Çocuklarıyla Beraber Plajda Çöp Topladı

İncecik beyaz kumu, denizin içinde kaynayan kükürt bakımından zengin termal su kaynağı ile dünyanın en güzel plajları içinde yer alan, İzmir’in Çeşme İlçesi’nin Ilıca Plajı, kirliliğin pençesinde can çekişiyor.Plajın kumları sigara izmaritiyle kaplanmışken kumun içine gömülen kırık camlar, can güvenliğini tehdit ediyor.

Çeşmeli çevreciler ’Başka Ilıca Plajı yok’ sloganıyla harekete geçti ve yüzlerce kişi ellerinde çöp torbaları ve eleklerle kumsala indi. Çöp torbalarına kırık şemsiyeler, battaniyeler, pet ve metal şişeler, cam kırıkları, meyve atıkları, terlik, çorap bile girdi. Star TV Haber Grup Başkanı Uğur Dündar da çocuklarıyla birlikte plaj temizliğine katıldı. Dündar, "İnsanların da nasıl bir doğal cennette yaşadıklarının fakında olmaları ve bunu korumaları gerekiyor" dedi.

Kükürt bakımından zengin termal su kaynağı ile Çeşme’nin en ılık deniz suyuna sahip olan, kıyıdan yaklaşık 100 metre ilerisinin bile sığ olması nedeniyle, özellikle çocuklar açısından daha güvenli serinleme imkanı sunan, berrak suyu ile akvaryumu andıran, ince beyaz kumuna ’kristal’ denilen Ilıca Plajı, kirlilik alarmı veriyor.

Çevre duyarlılığından yoksun kişilerin atıkları nedeniyle kumsal sigara izmaritinden ve pet şişeden geçilmiyor. Kırık cam şişelerinin kumlar arasına gömülmesi can güvenliğini tehdit ediyor. Plaja kıyısı olan evlerin sakinleri, çevre duyarlılığı olan vatandaşlar bu kirlilik üzerine harekete geçti. Üzerinde ’Başka Ilıca Plajı Yok’ yazılı tişörtler giyen yüzlerce kişi, ellerine naylon eldivenler giyerek, çöp torbaları ve kum elekleriyle plajı temizledi. Pazar sabahı yapılan temizlik eylemine çok sayıda çocuğun da katılması dikkat çekti.

Uğur Dündar:Bir tek cesede rastlamadım!
Star TV Haber Grup Başkanı Uğur Dündar da çocukları Bora (12), Bartu (10) ve Damla (10) ile birlikte katıldığı plaj temizliğinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki plajda her sabah yürüdüğünü söyleyen Dündar, "Bu güzelim plajda her türlü sebze, meyve, kirli iç çamaşırları, pet şişeler, battaniyeler, koltuk ve sandalyeye rastladım. Tuvaletlerini buraya yapmışlar gitmişler. Bir tek cesede rastlamadım! İnşallah hiç rastlamam. Acınası bir durum. İnsanın burnunu direğini sızlatan bir koku sabahları. Gerçekten böylesine güzel bir köşeye ihanet ediliyor" dedi.

100 Bin kişi yüzüyor cankurtaran yok.
Uğur Dündar, Ilıca Plajı’nı burasının 10’da biri kadar olan Sakız Adası’ndaki bir plajla 0kıyaslayarak, "Geçenlerde karşıya Sakız Adası’na geçtik. Sakız Adası buranın yanında hiç. Burası hem doğal güzellikler hem de modern şehircilik açısından çok fark atar. Ama buranın onda biri kadar bir plajda cankurtaran kulesi var ve üzerinde de iri kıyım bir cankurtaran.

Bazen buraya 100 bin insan geliyor, bir tane cankurtaran yok, can simidi bulamazsınız. Engelliler plajı yapıldı, düşünce olarak 10 numara. İki tane de cankurtaran kulesi var. Çok sağlam inşa edilmiş, kışın da yıkılmaz ama içinde cankurtaran yok. Engelliler plajında cankurtaran olmaması bana göre başlı başına trajikomik durum" diye konuştu.

Kristal denizi bulmakta zorlanacağız
Denizin temizliğinin de balık çiftliklerinin atıklarıyla tehdit altında olduğuna dikkat çeken Dündar, "Deniz temiz, ancak ilerideki balık çiftliklerinden deniz bol miktarda yem artıkları ve çiftliklerin pisliklerini taşımaya başladı bile. Korkarım çok yakında şu kristal denizi bulmakta çok zorlanacağız" dedi.

