‘Dedemin İnsanları’ 90 yıl sonra doğdukları topraklara gidecek
 
Bundan tam 90 yıl önce Türk-Yunan mübadelesi olmuş, iki ülke halkı doğup büyüdükleri şehirleri terk etmek zorunda kalmıştı. Bu dram ‘Dedemin İnsanları’ adlı filme de konu olmuştu.

Tuzla Belediyesi, mübadele ile gelenleri doğdukları topraklara götürme projesi başlattı. 350 göçmen gemilerle Selanik’e taşınacak. 4 Eylül’de başlayıp 9 Eylül’e kadar sürecek mübadeleyi anma gezisinde Kavala, Drama ve Selanik ziyaret edilecek. Gezi boyunca çeşitli seminerler ve belgesel gösterimleri ile Lozan Anlaşması anlatılacak.

Kavala’ya gidecek Crusie Karaköy limanından demir alacak. Göçmenlere, işadamları, siyasetçiler, akademisyen ve gazetecilerin yanı sıra dernek başkanları da eşlik edecek.

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı projenin amacını “Mübadelenin 90. yılında her iki halkın da yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak istiyoruz. Amacımız toplumsal barışa katkıda bulunmak.” şeklinde özetliyor. Başkan Sadi Yazıcı’ya ait olan gezi fikrine çok sevindiklerini aktaran Tuzla Rumeli Derneği Başkanı Şafak Özkan ise “Gidecek olanlar şu an çok heyecanlı, hepsi gidiş tarihini dört gözle bekliyor. Özellikle yaşlı üyelerimiz için babalarının, dedelerinin doğduğu topraklara gitmek son şansları olacak.” ifadelerini kullanıyor.

Belgesel çekilecek

Türk-Yunan mübadelesini konu alan ‘Ruhun Üzerindeki Gölge’ belgeselini hazırlayan Yunanlı gazeteci Thomas Sideris 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak gezide ikinci bir belgesel çalışması yapacak. İki tarafın da aynı acıyı yaşadığını belirten Sideris gazeteci “Mübadeleye maruz kalanlar daima ‘yabancı’ olmaya mahkûm edildi. Yunanistan’a giden Rumlara ‘Türk Tohumu’ dediler, Yunanistan’dan gelen Türkler ise ‘Rum dölü’ olarak aşağılandı.” diyor.


 

Editör: TE Bilişim