Clare gemisinde 6 Türk aç-susuz

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Önceki gün (10 Mayıs) akşam 18:00 sularında Offshore yerleşik bir Türk firmasına ait görünen 125 metre uzunluğundaki CLARE adlı kuru yük gemisinin açık denizde yakıtı ve kumanyası bitti. İspanya'nın Cartagena limanı yakınlarında gemi imdat çağrısı yaptı.

İspanya Denizcilik İdaresi gemiye yardım etmesi için Sahil Güvenliğe Clara Campoamor adlı ait kurtarma gemisini yolladı. 

Gemiye kurtarma helikopteri gönderilerek durum tesbiti yapıldı. Clare adlı geminin yakıtı bittiğinden makinelerinin stop ettiği ve 1 gün boyunca  denizde sürüklendiği gemide bulunan 15 kişilik mürettebatın kumanyasının da tamamen bittiğinden aç kaldıkları anlaşıldı.

Geminin 15 kişilik mürettebatının 6'sı Türk, 6'sı Gürcü, 2'si Ukraynalı ve 1'i Suriyeli. 

Sadece Türk Büyükelçiliği ilgilendi

Yakıtı biten Clare, römorkör yedeğine alınarak Cartagena Limanı'na şekilmek istendi. Ancak Cartagena Liman Başkanlığı, geminin yasal yükümlülükleri karşılayamadığından limana girişine izin vermedi. Ancak bir Sahil Güvenlik botuyla gemiye yiyecek ve su gönderildi. 

Ancak daha sonra, İspanyol Kalkınma Bakanlığı  Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü devreye girerek geminin insani nedenlerle Cartagena Limanına alınması talimatını verdi. Bunun üzerine Clare gemisi Cartagena Limanına getirilerek rıhtıma yanaştırıldı.

Gemide bulunan mürettebatın yiyecek ve içecek ihtiyacının giderilmesi için insani yardım kuruluşları devreye girdi. Ayrıca mürettebatın vatandaşı olduğu ülkelerin ilgili büyükelçiliklerine de haber verildi. Ne var ki Türk Büyükelçiliği haricindeki büyükelçiliklerden hiçbirisi vatandaşlarıyla ilgilenmedi. 

Gemi kaptanı armatörü açıklamıyor

125 metre boyundaki geminin Oran kentinden boş olarak hareket ettiği belirlendi.  Gemi mürettebatının uzun süredir maaş alamadıkları da ortaya çıktı. Ancak gemi kaptanı, geminin armatörünün adını vermedi.

Ancak geminin sicil kayırlarında Seyşel Adalarında kurulmuş Türkiye orijinli bir firmanın armatörlüğünde olduğu görülüyor. 

Gemideki aralarında 6 Türk'ün de bulunduğu 15 kişilik mürettebat halen insani yardımlarla yaşıyor.

Clare gemisi Cartagena limanında...

 

Editör: TE Bilişim