KRUVAZİYER TURİZMİ EKONOMİYİ CANLANDIRDI

Kruvaziyer turizmi sayesinde bu sezon İzmir'in yanı sıra Kuşadası ve Marmaris de çok sayıda turist ağırladı. Yaklaşık 600 bin turistin ziyaret ettiği bölgelerde esnaf da bayram sevinci yaşadı. Kuşadası'na 326 bin, Marmaris'e yaklaşık 250 bin turist taşıyan kruvaziyerler önümüzdeki sezon Ege turizmindeki kapasitelerini ikiye katlamayı hedefliyorlar. Geçtiğimiz sezon turistik beldeleri ziyaret eden dünyanın en büyük gemileri, Kuşadası'na 375 gemiyle 326 bin turist, Marmaris'e de 300 gemiyle yaklaşık 300 bin turist getirdi.

ESNAFA YARADI

Kruvaziyerler her hafta ortalama 2 bin 500 yolcu ile limanlara yanaştı. Çoğunluğunu İtalyan turistlerin oluşturduğu yolcuların arasında Alman, İngiliz, Yunan, ispanyol turistlerden oluşan kafileler turistik beldeleri ziyaret etti. Gezdikleri yerlerde alışveriş yapmayı da ihmal etmeyen turistler ilçe esnafının da yüzünü güldürdü.

İtalyan Costa Şirketi'nin Türkiye acentalığını yapan Cerrrahgil Şirketler Topluluğu'nun Costa Mediterranea gemi sorumlusu Burak Arman "Kruvaziyerler Ege için önemli bir turizm girdisi. Geçtiğimiz 2 yılda yüzbinlerle ifade edilen turist ve milyon dolarlar getiriyor. İzmir'e gelen turistlerin ilk tercisi tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Efes oluyor. Kemeraltı'nı gezen ve alışveriş yapan turistler, kutsal yerleri olan Meryemana Kilisesini ve Efes Harabeleri'ni gezmeden geri dönmüyorlar" dedi. Turist başına en üst dönem olan temmuz ve ağustos dönemlerinde bilet ücretinin 1690 Euro olduğunu belirten Arman "İzmir'e gemiler sabah 07.00 sıralarında limana yanaşıyor. Turislerin işlemlerin ardından şehir ve Efes turu yapılıyor. Saat 14.30'da tüm turistler gemiye yerleştikten sonra saat 15.00'te hareket ediliyor" dedi.

2500 YOLCU

Genel olarak 300 metre uzunluğunda ve 50 metre eninde olan bu gemiler yaklaşık olarak 2 bin 500 yolcu ağırlayabiliyorlar. Çoğu gemide normal kamaraların yanında özel balkonlu kamaralar da yer alıyor. Bu kruvaziyerlerde ayrıca restoran, bar, disko, tiyatro salonu, balo salonu, casino ve alışveriş merkezlerinin yanısıra yüzer otel olarak adlandırılan bu gemilerde yüzme havuzları, jimnastik salonu ve fitness salonu da bulunuyor.

YÜZDE 15'İ DENİZ YOLUNU TERCİH ETTİ

İzmir'e, bu yıl Eylül ayı sonuna kadar 680 bin 888 yabancı turistin geldiği bildirildi. İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bu yıl Eylül ayı sonuna kadar hava ve denizyoluyla İzmir'e gelen yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 oranında arttı. Kente gelen yabancı turistlerin yüzde 85'i havayolunu, yüzde 15'i ise deniz yolunu tercih etti.

İzmir'e en fazla turistin giriş yaptığı yer Adnan Menderes Havalimanı oldu. Buradan 587 bin 612 turist kente geldi. Alsancak Limanı'ndan 46 bin 639 turist, Çeşme Limanı'ndan ise 44 bin 510 turist giriş yaptı. Yılbaşından bu yana toplam 2 bin 127 turist de Dikili Limanı'ndan İzmir'e günübirlik giriş yaptı.

ALMANLAR BİRİNCİ

İzmir'e gelen turist sayısında geçen yıllarda da birinci sırada bulunan Almanlar, yine ilk sırayı korudu. Kente yılbaşından bu yana gelen Alman turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.5'lik artışla 174 bin 556 olarak gerçekleşti. Almanya'yı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17'lik artışla 105 bin 57 turistin geldiği Fransa, yüzde 37'lik artışla 81 bin 775 turistin geldiği Hollanda, 68 bin 327 kişiyle ise Belçika takip etti.

YÜZDE 6.4 ARTIŞ

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, bu yıl Eylül ayı sonuna kadar hava ve denizyoluyla İzmir'e gelen yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 oranında arttı. Kente gelen yabancı turistlerin yüzde 85'i havayolunu, yüzde 15'i ise deniz yolunu tercih etti.

Kaynak: Kadir Kemaloğlu-Yeni Asır

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim