Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sedat Laçiner beraberinde  Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Şükriye Aras Hisar,  BİBF Dekanı Prof.Dr. Hamit Palabıyık, BUBYO Müdürü Yard.Doç. Salim Said Eren, Genel Sekreter Mustafa Yollu ve Yapı İşleri İnş.Müh Güven Ünal’la birlikte  4 Temmuz Çarşamba günü Çanakkale-Biga İÇDAŞ tesislerine konuk oldu.

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin tarafından karşılanan Rektörlük heyetine önce  Süperkritik teknolojiye sahip 2x600 MW kapasiteli İÇDAŞ Bekirli enerji santrali tanıtıldı. Konuklara İÇDAŞ Rüzgar Santral yatırım çalışmaları hakkında geniş bilgi veren Engin; geleceği öngörerek bugün herkesten çok çalışmak gerektiğine vurgu yaptı.  İÇDAŞ Liman2 ve santral ünitelerini yakından inceleyen konuklara santral Direktörleri Osman Çelikdemir ve  Ali Kemal Türker tarafından  tesis proses ve teknolojisi hakkında ayrıntılı bilgi sunuldu.  Santral ana kumanda merkezinde tesisin işleyişini inceleyen Rektör Laçiner ve heyet üyeleri daha sonra İÇDAŞ sponsorluğunda bu yıl 7.si yapılmakta olan Parion Antik Kenti kazılarına konuk oldu.

Parion Kazı Başkanı Prof.Dr. Cevat Başaran ve ekibi tarafından karşılanan konuklara Parion Kazıları hakkında bilgi verildi. Geçtiğimiz yıl şapel kazısında gün ışığına çıkarılan birbirine sarılmış genç çift mezarı nedeniyle arkeoloji dünyasında  Parion’un, “Ölümsüz Aşkın Kenti”  olarak  anıldığını belirten Başaran;   kazılarda 80 kırık parçanın birleştirilmesiyle oluşturulan ve üzerinde  Perseous’un, Gorgolardan Medusanın başını kesme mitolojik öyküsünün işli olduğu krater buluntusunu Laçiner’e tanıttı. Rektör Laçiner gün ışığına çıkan bu buluntuların çok değerli olduğunu, ancak  uluslararası tanıtımı ve akademik atıflarda kaynakça oluşturulması için çok yönlü çalışmaların yapılması gerektiğini belirterek Başaran ve ekibine başarılar diledi.

Parion antik kenti ziyareti sonrası Genel Müdür Engin refakatinde İÇDAŞ  Çelik tesislerini gezen Rektörlük heyeti, Ulusal Hava Kalitesi izleme istasyonu, Besi çiftliği, Haddehane, HES santrali, Balık Çiftliği, Çelikhane, Revers Osmos, Tersane, Kireç, 3x135 MW akışkan yataklı Enerji Santrali, İÇDAŞ Liman1, Oksijen Tesisleri,  Kuruhavuz Tersane yatırımı,  arıtma ve soğutma tesislerini incelediler. Ziyaret  sonrasında İÇDAŞ tesislerini düşündüğünden çok daha büyük bulduğunu  belirten Laçiner “Bu ziyaretle Çanakkale’de ne denli büyük yatırımlara ve işletmelere sahip olduğumuzu görmek moralimizi yükseltti. Burada gerçekten geleceği görerek  büyük  adımlar atılmış, büyük işler yapılmış.Sayın Engin’in şahsında İÇDAŞ ailesini bu tesisler ve sürdürdükleri çalışmalar için kutluyorum”dedi.
ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner ve beraberindeki heyet ziyaretin ardından tesislerden ayrıldı.

Editör: TE Bilişim