'Çocuğumuz Yürüyor Mu Diye Karaya Çıkıyorduk'

Yoğun işten sıkılıp iki küçük çocukla okyanusa açılan Karamanoğlu çifti, 5 yıl dünyayı gezdi. "Çocuğumuz yürümeyi teknede öğrendi ama yürüdüğünü görmek için karaya çıkıyorduk" diyen çift, şimdi yüzlerce çocuğa yelkeni ve denizciliği öğretiyor

Bebek Otel'i kuran Bursalı Fabrikatör Muammer Karamanoğlu'nun oğlu Haluk Karamanoğlu, 20 yaşında babasını 21 yaşında ise annesini kaybetti. Bir anda tüm iş yükünü ve hayatın sorumluluğunu 5 yaş küçük kardeşiyle sırtlanan Karamanoğlu'nun aklındaysa en çok deniz vardı. Yıllar süren yoğun iş temposunun son bulmasını isteyen Haluk Karamanoğlu, kararını vermişti.
 
Eşi Chris'in hiç denizcilik tecrübesi yoktu ancak eşinin bu tutkusunda yanında olmayı tercih etti. 1988'de 4 yaşındaki oğulları Derin, henüz 1 yaşındaki kızları Deniz ile birlikte aile fertlerinin ve soyadlarının ilk hecelerinden oluşan tekneleri "Deriska" ile sessiz sedasız yola koyuldular. 

'HAYALİMİZDİ, GERÇEK OLDU' 
 
Tam 5 yıl boyunca dünyayı gezen aile, dünya seyahatlerini 1993'te Antalya'da sonlandırdı. Karamanoğlu, Türkiye'de dünya turu yapan ikinci, ailece dünya turuna çıkan ilk aile olma unvanının da sahibi oldu. "Ancak eve dönmeden kararımızı vermiştik.
 
Denizde büyüyen bu çocukları apartmana kapatmamız mümkün değildi" diyen Christina Karamanoğlu gibi eşi Haluk Karamanoğlu da henüz seyahat sürerken kararlarını verdiklerini anlatıyor:
 
"Pek çok durakta değişik örneklerini gördüğümüz yelken kulüplerini inceledik. Çocuklara yelken öğretiyor olmaları bize ilham verdi ve biz de dönünce bir yaz kampı gibi çocuklara yelkeni ve denizciliği öğreten bir kamp hayal ettik." Karamanoğlu ailesi, devr-i alemlerini tamamlayıp karaya döndükleri 1994'te Gökova Körfezi'ndeki Karacasöğüt Köyü'ne yerleşti. 2002'ye gelindiğinde Gökova Yelken Kulübü kurulmuştu ve bir yıl sonra da Global Sailing Academy olarak derslere başlandı.
 
İlk öğrenciler o çevrenin, köyün çocuklarıydı... "Çocuk aklımızla dünya turu yaptığımızın farkında değildik" diyen Derin Karamanoğlu, "Bizim için rutin hayat zaten tekne hayatıydı. Çünkü kıyaslayacağımız başka bir hayat yoktu. Karada yaşamayı dönünce öğrendik" diye anlatıyor dünya turlarını. 

'AİLE BAĞIMIZ DAHA DA GÜÇLE NDİ ' 
 
Annesi Christina Karamanoğlu ise çocuklarla seyahate çıkmanın asla sıkıntı vermediğini söylüyor. "Bir ev gibi teknenin içi de çocuklar için ayarlanabilir. Zaten teknenin dışında her yer sizin. Mesela Deniz yürümeyi teknede öğrendi ama yürüyebildiğini görmek için karaya çıkıyorduk" diyor.
 
Deniz Karamanoğlu da dünya turunun aile bağlarını güçlendirdiğini belirterek, "Biz aslında çok şanslı çocuklardık. Hangi çocuk anne ve babasıyla 24 saat geçirebiliyor. Biz 5 yıl bu şekilde yaşadık. Bu ilişkimizi müthiş geliştirdi" diye konuşuyor.
 
Şimdi geçen 10 yılda iki küçük denizci olan Derin ve Deniz büyüdü, Global Sailing Academi'de eğitimci oldular. Her yıl eğittikleri çocuk sayısı arttıkça kulübün kazandığı başarılar da arttı. 
 
'ÖNEMLİ YARIŞÇILAR OLDULAR' 
 
Kapı kapı dolaşıp zorla öğrenci topladıkları köydeki çocuklar, büyük dereceleri olan denizciler haline geldi. Her yaz 3'er haftalık 3 farklı kamp gerçekleştiriyor ve her kamp sonunda 45 öğrenci sertifikasını alıyor. Yarış takımlarının yüzde 80'ini de köydeki gençlerin oluşturduğunu dile getiren Deniz Karamanoğlu "Artık onların dünya dereceleri, Avrupa birincilikleri var. Çok önemli yarışçılar haline geldiler" diyor. 

İKİNCİ DÜNYA TURU 'BALİNA'YLA
 
Haluk Karamanoğlu, kulüp sayesinde yeniden yoğun bir tempoda çalıştıklarını bu nedenle de ikinci dünya turunu ertelemek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Ancak ailenin yeni gemileri "Balina" ile gelecek rotaları Antartika. Kulübün kurulmasından bu yana destek yerine sürekli bürokratik engellerle karşılaştıklarını anlatan Karamanoğlu, "Burada tüm dünyaya örnek olan bir iş yapıyoruz. Destek istemedik, görmedik de ama en azından yapılan şeylerin bozulmaya çalışılması bizi çok üzüyor ve yıpratıyor" diyor. 
Editör: TE Bilişim