2007 senesinde Güney Kore Ulaşım Bakanı Müsteşarı ile beraber Türkiye'ye giden Nong-Hyup Yarıtım ve Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Con, projelerini gerçekleştirmek için bazı görüşmelerde bulunduğunu, ama istediğini bulamadığını ifade etti. "Asya'nın devleri Doğu Avrupa'daki fabrikalarına yan ürünleri Rotterdam'a getiriyorlar. Buradan demir ve ya kara yolları ile Avrupa'ya dağılıyor. Almanya ekonomisinin yüzde 24'ü lojistiğe dayanıyor. Eğer Türkiye'de devasa büyüklükte bir liman yapılırsa, Almanya ekonomisi sarsıntı bile geçirebilir." diyen Con, " Türkiye'nin elini çabuk tutması lazım. Karadeniz'de bu liman başka devletlerce açılırsa, Türkiye bu fırsatı kaçırır." ifadelerini kullandı.

12 MİLYONLUK SEUL'DE 14 KÖPRÜ VAR, 20 MİLYONLUK İSTANBUL'DA SADECE 2 TANE

İstanbul Boğazı'ndaki köprülerin azlığındana da değinen Con, "Biz 12 milyonun yaşadığı Seul'ü bölen Han Nehri üstüne 14 köprü inşa ettik. 20 milyonun yaşadığı İstanbul'da 2 tane değil 20 tane köprü olması lazım." dedi. "Asya'yı Avrupa'ya bağlayan şehirde 2 köprü olursa, Türkiye doğal hakkı olan lojistik gelirlerini başkalarını kaptırır." diyen Nong-Hyup Yarıtım ve Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı, jeopolitik konumu Türkiye'yi lojistik ülkesi yapmaya çok müsait olduğunu belirterek, yetkililerin bu konuya el atmaları gerektiğini söyledi.

Nong-Hyup Grup, Güney Kore'ye dağılmış 2 bin 800 tane tarım kooperatifinin kurduğu banka olan Nong-Hyup Bank merkezli bir finans devi. Hesabında bulundurduğu 20 milyar dolar ile ülkede 4. sırada yer alsa da, tarım piyasasında dolaşan 20 milyarı da hesaba katarsak Kore'de 1 numaralı finans devi.

Nong-Hyup Grup içindeki Nong-Hyup Yarıtım ve Menkul Değerler ülke içi yatırımlara bakıyor. Son zamanlar grup geleneğinden uzaklaşarak yurt dışına da yatırım yapmaya başladı. Yurt dışındaki en büyük yatırımlarından birini Clean Energy & Vehicle (CEV) ile ortaklaşa Türkiye'ye yaptı. 100 milyon dolarlık bu yatırımı, 100 milyon dolar daha takip etmesi bekleniyor.

 

Editör: TE Bilişim