Kurak bir yaz başlıyor

Hava sıcaklıkları bugünden itibaren tüm yurtta 4 ila 6 derece artarak, mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, beklenen artışlara bağlı olarak hafta sonuna kadar gölgede ölçülen en yüksek hava sıcaklığının Ege’de 34-36, Batı Akdeniz, Batı ve Orta Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu’nun güneyinde 30-32, Doğu Akdeniz ve Marmara’da 28-30, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzeyinde 24-26 derecelere kadar çıkması bekleniyor.

Yaz sıcak geçecek!

Develet Meteoroloji şleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan ise “Bu yaz sıcaklıklar önceki yazlara göre 1-2 derece fazla olacak” açıklaması yaptı. Kayhan “Yağışların da mevsim normallerinin altında kalacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

En sıcak Mayıs ayı

Sıcaklıklar Türkiye’de mevsim normallerinin şimdiden 3-4 derece üzerine çıktı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İstanbul’da 1975 yılından bu yana en sıcak Mayıs ayı yaşanıyor. 32 yıl içinde Mayıs ayında en yüksek sıcaklık ortalaması 21.3 derece olarak ölçüldü. Bu yılki rakamlar ise Mayıs ayı ortalamasının 25 derece olacağını gösteriyor. Sıcaklık ay sonunda 128 derecelere ulaşıyor ki, daha önceki yıllarda böyle birşey yaşanmamış.

Afrika sıcakları yolda!

Murat Şahin (Met. Gen. Müd. İstih. Şube Müdürü):
Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası geliyor. Sıcak ve kuru bir hava taşınımı var. Yağış beklenmiyor. Mevsim normallerinin 4-6 derece üstüne çıkacak. Özellikle İç Anadolu bölgesinde sıcaklar daha çok hissedilecek. Mayıs’da Ankara’da hava sıcaklığı 22 derecenin üstüne çıkmıyordu. Şimdi hissedilir sıcak 30-32 dereceyi bulacak.

El Nino etkisi başladı!

İngiliz Ulusal Meteoroloji Kurumu
2007 küresel ısınma ve El Nino yüzünden en sıcak yıl olacak. Yazın kuzey yarım küreyi sıcak hava dalgası etkisi altına alacak. The Independent gazetesine demeç veren Prof. Phil Jones her 7 yılda bir tekrarlanan El Nino felaketinin bu yaz tekrar gözleneceği uyarıda bulundu. Özellikle Haziran ayından sonra sıcak hava dalgası kuzey yarım küreyi ve Akdeniz havzasını etkisi altına alacak.

Büyük kentler dikkat!

Accuweather.com
Günde 6 milyon kişinin internetten ziyaret ettiği, 1971’den beri hizmet veren ve dünyanın en saygın meteoroloji sitesi olarak kabul gören Accuweather’ın tahminlerine göre Türkiye’de üç büyük kent ısınacak. Ankara’da hava sıcaklıkları ay sonuna kadar mevsim normallerinin en az 3 derece üzerinde seyredecek. İzmir’de ise Haziran ayı gelmeden 35 dereceyi bulacak.

El Nino 1997-98’de 2 bin can aldı 40 milyar dolar hasara yol açtı!

*El Nino 15 bin yıldır dünyayı etkisi altına alan bir fenomendir. Genelde 7 yılda bir oluşur. El Nino’nun, küresel ısınmayla doğrudan bir ilgisi bulunmuyor. Ancak El Nino’nun, küresel ısınmanın etkilerini güçlendirdiği biliniyor.

*El Nino, atmosfer ile okyanus akıntılarının Doğu Pasifiğe doğru bir ılık su akımı oluşturmasıdır. Güney Amerika’nın batı sahili açıklarında okyanusun ani ısınmasına yol açar.

*Sadece Güney Pasifiği etkilemez. Sıcak okyanus sularının buharlaşması, Orta Amerika’da ani yağışlara ve güçlü sellere neden olur.

Alıntı: Vatan Gazetesi

Editör: TE Bilişim