Costa Fascinosa rotasını değiştirerek İzmir ve İstanbul’a uğramadı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 51 kruvaziyer şirketine gönderdiği mektupta, gemileri için bir güvenlik sorunu olmadığını belirtirken bir geminin İstanbul ve İzmir ziyaretini iptal ettiği belirtildi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ve İzmir'e sefer yapan 51 kruvaziyer şirketine gönderdiği mektupta, Türkiye ve İzmir'de kruvaziyer gemileri için bir güvenlik sorunu olmadığını belirterek, "Gemi ve yolcularınız açısından endişeniz olmasın" dedi. Bu arada bir geminin olaylar nedeniyle İstanbul ve İzmir ziyaretini iptal ettiği belirtildi.

İstanbul'da Gezi Parkı'ndaki protestoların tüm Türkiye ile birlikte İzmir'de devam etmesinin ardından kruvaziyer sektörünün olumsuz etkilenmemesi için harekete geçen İTO Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Kruvaziyer Platformu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile İzmir'e sefer yapan 51 kruvaziyer şirketinin yöneticisine mektup gönderdi. Mektupta protesto gösterilerini yakından takip ettiklerini belirten Demirtaş, bu hafta içinde İngiltere, ABD, Almanya, İtalya ve Suriye'den Türkiye'de gelişen olaylardan dolayı birtakım uyarı yazılarının vatandaşlara gönderildiği bilgisini aldıklarını belirtti. Eylemcilerin, demokrasinin en doğal ve kutsal haklarından olan protesto ve itiraz hakkını kullandıklarını vurgulayan Demirtaş, "Demokrasi gereği elbette özgürlük vardır ancak şiddet yoktur. Bu konudaki hassasiyet ve düşüncelerimizi yönetim kurulumuz ile birlikte Ankara'da devletin en yüksek katına, Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de ilettik" dedi.

Demirtaş, mektup göndermenin yanısıra şirket yöneticileri ile bizzat görüşerek İzmir ve Türkiye’deki durum hakkında bilgi verdiklerini belirtti. Şu ana kadar olaylar nedeniyle sadece Costa Fascinosa gemisinin rotasını değiştirerek İzmir ve İstanbul’a uğramadığını vurgulayan Ekrem Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bir geminin rotasını değiştirmesi dışında başka bir rota değişikliği ve iptal bilgisi gelmedi. Tüm tarafların sağduyulu ve olumlu yaklaşması sonucunda daha sakin bir ortam sağlanmaya başladı. Protesto gösterilerindeki şiddetin dozu hızla azalıyor. Diğer yandan zaten bugüne kadar eylemler sırasında hiçbir gemi ve onun yolcularıyla ilgili güvenlik sorunu olmadı. İzmir’de kruvaziyer turizmi başlattığımız 2004 yılından bu yana kruvaziyer gemilerine ve yolcularına karşı hiçbir olumsuz hareket olmamış, her zaman sevgi ile karşılanmışlardır. Bundan sonra da öyle olacaktır. Bunları devamlı olarak kruvaziyer şirketi yöneticilerine anlatıyoruz. Bugüne kadar bulunduğu bölgede en güvenli limanlar arasında yer alan tüm Türkiye limanları bu özelliğini kaybetmeyeceğine inanıyoruz."

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da eylemlerin, Türk toplumunun ülkedeki demokrasinin güçlenmesi, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması yönündeki arzusunu yansıttığını söyledi. Mutlu, şöyle konuştu:

"Bu noktada her kesimi sağduyu ve hoşgörüye davet etmek istiyoruz. İnsanların düşüncelerini demokratik ortamlarda ifade etmelerini anlayışla karşılıyoruz. Ancak, çeşitli provokasyonlara da müsaade edilmemesi gerektiğine inanıyoruz. İzmir'de özellikle Gündoğdu Meydanı ile Basmane arasında yapılan eylemlerden, bu bölgede faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımız da zarar görmüştür. İzmir'de yaşanan olaylarda özellikle sigortası olmayan esnaf sanatkarlarımız zarar görmüştür. Bu çerçevede zarar gören üyelerimizin zararları karşılanmalıdır."
Editör: TE Bilişim