ÇÖLLÜ: “CHP İKTİDARINDA TÜRKİYE DENİZCİLİĞE GEREKEN DESTEĞİ VERECEK”

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile  ilgili basın açıklaması yaptı.

“Denizlerdeki egemenlik haklarımızı geri alarak yurttaşlarımıza sunan Kabotaj Yasası, deniz kaynaklarımızın kullanılması ve denizciliğimizin gelişmesi için önemli bir süreci başlatmıştır. Yüce Atatürk'ün öngörüsüyle denizciliğimizin gelişmesi yönünde atılan başarılı adımların bugün aynı hızla sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır. Her alanda dünyayla yarışan Türkiye'nin denizciliğe gereken önem ve önceliği vermesi ulusal bir zorunluluktur. Çünkü denizlerimiz çok büyük bir potansiyeli barındırmaktadır." diyen Çöllü; Denizcilik sektörünün bilinen dinamiklerinden yük ve yolcu taşımacılığı, limancılık faaliyetleri, gemi inşa ve tersanecilik hizmetleri ve deniz turizmini oluşturan kruvaziyer turizmi, yat işletmeciliği, marina işletmeciliği, çekek yeri, dalış ve su sporları faaliyetlerinin yanı sıra balıkçılığı ile ülkemizin lokomotif sektörlerinden olması gerektiğini belirtti.

"AKP iktidarının denizciliğimize gereken ilgi ve desteği verdiğini söylemek mümkün değildir" diyen Çöllü; şöyle devam etti:

"Geçen yıllarda büyük bir sıçrama yapan gemi inşaa sanayimiz, kendi olanakları ile son 7 yılda 10 milyar dolarlık bir ihracatı gerçekleştirmiştir. Ama krizin etkisiyle birlikte büyük bir kan kaybı yaşanmıştır. Bir medya kuruluşu için kamu bankaları 750 milyon dolar kredi açarken, denizcilik sektörü görmezden gelindi. Fransa, Almanya, Çin ve Güney Kore gibi ülkeler milyar dolarlık fonlar aktarırken, Türkiye krizi seyretti. Gemi inşaa sanayinde yaklaşık 20 bin kişi aşını, işini kaybetti. 20’ye yakın tersane kapandı.  şimdi hükümet kredi garanti fonu kapsamına denizcilik sektörünü de alacak.  Fon büyüklüğünün 400-500 milyon dolar düzeyine yükseltilmesi halinde,  yapımı devam eden 194’ü ana sınıfta olmak üzere 280 gemiden, 60-100’ü tamamlanabilecektir.  Bu desteğin gemi inşaa sanayine sağlanması gereklidir. "

Taşımacılıkta da durumun farklı olmadığını ileri süren CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü; Türk bayraklı gemi sayımızın gerilediğini, Taşımacılıkta 2003’de Türk bayraklı gemilerin oranı yüzde 32 iken, bugün yüzde 20’lere düştüğünü, Türkiyenin yük taşıyan değil, yük taşıtan bir ülke konumunda olduğunu vurguladı. Çöllü; şunları belirtti:

"Denizcilikte en önemli unsurlardan biri amatör denizciliktir. Amatör denizciliği geliştiremeden, denizcilik sektörünün büyümesi mümkün değildir. Amerika’da 18 kişiye 1 tekne düşerken, Hollanda’da 64 kişiye, İtalya’da 68 kişiye, İngiltere’de 124 kişiye, Yunanistan’da 103 kişiye 1 tekne düşerken üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde 2 bin kişiye 1 tekne düşmektedir. Bunu kabul etmek mümkün değildir.

Deniz turizmi, denizcilik sektörünün en önemli ayaklarından biridir. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 80’inden fazlası deniz varlıkları için gelmektedir. Deniz turizmi, Türkiye’nin turizm gelirleri içinde yüzde 25’lik payı oluşturmaktadır. Bu çok önemlidir.  Yeni marina yatırımları ve kruvaziyer turizmin desteklenmesi ile deniz turizmi yıllık 10 milyar dolarlık gelir vadeden bir sektördür.

Büyük Atatürk diyor ki, “Denizciliği, Türk’ün millî ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.”  Bu hedefi ve denizciliğimizi yıllarca ihmal ettik. AKP iktidarı denize sırtını döndü. Limanları özelleştirip, gelirlerini karayollarına aktaran bir zihniyetten başkası da beklenemez. Ama Türkiye CHP iktidarında denize ve denizciliğe gereken desteği sağlayacak, Türkiye yüzünü denize dönecek, denizci ülke olmayı başaracaktır. Bu duygularla tüm vatandaşlarımızın Denizcilik Bayramı’nı kutluyor, tüm denizcilerimize başarılar diliyorum."

Editör: TE Bilişim