İtalyan kruvaziyer gemisi Costa Concordia’nın  kayalıklara çarpıp alabora olması sonucu hayatını kaybeden 32 yolcusu, olaydan tam bir yıl sonra çeşitli etkinliklerle anıldı.
 
Kurban yakınları, resmi yetkililer, kazanın meydana geldiği Giglio adası sakinleri ve olaydan sağ kurtulanlar bu etkinliklere katıldı.
 
Bu vesileyle gemi gövdesine saplanarak alabora olmasına neden olan bir kaya parçası simgesel olarak suya geri atıldı.
 
Costa Concordia geçen yıl saat 21.45’te kayalıklara çarpmıştı. Olayın bu akşam aynı saatte adanın tüm teknelerinin havaya atacağı işaret fişekleriyle anılması planlandı.
 
Bir kurban yakını böylesi bir günde yaşadığı duyguları ‘‘dün gece doğru dürüst uyuyamadım.  Sanki korkunç olay tam aynı saatte tekrarlanacak korkusu içindeydim.’‘ sözleriyle ifade etti.
 
Kaptan Francesco Schettino felaket sırasındaki  sorumsuz tavırlarıyla dikkat çekmişti. Adanın liman komutanı Giovanni De Falco ise gemi kaptanına ’‘görevinin başına dön!’‘ emri vererek günün kahramanı olmuştu.
 
De Falco kaptanlık mesleği yapanların taşıdığı ağır sorumluluğu  hatırlattı, ’‘ne olursa olsun kaptanlar yerini terk etmemeli. Tehlike varsa elimizden gelen herşeyi yapmalıyız. Üstelik  bu işi sonunda kadar inanarak yapmalıyız.’‘ diye konuştu.
 
Kazada 12 Alman, 6 Fransız, 6 İtalyan, 2 Amerikalı ve 2 Perulu’yla, Filipinler, Hindistan, Çin ve Endonezya’dan yolcu ve çalışanlar ölmüştü.
 
Giglio adasındaki büyük Katolik Kilisesi’nde yer alan pazar âyininin yanısıra, farklı inançlardan olan kurbanları anma amacıyla başka dini törenler de düzenlendi.
Editör: TE Bilişim