlamlar yüklenmek istenen etnik milliyetçiliğe dayalı bölücülüğün yarattığı terörün çirkin yüzü son dönemdeki hain saldırılarla bir kez daha ortaya çıkmış ve tüm ulusumuzu yasa boğmuştur. Bu konuda, hayranlık duyduğumuz ve emrinde bulunduğumuz yüce ulusumuza bir konuyu ifade etmek istiyorum. Son günlerde meydana gelen ve hepimizi çok üzen terörist saldırılardan büyük üzüntü duyuyor, kahraman şehitlerimizin acısını en derinden hissediyoruz. Ancak, bu acılar, bizim mücadele azmimizi artırmaktadır. Unutulmasın ki, bu Cumhuriyeti kuranlar bizden çok daha büyük acılar çekmiştir. Bize bu acıları yaşatanlara, o acıları hayal bile edemeyecekleri bir yoğunlukta yaşatacağız ve bu konuda kararlıyız.

Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden teröristler etkisiz hale getirilinceye kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu mücadeleyi sürdüreceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Türk Silahlı Kuvvetleri, taraf olduğu insani ve ulusal değerler üzerinde yükselen Atatürk milliyetçiliği vasıtası ile etnik milliyetçiliğe dayanan bölücülük karşısında Cumhuriyetin 'ulus devlet' yapısının teminatı olmaya devam edecektir.

-TÜRK ULUSUNUN HİZMETKARIYIZ-

Mesajında laiklik konusuna da değinen Orgeneral Büyükanıt, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş kazanımlarına kasteden irtica tehdidi karşısında da en büyük dayanağımız laikliktir. Cumhuriyetimizin dayandığı akılcı ve bilimsel tutumun ayrılmaz bir parçası olan laiklikten vazgeçilebileceğini düşünmek, çağdaş uygarlık hedefinden uzaklaşarak karanlıklar içine gömülmeyi arzu etmekle eşdeğerdir. Unutulmamalıdır ki, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ve vazgeçilmez değeri olan 'laiklik' ilkesinin en güçlü savunucusu yine yüce ulusumuzun kendisidir ve biz onun hizmetkarıyız.

Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına kasteden bütün bu tehditler, kararlı duruşundan asla taviz vermeyecek olan Türk ulusu karşısında başarısızlığa uğramaya mahkumdur. Çünkü, ulusunun güveninden aldığı destek ve Atatürkçü Düşünce Sisteminin yol göstericiliğiyle daima ileri gitmeyi hedefleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, büyük bir kararlılıkla Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğüne ve temel değerlerine hizmet etmeye devam edecektir.''

-''NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE''-

Orgeneral Büyükanıt, mesajını şöyle tamamladı:

''Cumhuriyetin erdemine ve temel değerlerine yürekten inanmanın ve Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünce ve eylemlerinin anlamını özümsemiş olmanın bilinciyle; en değerli varlığımız Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önderimizin, ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizin ve komutanlarımızın aziz ruhları önünde saygı ile eğilir, kendilerine tanrıdan rahmet diler, kahraman gazilerimize ve emekli personelimize şükran ve minnetlerimi sunarım. Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli mensuplarının ve onların kıymetli ailelerinin Cumhuriyet Bayramını kutlar, esenlikler dilerim. Bu anlamlı günde Ulu Önderimiz Atatürk'ün ifadesini bir kez daha hatırlatmak istiyorum: Ne mutlu Türküm diyene.''


-CHP GENEL BAŞKANI BAYKAL'IN CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI...
-BAYKAL: -''CUMHURİYETİMİZİN 84. YILINI KUTLADIĞIMIZ BU GÜN, ETNİK AYRIŞMAYI KABUL ETMEYEN BİR MİLLET ANLAYIŞINI, ULUSLAŞMA SÜRECİNİ VE LAİK CUMHURİYET'İ KARARLILIKLA SAHİPLENME, SAVUNMA VE KORUMA GÜNÜDÜR''
-''TERÖR VE TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELEYİ HEDEF ALAN, ULUSAL BİRLİĞİ, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE LAİK CUMHURİYETİ SAVUNAN, SEVİYELİ, DUYARLI, KARARLI BU MİLLİ DAYANIŞMADAN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUM''

