Çocuklar 23 Nisan'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün, İstanbul'un işgal edildiği 13 Kasım 1918’de güvertesinde tarihine geçen "Geldikleri gibi giderler" sözünü söylediği Kartal istimbotunda buluştu.

Hurdaya ayrılan ve Tuzla'da yarı batık halde kaderini bekleyen tarihi Kartal istimbotu geçen yıl, Aydınlık yazarı, emekli Tümamiral Cem Gürdeniz'in önderliğinde kurulan Kartal Platformu tarafından tespit edilmiş ve kurtarılması için çalışmalara başlanmıştı.

BU GEMİYİ KİMSE BATIRAMAZ

Geçen ay Tuzla'da buluşan Kartal Platformu üyeleri adına açıklama yapam Gürdeniz şunları söylemişti:

"Kartal'ın gücü ve büyüklüğü, 7'den 77'ye yüreğinde vatan aşkı taşıyan herkesi etrafında birleştirmeye başlamasıdır. Bu gemi ‘birleştiren gemi', bu gemi ‘batırılamayan gemi', bu gemi Türkiye… Bu gemiyi kimse batıramaz! Çünkü bu gemide, Türk milleti var. Kartal istimbotu umudun bugüne yansımasıdır. Onu sonsuza kadar yaşatacağız. Yarınlara inanan herkesi bu aileyi büyütmeye, bu projeye imza atmaya çağırıyoruz. Kartal'ın ayağa kalkması, halkın ziyaretine açılacak bir anıt gemi haline gelmesi ve gerçek bir Atatürk filmi çekilmesi için kamuoyunu seferberliğe çağırıyoruz.”

FİLMİ ÇEKİLİYOR

Restorasyon aşamasında olan Kartal’ın hurda fiyatına mal sahibinden satın alınması 49/51 Film tarafından yapıldı. Kartal belgesel yapımcısı Serkan Koç tarafından 19 Mayıs 1919’un 100. yıldönümünde seyirci ile buluşacak 1919 isimli Mustafa Kemal Atatürk filminin yapımında da kullanılacak. Ayrıca geminin bulunması ve restorasyon faaliyetleri de belgesel olarak çekiliyor.

Editör: TE Bilişim