Concordia hasarı 1 milyar dolara ulaşabilir

13 Ocak’ta İtalya açıklarında batan costa Concordia’nın mali sorumluluk ve gövde sigortasi bulunuyor. Kazada sigortalı hasarının 1 milyar dolara çıkabileceği söyleniyor.

İtalya'nın Grosseto kenti yakınındaki Giglio Adası açıklarında karaya oturan 'Costa Concordia' isimli cruise gemisinde, ortaya çıkan hasarın 1 milyar dolara kadar ulaşabileceği belirlendi.

Alabora olan ‘Costa Concordia’da meydana gelen hasarın en az 500 milyon dolar olduğunu belirten analistler, sigortacılar için ise toplam faturanın 1 milyar dolara ulaşabileceğini öne sürüyor.

Carnival, Cunard, Holland America, Princess ve Seaborn gibi 101 gemi işletmesiyle birçok markaya sahip olan Costa’nın ana şirketi Carnival Group, sigorta kapsamıyla ilgili röportaj taleplerine yanıt vermemesine rağmen, şirketin sorumlu olduğu muafiyet tutarının en az 40 milyon dolar civarında olduğu belirlendi. Ayrıca geminin onarılıp onarılamamasına bağlı olarak sigorta şirketlerinin kendi sorumluluk ölçülerini söylemek için henüz çok erken olduğu kaydedildi.

MALİ SORUMLULUK VE GEMİ GÜVERTE SİGORTASI

Geminin mali sorumluluk ve gemi güverte sigortası bulunuyor. Bermuda ve İrlandalı sigortacılar tarafından yapılan açıklamaya göre, diğer zararların XL Grup tarafından yürütülen bir sigorta kapsamında olduğu söyleniyor.

Ayrıca Londra merkezli RSA Sigorta Grubu’nun 15 milyon dolara kadar hasarlardan sorumlu olduğu da yapılan açıklamalar arasında. Henüz ismi verilmeyen diğer şirketlerin de hasarları ödemek zorunda kalacakları belirtiliyor. Allianz Global ise kendi internet sitesinde duruma şu şekilde açıklık getirdi: “Bu geminin hasarının miktarı, geminin kurtarılabilir veya onarılabilir olmasına bağı olacaktır.”

Mali sorumluluk poliçesi de Carnival Grup tarafından satın alınan sigorta kapsamında yer alıyor. Şirket yaptığı açıklamada, bu poliçe üzerine 10 milyon dolarlık muafiyet tutarına sahip olduğunu söyledi. Ayrıca bu kapsamın, herhangi bir sızıntının temizlenmesi, kargo kaybı, yolcu veya mürettebattan herhangi bir yaralanma ve ölümle ilgili ödemelerini de içerdiğine dikkat çekildi. Olayda geminin kaptanının ihmali bulunsa bile hasarların ödeneceği söyleniyor.

Cruise hatları ve nakliye şirketlerinin bireysel riskleri yaymak için bir araya geleceği, her kulübün ödenmesi gereken miktarı ödeyeceği ve daha sonra da hasarların toplu fonlar tarafından ödeneceği kaydedildi. Carnival Grup iki kulüp aracılığı ile Concordia’yı sigortaladı. Ancak Carnival, geminin kullanım kaybı için sigorta yaptırmadı.


KAYBOLAN EŞYALAR NE OLACAK?

Son günlerde konuşulan bir diğer konu ise, yolcuların gemide kalan kıymetli eşyalarının ne olacağı. Yasal uygulamaya göre, batan bir geminin denizde sahibi tarafından terk edilmesinden birkaç yıl sonra mahkeme resmi olarak bu gemiyi batık ilan ediyor. Batık ilan edilirse, içinde kalan değerli eşyalar da, dalıp çıkaranın oluyor. Ancak batık ilan edilmezse, kıymetli eşyaları çıkaranlar onları sahibine geri vermekle yükümlü.

Bu durumda da yolculuğa çıkmadan önce seyahat sigortası yaptırmayanların elleri boş kalacak. Seyahat sigortası olan yolcular daha sonra kaybolan eşyaları için şirkete sadece posta yolu ile başvuru yapabiliyor. Şirketlerin cevap vermesi ise uzun sürdüğü ve yolculardan ek deliller istendiği için de, yolcuların büyük kısmı batıktaki eşyaları genelde bir daha geri alamıyor. Yolcular şimdi Carnival’in mağduriyetlerini gidermesini bekliyor.

Editör: TE Bilişim