1978 yılında CMA CGM’nin de kurucusu olarak kabul edilen Jacques R. Saade vefat etti.

Yıldırım Grup'un da hissedarı olduğu CMA CGM şirketinin kurucusu olarak kabul edilen Jacques Saade 24 Haziran 2018 tarihinde 81 yaşında vefat etti.

Jacques R. Saadé hayatını CMA CGM'ye adadı. Olağanüstü bir vizyoner ve girişimci olarak, Grubu konteynerleri deniz taşımacılığında bir dünya lideri haline getirdi, 160'dan fazla ülkede şirketi geliştirirken, aile boyutunu değerleriyle korudu.

Lübnan'ı iç savaş için korumak için ayrıldıktan sonra, Jacques R Saadé 40 yıl önce, 13 Eylül 1978'de Compagnie Denizcilik Mahkemesi'ni (CMA) kurdu, Dünya deniz taşımacılığında konteynerin belirleyici bir rolü olduğuna karar verdi. Marsilya ve Beyrut arasında tek bir gemisi ,4 çalışanı ve sadece bir denizcilik servisiyle başladı. Daha sonra şirketin olağanüstü gelişimine başladı. 1983'te ilk gemilerini Akdeniz'in ötesine gönderdi ve Süveyş Kanalı'nı geçtikten sonra. 1986'da Kuzey Avrupa'yı Asya'ya bağlayan bir hizmet başlattı.

1992'de CMA’nın Şanghay’daki ilk ofisini açtı ve Çin’in dünya fabrikası olacağına ikna etti.  Şirket, güçlü iç büyümeyi stratejik satın almalarla birleştirdi ve şirketin kilit pazarlardaki varlığını güçlendirmesini sağladı: 1986'da CGM, 1998'de ANL ve 2005'te Delmas. 2006'da şirket dünyanın üçüncü büyük konteyner nakliye şirketi oldu.  Grubun kurulduğu Marsilya kentiyle güçlü bağları olan Jacques R. Saadé, 2006 yılında Grubun yeni merkezi ve şimdi Marsilya şehrinin bir sembolü olan CMA CGM Kulesi'ni kurdu. 

Jacques R. Saadé,Rodolphe Saadé'yi 7 Şubat 2017'de, 80. doğum gününde CMA CGM Grubu'nun Genel Müdürlüğüne 24 Kasım'da Yönetim Kurulu Başkanına atadı.

CMA CGM şirketi; 1978 yılında Fransız asıllı Lübnanlı iş adamı Jacques Saade tarafından kurulmuştur. Ama tabii ki bugün devasa bir nakliye ağına ve net varlığa sahip olan bu şirket; 1978 yılında birdenbire sıfırdan var edilmemiştir. Ondan öncesinde dünyada deniz ticaretinin yeni yeni önem kazanmasına, kolonilerin ve sömürgelerin var olduğu dönemlere kadar geri giden bir hikayesi mevcuttur.

Şöyle ki; firmanın isminde geçen CMA ve CGM isimleri aslında iki ayrı denizcilik şirketini ve iki ayrı tarihi temsil etmektedir. CMA isminin açılımı “Compaigne Maritime d’Afferetement” söz öbeğidir ve bu; 1978 yılında CMA CGM’nin de kurucusu olarak kabul edilen Jacques Saade’nin bizzat temellerini attığı şirkettir.

1937’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dünyaya gelen Saade; Londra’da ekonomi okuduktan sonra bir süre Lübnan’da babasının kurduğu fabrikalarda onun yanında çalışmıştır. Tütünden zeytinyağına kadar geniş bir üretim yelpazesine sahip bu iş boyunca iş hayatına ve idareciliğe dair tecrübe kazanan Jacques Saade; 1978 yılında Lübnan’da savaşın patlak vermesi üzerine anavatanı Fransa’ya dönerek Marsilya’ya yerleşmiş ve CMA şirketini kurmuştur. CMA CGM’nin kuruluş yılı olarak 1978 yılının kabul edilmesinin sebebi budur.

Editör: TE Bilişim