Yerel yönetim anlayışı değişmeli
Uğur Dündar, yerel yönetim anlayışının değişmesi gerektiğini de vurgulayarak, "Bence yerel yönetim anlayışının değişmesi gerekiyor. Ayrıca insanların da nasıl bir doğal cennette yaşadıklarının fakında olmaları ve bunu korumaları gerekiyor. Biz de bugün koruma amaçlı böyle bir eylem başlattık. Çeşme’nin asayiş yönünden hiçbir sorunu yok. Plajda bazen 100 bin kişi oluyor ve temmuz ayında Çeşme’nin tüm plajlarında hırsızlık 4. Demek ki önlemler alınırsa, özen gösterilirse yerel yönetim anlayışında da çok büyük atılımlar yapmak mümkün. Bu kristal denizin güzelliği bana buranın çok daha güzel olması gerektiğini çağrıştırıyor. Akdeniz kıyılarına gidiyoruz, gri renk bir kumsal dibi görünmeyen bir deniz ama o denizin kıyısında çok güzel sosyal tesisler, dinlenme yerleri, duşlar tuvaletler. 100 bin kişinin geldiği bir plajda 2-

3 tuvalet kabini var, onlar da paralı" dedi.

Belediye başkanı yoktu
Temizlik eyleminde Çeşme İlçe Emniyet Müdürü İlker Emir ile Çeşme Kaymakamı Cafer Sarılı da hazır bulundu. Uğur Dündar, "Çevre bilinci yaratmak ve bunu devam ettirmek amacıyla yapılmış bir eylem bu. Siyasi bir boyutu yok. Üstelik Belediye Başkanı’na karşı yapılmış bir eylem de değil. Emniyet Müdürü’müz, Kaymakamımız burada. Aramızda Belediye Başkanımızı da görmek isterdik ne yazık ki o yok" dedi.

Plajı herkes bulmak istediği gibi bıraksın
Çeşme Belediyesi Meclis üyesi CHP’li Ekrem Oran da yaptığı basın açıklamasında "Her geçen yaz plajımızı çocuklarımıza tarihe karışmış bir güzellik olarak anlatacağımız yıllara doğru gittiğimizin farkındayız. Ilıca Plajı herkesindir. Bulmak istediğimiz gibi bırakmak şartı ile gelen herkes misafirimiz ve başımızın tacıdır. Kimseyi ötekileştirme hakkımız olmadığı gibi kimsenin de bu doğa güzelliğini kirletmeye hakkı olmadığını düşünüyoruz. Babalarımızın emaneti olan bu doğa harikasını çocuklarımıza bize bırakıldığı gibi bırakmak için kirletenlere tepkimizi göstermek üzere anne, başa eş ve çocuklarımızın katılımıyla temizliyor ve bir kez daha sesleniyoruz. Başka Ilıca Plajı yok. Lütfen temiz tutalım, tutmayanları uyaralım" diye konuştu.

"Oğlumun çocukları da yüzebilsin diye temizliyorum"
Temizlik eylemine oğlu Murat Özbek ile katılıp çöp toplayan Fersun Özbek, "40 yıldır bu denizde yüzüyorum. Oğlumun çocukları da yüzebilsinler diye bu duyarlılığı gösteriyorum" dedi. Ellerinde çöp torbası olan çocuklar, sigara izmaritlerinin çokluğuna şaşırarak, "Büyükler sigaralarınızı içtikten sonra kuma değil, çöpe atın" mesajı verdi.

Yılın sekiz ayı Çeşme’de kalan Devlet eski Bakanı Işın Çelebi, "Böyle bir kirlilik yok. Sadece plajlar değil Çeşme’de yeşil de yok ediliyor, ağaçlar kesiliyor. Bu güzelliğe kıymayın" dedi.

Balıkçı tekneleri de destek verdi.
Balıkçıların ’Başka Ilıca Plajı Yok’ yazılı pankartlarla teknelerle kıyıya yaklaşarak destek verdiği eylemde, Turmepa Deniztemiz Derneği Bölge Koordinatörü Hakan Tellioğlu da gemi ile 250 bin litre sıvı, 5 ton da katı atık topladıklarını açıkladı.

Editör: TE Bilişim