ANKARA (A.A) - 28.10.2007 - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Cumhuriyetimizin 84. yılını kutladığımız bu gün, etnik ayrışmayı kabul etmeyen bir millet anlayışını, uluslaşma sürecini ve laik cumhuriyeti kararlılıkla sahiplenme, savunma ve koruma günüdür'' dedi.
CHP Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Baykal, Cumhuriyet'in 84. kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Baykal, mesajında, ''her yıl olduğu gibi bu yıl da Cumhuriyet Bayramı'nı gururla, onurla, Cumhuriyet'in kazanımlarını ve ulusal birliği koruma kararlılığıyla kutladıklarını'' belirtti. Baykal, şunları kaydetti:
''Cumhuriyetimizin 84. yılını kutladığımız bu gün, etnik ayrışmayı kabul etmeyen bir millet anlayışını, uluslaşma sürecini ve laik cumhuriyeti kararlılıkla sahiplenme, savunma ve koruma günüdür. Bu gurur ve onur günümüzde her zamankinden daha büyük bir değer taşıyan laik Cumhuriyet ile Cumhuriyet'i kuran anlayış ve zihniyet, terör dahil, büyük bir tehlike ve tehditle karşı karşıyadır. İç ve dış bu tehdit ile tehlike, yıllardan beri ulusal birliğimize ve laik Cumhuriyetimize yönelik anlayışlardan, zihniyetlerden kaynaklanmaktadır.

Bugün de aynı anlayışın doğal sonucu olarak başta terör olmak üzere her tür tehdit ve tehlikeye karşı kararlı tavır takınılmamakta, meydan boş bırakılarak bir yandan Cumhuriyet'in kazanımları yok edilmeye, ortadan kaldırılmaya çalışılmakta, öte yandan terör örgütünün saldırılarının arkasında bulunan siyasi proje gözlerden gizlenerek toprak bütünlüğümüz ile ulusal birliğimize, kardeşliğimize yönelik saldırılar icazete bağlı planlamalara, okyanus ötesi izinlere bağlanmaktadır. Ancak hükümetin, Cumhuriyet'i kuran anlayış ve zihniyeti her zamankinden daha büyük tehlike ve tehdit altına sokan bu politika ve yaklaşımları kamu vicdanında reddedilmekte, toplumun her kesiminden yükselen sesler daha gür çıkmakta ve dalga dalga yayılarak kardeşçe kucaklaşmaktadır. Terör ve terör örgütüyle mücadeleyi hedef alan, ulusal birliği, toprak bütünlüğünü ve laik Cumhuriyet'i savunan seviyeli, duyarlı, kararlı bu milli dayanışmadan büyük bir memnuniyet duyuyorum.''

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 84. yılı kutlanan Türkiye Cumhuriyeti'nin, terör dahil olmak üzere karşı karşıya bulunduğu sorunları, sıkıntıları, tehdit ve tehlikeleri alt edeceğine inancının kesin olduğunu vurgulayarak, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Cumhuriyet'i kuranları, Cumhuriyet devrimini gerçekleştirenleri içten sevgi ve saygıyla selamladığını ve şükranlarını sunduğunu dile getirdi.

-CUMHURİYETİMİZ 84 YAŞINDA...

-CUMHURBAŞKANI GÜL BAŞKANLIĞINDAKİ DEVLET ERKANI ANITKABİR'İ ZİYARET EDECEK

-CUMHURBAŞKANI GÜL, TBMM'DE KUTLAMALARI KABUL EDECEK

-ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ TÖREN ALANINDA RESMİ GEÇİT TÖRENİ DÜZENLENECEK

ANKARA (A.A) - 28.10.2007 - Cumhuriyet Bayramı bugün yurt genelinde, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlanacak.

Ankara Valiliği'nden bildirilen Cumhuriyet Bayramı kutlama programına göre bugün ilk tören Anıtkabir'de düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret ederek, saat 09.00'da mozoleye çelenk koyacak ve Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunacak. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir Özel Defterini imzalayacak. Daha sonra, tören meydanında bulunan sivil ve askeri personel ile öğrenciler, Büyük Önder Atatürk'ün mozolesi önünden saygı geçişi yapacak.

Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir'deki törenden sonra TBMM'ye geçerek, devlet protokolü ve yabancı misyon şeflerinin kutlamalarını kabul edecek.

TBMM'deki kabul töreninin ardından Atatürk Kültür Merkezi tören alanında resmi geçit töreni düzenlenecek. Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün birlikleri denetlemesi, halkın bayramını kutlaması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayacak. Okul ve birliklerin tören geçişinin ardından Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi ''Türk Yıldızları'' da törende gösteri yapacak.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi geçit töreninin ardından Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

-KONSERLER-

Başkentte, kutlama etkinlikleri kapsamında çeşitli konserler de düzenlenecek.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu, Eskişehir Yolu CEPA Alışveriş Merkezi'nde; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu Kuğulu Park'ta, Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu Çayyolu Mesa'da, Mehteran Bölüğü Ankamall'da konserler verecek. Konserler saat 15.00'te başlayacak.

-''HEPİMİZ MEHMETİZ''-

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını terör saldırıları nedeniyle iptal eden Çankaya Belediyesi de bugün şehitler anısına saygı yürüyüşü düzenleyecek.

Ankara'nın 6 noktasından yola çıkarak ''Hepimiz Mehmetiz'' yürüyüşüne katılanlar, Tandoğan Meydanı'nda toplanacak ve daha sonra Anıtkabir'i ziyaret edecekler.

AA

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim